De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 18 Juli, 2019

woensdag 19 juni 2019

Nieuws:

Nieuwe trainer begint met een visie aan klus VV Glimmen

Door: Redactie

Jorick de Haan, de nieuwe trainer van VV Glimmen 1 (3e klasse KNVB) is met zijn 27 jaar nauwelijks ouder dan de gemiddelde leeftijd in het elftal dat hij gaat trainen. “Dat vind ik leuk”, zegt hij. “Werken met zulke ervaren spelers is een uitdaging.”

Hij leeft voor de sport, studeerde HBO Sportmanagement en startte in 2015 zijn eigen voetbalschool in Haren. Hij is inmiddels gediplomeerd voetbaltrainer en staat aan de vooravond van een nieuwe klus: VV Glimmen.

Hechte groep
“Ik was vorig seizoen nog trainer bij VV Gorecht 2, maar daar was het lastig om op elkaar ingespeeld te raken. Veel spelers werden ook opgesteld in het eerste en die was ik dan weer even kwijt. Ik werk graag gedetailleerd aan het ontwikkelen van één (of meerdere) speelwijzen en daarom heb ik gesolliciteerd bij VV Glimmen.” Bij zijn nieuwe club is het eerste elftal een hechte groep, die al lang met elkaar speelt. Binnen het elftal bestaan bovendien vriendschapsrelaties en dan spelen er ook spelers van 30+ met een schat aan ervaring.

Peilen
Heeft hij voldoende autoriteit om het elftal te leiden? Jorick: “Ik ben niet het type dat zegt hoe ze het moeten doen. Ik stel vooral veel vragen om te zien of we elkaar begrijpen en in het gesprek komen we dan wel tot de visie waarmee we de wedstrijd willen spelen. Ik heb daarom gepeild wie wil meedenken over onze speelwijze. We werken met vaste spelprincipes, ongeacht de opstelling”. Een voorbeeld van een spelprincipe van deze trainer is: als de bal beweegt, dan beweegt het team mee. Jorick heeft eigen ideeën over het groepsproces en ook over de manier waarop wedstrijden worden besproken, ook tijdens de rust. “Ik ben voor het harmoniemodel”.

Openheid
Glimmen vindt hij een fijne club, omdat ze netjes met trainers omgaan. “Je hoort wel van clubs die de vertrekkende trainer afbranden. Dat vind ik een slecht teken.” Tijdens zijn sollicitatie werd De Haan ondervraagd over zijn spelopvattingen, zijn trainingen en de manier waarop hij wedstrijden bespreekt. Eenmaal aangenomen heeft hij eerst heel bescheiden in een hoekje wat wedstrijden geobserveerd (dat was hem geadviseerd door andere trainers), maar kreeg van de voorzitter te horen dat hij best openlijk langs het veld mocht gaan staan. “Dat was typerend voor de openheid hier. De voorzitter van Glimmen is zelf trainer geweest, dus die weet wel hoe het hier werkt.”

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.