De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 6 Juni, 2020

vrijdag 11 oktober 2019

Nieuws:

Nieuwe burgemeester Koen Schuiling: oog voor pijlers onder de Harense samenleving

Door: Redactie

In ‘t Clockhuys in Haren ontmoette de nieuwe burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, inwoners die als vrijwilliger betrokken zijn bij maatschappelijke en culturele initiatieven. Na berichtgeving hierover gisteren op deze website kreeg de gemeente veel reacties: ‘Waarom zijn wij niet uitgenodigd?’ Feitelijk was dat een goed teken. De betrokkenheid bij de samenleving in de voormalige gemeente Haren is opvallend groot.

“De inzet van vrijwilligers, die hun vrije tijd geven aan de samenleving, is heel kostbaar”, zei Schuiling. Hij memoreerde na afloop een reeks interessante en goede initiatieven te hebben gezien. Concreet prees hij de vrijwilligers die het zwembad hebben gered van de ondergang. Maar ook stond hij stil bij een klein initiatief van twee Harense vrouwen, die inloopcafé’s hebben opgezet voor mensen met een smalle beurs. Schuiling: “Bijzonder mooi. Er zijn mensen die geïsoleerd raken en de straat niet op durven. Ze vinden het heel moeilijk om zich bloot te geven en te laten zien in welke situatie zij zich bevinden.” Het was een regelrecht compliment aan deze initiatiefnemers, maar tegelijk aan alle andere Harenaars die zich inzetten om hun leefwereld te kleuren. “Naar zulke mensen zijn we in de stad ook altijd op zoek.”

Uit de stal
Schuiling legde, omringd door juist deze groep mensen, natuurlijk de nadruk op de grote waarde van vrijwilligers, die een maatschappij staande houden. Maar hij verbond er ook een toezegging aan: “Als jullie vinden dat de gemeente iets niet goed doet, trek dan op de Grote Markt aan de bel. Schroom niet, dan kunnen we erover praten.” Het was een warme handreiking, die hij vervolgens nog breder trok: “Als jullie vinden dat de burgemeester wel eens uit zijn stal gereden mag worden om met eigen ogen te zien waar jullie mee bezig zijn, klop dan bij me aan. Als het even kan kom ik naar u toe.”

Herindeling
In zijn dankwoord memoreerde hij dat Haren en Groningen natuurlijk nog steeds een ‘geschiedenis’ meedragen rond de herindeling. “Maar ik hoop dat mensen daar nu niet in blijven hangen. We moeten af van het wij-zij denken als het gaat om de overheid. We moeten het echt samen doen.”


Referentiekader
Welk beeld heeft de nieuwe burgervader eigenlijk van de voormalige gemeente Haren? Die vraag stelden we hem, om zijn persoonlijke referentiekaders en inspiratiebron te leren kennen. Immers, ieder mens denkt vanuit eigen indrukken en waarnemingen. Schuiling: “Ik ken Haren mijn hele leven al. Als kind kwam ik bij een tante, die aan de Jachtlaan woonde. En ik ben hardloper, dus ik heb veel door Haren gerend. Het beeld dat ik van Haren heb? Ik denk dat mensen met overtuiging een heel positieve keuze maken om in de voormalige gemeente Haren te gaan wonen.” Schuiling werkt die stelling verder uit. Hij denkt dat iemand die heel bewust voor een leefomgeving kiest wat sneller bereid is om zijn vinger op te steken als er iets moet gebeuren. Impliciet zegt hij dat het wonen in een stad je als het ware overkomt en het wonen in een dorp een bewuste keuze is. De grote betrokkenheid van Harenaars en hun actieve inzet om de lokale maatschappij te dienen, zou zijn oorsprong in deze visie kunnen vinden. Dan is het ook logisch dat Schuiling vandaag na zijn contacten met Harenaars zegt onder de indruk te zijn van alles wat hij hoorde en zag.

Empathisch
Ten slotte kregen we vandaag natuurlijk niet alleen de burgemeester, maar ook de mens Schuiling te zien. Een vriendelijke, zacht pratende man, die geen trekjes vertoont van uit het hoofd geleerde oneliners. Hij wil ‘heel gewoon’ overkomen, omdat hij zich waarschijnlijk ook zo voelt. Zo wilde hij geen groot gedoe op de dag van zijn installatie, zodat alle aanwezigen ‘voor het eten thuis konden zijn’. Met dit grapje spreekt iemand die zich niet groter wil voordoen dan hij is. Of hij met deze zichtbare empathie en de uitstraling van ‘heel gewoon’ de grootstedelijke uitdagingen op langere termijn het hoofd kan bieden, zal de tijd leren. Zijn luisterend oor en belangstelling waren voor Haren een veelbelovend begin.

3 reacties

Stefan zegt:

Het fusieproces was een groot drama. Het is daarom goed dat de hoofdrolspelers verdwijnen, en een nieuwe burgemeester de kans krijgt een goede start te maken. Terecht daarom ook dat Brouns nu van het politieke toneel verdwenen is, die heeft meer kwaad dan goed gedaan in het proces.

Schuiling lijkt me wel een goede vent, al had ik gehoopt (als we dan toch bij een grote gemeente moeten horen) op een zwaargewicht met goede Haagse connecties. Dat dat Groningen niet lukt maar het veel kleinere Leeuwarden wel, is uiterst pijnlijk.

Ik hoop dat Schuiling oog heeft en houdt voor de eigenheid van Haren en niet voor alles ‘Haren meer bij de stad wil betrekken’, zoals veel werd gezegd na de fusie. Ik woon in Haren en niet in Groningen (waar ik hooguit vijf keer per jaar kom). Ik heb niets tegen Groningen, maar Haren is het centrum van mijn keven en dat wil ik graag behouden zien.

11 oktober 2019 om 18:32
Waardeloos! zegt:

Prachtig allemaal!
Het wordt er niet beter op allemaal nu Haren bij Groningen zit;
– sportclubs gaan meer huur betalen. De voetbalclubs ieder al ruim 10.000 extra per jaar
– tennisvereniging WOZ knalt omhoog met ruim 20.000
– toeterpop: vergunning van kleine 200 naar bijna 1000
– etc..

Waar eerder de gemeente Haren zeer flexibel en meedacht met de ondernemers is daar nu in her geheel niets meer van terug te vinden.
– opdringerige mannetjes van stadstoezicht met grote bekken
– tijdens 4 mijl zelfs de pub dreigen dat de kroeg moet sluiten omdat er een open tent op de stoep staat zonder vergunning aanvraag?
– extra biobakje voor alle deelnemers Vd 4 mijl? Kost ineens 15 euro per stuk i.p.v. gratis! (flikker dan de rommel maar op straat zou ik adviseren)
– wat gaat er gebeuren met het grote terras van intermezzo? Kost firma bruns nu vrijwel niks maar straks??
– parkeergelden vliegen omhoog
– etc..

Ach en de straten in oosterhaar zien en inmiddels uit als in een achterstandswijk! Een dikke grote bende! Hoe zal dat in de winter gaan met een beetje sneeuw?

14 oktober 2019 om 07:42
Rodney G zegt:

Beste Stefan, je woont nu in de gemeente Groningen, ik hoop dat je nog jaren met plezier in het mooie dorp Haren woont.
@waardeloos, de frustratie in je reactie druipt er af, zie de werkelijkheid nu eens onder ogen, de gemeente Haren bestaat niet meer! Wees van harte welkom om de prachtige gemeente Groningen en wees blij dat je daar deel van mag uitmaken!
Voor alle gefrustreerde Harenaars, het herindelingsproces begon al in 2006/2007. Michiel V. en Gustaaf B. hebben jaren lang het proces verziekt en leugens verspreid. En in Den Haag is uiteindelijk besloten en niet in Groningen.

16 oktober 2019 om 11:13

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.