De krant die je leest van A tot Z
Maandag 1 Maart, 2021

vrijdag 08 januari 2021

Nieuws:

Harense oud-wethouder: “Broeksma heeft gelijk dat ‘zonneparkschets’ doorborduurt op het Harense beleid”

Door: Redactie

We legden aan oud-wethouder Michiel Verbeek de vraag voor of het klopt dat het Groningse beleidsplan voor zonneparken (zeven locaties rond Haren) inderdaad voortborduurt op ‘Harens beleid’, zoals wethouder Philip Broeksma van Groningen beweert. Kritische Harenaars menen dat dit zeker niet het geval is, maar Verbeek nuanceert die kritiek.

Luister het fragment.

Foto boven: Oud-wethouder Michiel Verbeek

 

Extra informatieavond
De gemeente organiseert op donderdag 14 januari van 20.00 tot 21.30 uur een extra online informatieavond over het zonneparkenbeleid. Aanmelden voor deze informatieavond kan via gemeente.groningen.nl/zon. Op deze webpagina staat ook het Ontwerp-beleidskader Zonneparken dat nog tot donderdag 21 januari ter inspraak ligt.

 

8 reacties

Jan Wittenberg zegt:

GEEN FRAAI BORDUURWERK
Wat is voortborduren? Het stuk uit 2017 gebruiken om je gelijk te halen?. Het stuk uit 2017 wijst niet 9 locaties in het landelijkgebied aan om zonneparken van 10 ha (15 voetbalvelden per stuk) aan te leggen. In het stuk uit 2017 wordt de Vork niet eens genoemd. Dat is geen fraai borduurwerk Michiel!

8 januari 2021 om 17:28
Amanda zegt:

Waarom verschuilt wethouder Broeksma zich achter Harens beleid 2017? Maakt dat de bezwaren minder relevant? Het maakt mij niet uit welke koker het beleid komt. Als het een aanslag is op het landelijk gebied komen mensen daar terecht tegen in opstand. Het gaat ons om de inhoud!

8 januari 2021 om 18:09
Cees zegt:

Al zou het voortborduren op Harens beleid ( wat maar de vraag is ), dan hoeft dat beleid nog niet geschikt te zijn voor Gronings beleid. Het gaat hier imers over energieopwekking voor een veel grotere behoefte, waar het kleinschalig landschap niet op berekend is. Dan is het van belang voor die gebieden nut en noodzaak nog eens te bekijken en voorlopig is die noodzaak er nog niet. Er zijn nog flinke oppervlaktes daken, snelwegbermen, parkeerterreinen en industriegebieden beschikbaar en innovaties voor alternatieve energieopwekking op bijvoorbeeld gevels en dakpannen volgen elkaar op. Ruimtelijke reservering voor over decennia, als ontwikkelingen tegenvallen, zijn natuurlijk wel mogelijk. Nu al natuur en landschap opofferen, is bij voorbaat bezwijken onder de druk van een groeiend groen investeringskapitaal wat naar een gemakkelijk rendement zoekt.

11 januari 2021 om 10:35
jean zegt:

Groenlinks Groningen en haar 2035 ambitie. In de stad Groningen zijn de afgelopen verkiezingen vooral stemmen uitgebracht op Groenlinks. Begin voor het draagvlak voor de Groene ambitie nu in de de Stad, in die wijken waar Groenlinks de meerderheid heeft. Daar is het draagvlak het grootst, zou je denken.
In Helpman, Oosterpoort, Schildersbuurt, Oranjewijk, Beijum, etc etc kan wel een zonnepark of een windmolen(s) staan.
Of krijg je dan weer van de Amsterdamse IJburg taferelen. NIMBY

11 januari 2021 om 13:50
Henk zegt:

@Jean; bij de de laatste raadsverkiezingen was ik lid van een stembureau in Haren. Ook in Haren hebben veel mensen op GroenLinks gestemd.

12 januari 2021 om 10:14
Z.J. de Langen zegt:

Het” NEE, tenzij” geeft aan dat eerst alle alternatieven gebruikt zullen moeten worden. Er was toch het briljante plan om de lelijke parkeerplaatsen van P&R te overdekken met groene daken, waar zonnepanelen dan een onderdeel vanuit kunnen maken. Kost een paar centen, maar is wel erg “duurzaam” !

13 januari 2021 om 16:55
David van der Kellen zegt:

Hoi Michiel:
Ik heb je wel eens duidelijker zien formuleren (en horen ook!).
Wil je nu geen zonneparken in het Nationaal Park de Drentsche Aa zoals b.v. MFG, Gron. Landschap, Landschapsbeheer Groningen, het Nat. Park? Of is dit een getructe formulering om toch zonneparken in het Nat. Park mogelijk te maken?
Groningen gaat op basis van sectorale nota’s, vastgesteld door raad, verdere invloed van burgers op zonneparken blokkeren. En maakt voorlopig helemaal geen haast met de omgevingsvisie. Niets van een integrale gebiedsvisie dus.
En jouw ‘geen bezwaar tegen zonneparken in de Vork valt me zwaar van je tegen. De groene zone tussen Groningen en Haren-noord staat al in het LOP en andere beleidsstukken van Haren waar jij het ook mee eens was! Een argument waarom je in dat standpunt draait heb ik niet van je gehoord!

14 januari 2021 om 12:03

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.