De krant die je leest van A tot Z
Maandag 19 augustus, 2019

dinsdag 11 juni 2019

Nieuws:

Japanse Duizendknoop: groene vijand ook in Haren gearriveerd

Door: Redactie

Als de natuur al lijkt op oorlog, dan zijn de groene legers van de exoot Japanse Duizendknoop bezig met een invasie van Nederland. Daarbij worden inheemse plantensoorten onder de voet gelopen. Maar het kan nog erger: de wortelstokken kunnen schade veroorzaken aan gebouwen, wegen en leidingen. Haren ontspringt de dans helaas niet. Wat doet de gemeente Groningen in deze strijd tegen de groene vijand? En wat doen hoveniers?

Duizendknoop is een uitheemse plantensoort die een groot negatief effect heeft op zowel de biodiversiteit als natuurlijkheid. Bovendien kan de soort aanzienlijke economische schade veroorzaken, bijvoorbeeld doordat de stabiliteit van dijken wordt verminderd of door schade aan bijvoorbeeld verhardingen, bouwwerken, rioleringen en funderingen door de enorme groeikracht van de wortelstokken.

Voortplanting
Om de Japanse Duizendknoop te verslaan moeten we iets meer weten over de voortplanting. Als de plant wordt geknipt of gemaaid vallen er snippers op de grond en zaait de plant zich uit. Hierdoor is de voortplanting vrijwel niet te stoppen. Gif werkt niet. De gemeente is daarom terughoudend met knippen en maaien, zolang de plant niet in de weg staat of schade veroorzaakt.

Grijs afval
Als de plant volgens de gemeente wél een risico vormt wordt deze verwijderd met snoeischaar of zeis. Ook de uitlopers worden verwijderd. Het afval wordt afgevoerd als grijs afval of naar een gecertificeerd composteerbedrijf. Men probeert te voorkomen dat stukjes van de plant verspreid kunnen worden. Als aarde eenmaal is ‘besmet’ met snippers van de Japanse Duizendknoop wordt die grond niet meer (elders) gebruikt. Gereedschap dat met de plant in aanraking is geweest wordt grondig gereinigd alvorens weer te worden gebruikt.

Gevaar wordt onderschat
Dennis Ubels (foto) van hoveniersbedrijf Bartelds heeft vaak te maken met de Japanse Duizendknoop: “Dit probleem wordt nog onderschat”, zegt hij. “Er is bijna niets tegen te doen, je kunt het verspreiden wel vertragen. Wij hebben een systeem waarin we de wortels met kokend water te lijf gaan. Verder voeren we het afval gecontroleerd af.

Japanse Duizendknoop in uw tuin?
Voor kleine groeiplaatsen (<1 m²): Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Voer de stengels en plantenresten af in de grijze bak (restafval). Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er geen wortels achterblijven. Maak gereedschap grondig schoon. Varkens als bestrijder
In de gemeente Westerwolde worden varkens van Willem van Hempen uit Valthermond ingezet als tegenoffensief. “Ze eten het bovengrondse deel van de plant op”, zegt de varkenshouder, “maar ze eten ook de wortel die ze uit de grond wroeten.” Het kan wel drie tot vier jaar duren voor de Japanse duizendknoop definitief is opgeruimd, denkt Hempen. “De wortel kan tot vier meter diep in de grond zitten. Dan zijn de varkens wel even bezig om de plant uit te putten”, aldus de varkensboer bij RTV Noord.

Gezond eetbaar
Madeleine Duran van Voedselbos Glimmen zegt: “Onder het motto: “eat it, if you can’t beat it”, hebben we ons in het Voedselbos te Glimmen toegelegd om van de Japanse Duizendknoop allerlei heerlijkheden te maken. Zo hebben we de jonge toppen gestoomd tot sap, gekookt tot moes, en meegebakken in broodcake. Deze familie van de rabarber heeft dezelfde lichtbitter-zure smaak, maar dan zonder het oxaalzuur dat je tanden zo’n vervelend gevoel geven. Net als bij rabarber is de combinatie met aardbeien een “winner”.”

3 reacties

Ludo zegt:

Er groeien in Haren nog veel meer exoten die de inheemse planten overwoekeren.
Denk aan de Berenklauw en de Balsemien en nog enkele anderen die niet opvallen.

13 juni 2019 om 14:33
InwonervanHaren zegt:

Dank voor deze tips met betrekking tot de bestrijding.

Volgens mij staan er ook een hele serie rechts naast het pad vanaf Restaurant de Dame richting de Groningerstraat. En helaas ook een setje in mijn eigen tuin.

13 juni 2019 om 14:55
InwonervanHaren zegt:

Tijdens Corso in Eelde noemt men deze planten ‘Snurkebussen’.

21 juni 2019 om 13:46

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.