De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 24 Juni, 2021

maandag 15 januari 2018

Nieuws:

Sporen laten zien: Friescheveen was ooit afvalberg van stad Groningen – lees meer…

Door: Redactie

Wandelaars vragen zich vaak af waarom ze toch zoveel ‘oud’ afval aantreffen in het natuurgebied Friescheveen bij Haren. Het is niet vreemd, want diep in de vorige eeuw werd stads afval gebruikt om dijken aan te leggen.

Beheerder Natuurmonumenten schrijft: “Op de dijk in noordelijke richting groeien appelbomen, druiven, frambozen en aalbessen, een ietwat vreemde vegetatie voor een natuurgebied. Dit is ontstaan doordat de dijk na 1900 is verstevigd met stadsvuil vanuit Groningen. Met dit afval kwamen er ook plantenresten mee uit de Groninger stadstuinen waaruit deze bijzondere begroeiing is voortgekomen. Tussen de planten zijn zelfs nu nog potten, pannen en deksels te zien, vandaar dat de dijk ‘de blikwal’ genoemd wordt.”

Naast potten en pannen worden er nog andere soorten afval aangetroffen, zoals de foto laat zien.

8 reacties

Roelie Oosterveld zegt:

In het stukje van de beheerder van Natuurmonumenten wordt gesproken over versteviging van de dijk. Het redelijk uitgestrekte gebied waarin wij dit afval hebben gezien, ligt aan de rand van de plas. Wat ons in het bijzonder opviel, was de grote hoeveelheid ijzeren voorwerpen. Het lijkt haast wel om een ijzerstortplaats te gaan.

15 januari 2018 om 19:47
InwonervanHaren zegt:

Ook iets ten noorden van Sassenhein ligt er gelijkwaardige troep.

16 januari 2018 om 15:00
de tuinder zegt:

Versteviging? Hier was in het verleden toch de stortplaats van de gemeente Eelde? Nu zie je de boel omhoog komen door de werking van het veen. Tevens laat het onderhoud aan de Meerweg zijde veel te wensen over door het zeer slechte onderhoud waar hier gepleegd wordt. Dat zo’n instantie als Natuurmonumenten geld krijgt voor onbehoorlijk onderhoud te plegen is iets om over na te denken.

17 januari 2018 om 23:22
Harry zegt:

@Roelieoosterveld
Het was inderdaad een stortplaats voor blik, email en glas in de jaren 20/30, vandaar ook de lokale veldnaam Het Blik. Zie het achtergrondartikel door Nick Landman in het cultuurhistorisch tijdschrift Stad & Lande jrg. 2017 nr. 1.

18 januari 2018 om 12:41
Esther van Oostrom zegt:

Ik snap dat dat soort dingen gedaan werden 100 jaar geleden. Maar wordt het dan nu niet eens tijd om die troep op te ruimen.
Eeuwen oude gebouwen of natuur is al verdwenen omdat ze niet meer te restaureren waren of voor andere onnatuurlijke bestemmingsplannen ( beweerden ze) en dit moet blijven liggen in notabene een natuurgebied??

24 januari 2021 om 19:46
Marijke zegt:

Ik liep vandaag het rondje friescheveen en het lijkt wel of er steeds meer potten en pannen liggen.waarom de boel niet eens opruimen?

7 april 2021 om 19:53
Marieke zegt:

Ja het zou al helpen als ze er een container neer zouden zetten? Dan kunnen mensen uit het dorp ook een deel opruimen? Ik wil wel meehelpen! Prachtig natuurgebied om van te genieten.

27 april 2021 om 08:42
Marieke zegt:

Ja het is een prachtig natuurgebied om van te genieten! Misschien kunnen ze een container plaatsen en dat mensen uit de omgeving ook kunnen helpen het wat op te ruimen? Ik wil wel helpen!

27 april 2021 om 08:45

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.