De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 18 september, 2020

dinsdag 21 januari 2020

Nieuws:

Harense Sol Kooi leeft haar droom bij SC Heerenveen

Door: Redactie

Ze is veertien jaar, woont in Haren, bruist van levenslust en…ze leeft haar droom. Dat is Sol Kooi, die vorig jaar een belangrijke stap zette in haar prille voetbalcarrière.

Foto boven: Sol, rechts met duim omhoog.

Sol speelt sinds vorig jaar bij SC Heerenveen in het elftal ‘onder 17 jaar’. Dat is het voorportaal van het ‘beloftenteam’ van deze eredivisieclub. “Ik vind het zo ongelofelijk super mooi, dat het me is gelukt”, zegt de jonge Harense. “Ik ga nu alles op alles zetten om nog beter te worden, want een voetbalcarrière is waar ik voor ga.” Sol voetbalt al sinds haar prilste jeugd bij vv Gorecht. Natuurlijk begonnen bij de F-jes en zo verder. “Ik mocht vaak met de jongens mee voetballen”, zegt ze. “Dat is goed voor mij en ik leer daar heel veel van. Het is fysieker dan bij de meiden. En ook veel sneller. Ik denk dat ieder meisje met talent zou moeten spelen bij de jongens. Dat zal ik ook zeker stimuleren in de trainingen die ik geef aan kinderen.”

Voetbalscouts
Haar talent werd al snel herkend bij vv Gorecht en vaak kreeg Sol het advies om vooral door te gaan met haar sport. Die aanmoediging had ze niet echt nodig, want ze leeft voor haar sport. Ze was blij dat ze vorig jaar mocht meedoen aan clinics bij Heerenveen, waar scouts met notitieboekjes langs de lijn stonden. “Dat vond ik spannend, ik wilde laten zien wat ik kon. Ik was wel nerveus, maar het ging prima. Balvaardigheid, snelheid, alles werd genoteerd. En op een dag kreeg ik bericht: ik mocht bij SC Heerenveen komen voetballen. Het appje kreeg ik op school en ik was natuurlijk helemaal enthousiast.”

De eerste stappen zijn dus gezet, nu moet de Harense goed genoeg worden voor het beloftenteam. Dat is dan weer een belangrijke opmaat naar een plek in de eerste selectie van de club, die betaald voetbal speelt. Dan zou Sol dus prof kunnen worden. Er is nog een lange weg te gaan, met bloed zweet en tranen. Sol speelt nu een competitie, waarin ze speelt tegen jongens van vijftien en zestien jaar oud. De meiden worden daar niet gespaard.

2 reacties

mooi man zegt:

Tja, dat doen die Friezen toch heel goed. Die hebben tenminste een vrouwenelftal. Daar kan FC Groningen nog wat van leren. Kom op Groningen, investeer ook eens wat in het damensvoetbal! Als het deze dame gaat lukken gaan de Groningse kranten weer vol lof spreken over deze ‘Groningse’ maar vergeten dan waarschijnlijk te vermelden dat ze de kans gekregen heeft bij een club met ‘pompeblêden’.

Veel succes Sol!

22 januari 2020 om 08:02
Q zegt:

@mooi man, volgens mij heeft de FC dit ook al geprobeerd, maar was er te weinig animo/aanbod in Groningen om dit te kunnen verwezelijken. Het zegt toch al genoeg dat VV haren bv al om een dames elftal te hebben samen dit moet doen met Oranje Nassau.

22 januari 2020 om 15:44

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.