De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 24 Juli, 2024

woensdag 23 januari 2019

Nieuws:

Update: Vermissing Rob Huter (de feiten tot 23 januari)

Door: Redactie

Zaterdag 19 januari was de heer Rob Huter (72) uit Haren nog steeds spoorloos. Zijn verdwijning houdt nu steeds meer mensen bezig en er wordt direct en indirect door tientallen mensen naar hem gezocht. De puzzel is nog lang niet compleet, maar er er is de laatste week wel weer iets meer bekend geworden, zodat bepaalde scenario’s kunnen worden weggestreept. Zo is het niet aannemelijk dat hij van huis vertrok met de bedoeling om te verdwijnen. Hamvraag is en blijft: waar is donkerrode damesfiets met versnelling van het merk Batavus (Verona) met geblokte fietstassen?

Lezers worden verzocht dit artikel te delen met mensen in de binnenstad van Groningen die wonen op de fietsroutes tussen Bedumerweg en Haren. Daarover verderop meer.  Een vorige update leest u hier: https://www.harendekrant.nl/nieuws/update-18-januari-harenaar-rob-huter-nog-steeds-zoek-maar-het-beeld-wordt-iets-duidelijker-zaterdag-nieuwe-zoekacties/

Nieuwe informatie
Gisteren (19 januari) is wederom gesproken met een getuige (een oud-collega van wiskundeleraar Rob Huter) die hem rond de dag van de vermissing (29 december) zou zijn tegengekomen bij de Jumbo aan het Anjerplein in Haren. Huter was toen ‘afwezig’ en herkende de getuige niet, hoewel hij hem even recht in het gezicht keek. De getuige heeft nu aan de hand van zijn eigen pinbetaling (Jumbo) exact kunnen vaststellen wanneer deze vluchtige ontmoeting heeft plaatsgevonden: dat was zaterdag 29 december (dag van vermissing) om 11.09 uur. Deze informatie is weliswaar niet ‘breaking’, maar is wel van groot belang om de dag te reconstrueren. Immers, tot nu toe werd Rob Huter voor het laatst 100% zeker gezien toen hij om 10.08 uur bij Albert Heijn afrekende. Conclusie: hij heeft tussen 10.08 uur en 11.09 uur ‘rondgezworven’ ergens tussen Albert Heijn en Jumbo Anjerplein. Dat is amper 5-7 minuten fietsen (1,5 kilometer).
Vraag: Waar is Rob Huter geweest tussen 10.08 uur en 11.09 uur?
Waarom deze vraag: Om te kunnen inschatten in welke gemoedstoestand de heer Huter verkeerde en of er in dat uur iets vreemds is voorgevallen.

Gezien aan Bedumerweg, Groningen 14.00 uur
Sinds afgelopen woensdag is de Bedumerweg in beeld als het laatste adres waar Rob Huter is geweest op de dag van zijn vermissing. Op die regenachtige zaterdagmiddag kocht hij een fiets bij fietsenwinkel Dik aan de Bedumerweg. In die winkel viel het medewerkers op dat hij zich wat verward gedroeg. Hij had eerder fietshandel Gro bezocht aan de Korreweg. Daar vertelde hij dat hij ook al was geweest bij Belga aan het Sontplein.
Vraag: Wie heeft Rob Huter ontmoet of gezien op de route tussen Haren, Sontplein, Korreweg en Bedumerweg? Dat moet zijn geweest tussen 11.15 uur en ongeveer 14.00 uur. Heeft hij ergens iets te eten gekocht? Snackbar, bakker?
Waarom deze vraag: Om te kunnen nagaan of zich op dat traject iets heeft voorgedaan, wat later tot zijn vermissing zou kunnen leiden.

Traject Bedumerweg-Haren later op de middag
Rob Huter is rond 14.00 uur de winkel aan de Bedumerweg uitgelopen. Dat is het laatst 100% bewijs dat hij in goede gezondheid verkeerde. In de winkel gedroeg hij zich enigszins verward. De vraag is nu: is hij daar weer op de rode damesfiets gestapt om naar huis (Haren) terug te keren? Zo ja, welke route heeft hij genomen (er zijn meerdere opties)? Of is hij eerst in de stad gebleven (het regende, misschien schuilen)? Heeft hij in de stad horecabedrijven bezocht om te lunchen? Hij heeft niet meer gepind en zou contant betaald moeten hebben.
Vraag: Wie heeft Rob Huter ontmoet of gezien in de loop van de middag van de regenachtige zaterdag 29 december na 14.00 uur op het traject Bedumerweg-Haren? De snelste route zou hem ongeveer 40-45 minuten kosten (8,4 kilometer). Wie ziet zijn rode damesfiets ergens liggen of staan?
Waarom deze vraag: Ergens op dit traject moet er iets zijn gebeurd, waardoor Rob Huter niet meer naar huis kon of wilde. Die gebeurtenis is cruciaal.

Een nacht en een dag later

Twee getuigen melden na de publicaties, dat zij op de Osdijk in de Onnerpolder op zondag 30 december tussen 15 en 16 uur een man hebben zien lopen met de fiets aan de hand.  Die leek op Huter. Hij liep in de richting van het Zuidlaardermeer. Dat zou betekenen dat Rob Huter na de vorige dag een plek gevonden moet hebben om te overnachten. Waar kan dat zijn geweest? Waarom ging hij daarna niet rechtstreeks naar huis, maar kwam hij in de polder terecht in de regen? Let op: de getuigen kenden de heer Huter niet persoonlijk en baseren zich op de publicaties. Dit is dus geen 100% feit.
Vraag: Wie heeft Rob Huter gezien op het traject Groningen-Osdijk? Wie heeft de rode damesfiets aangetroffen?
Waarom deze vraag: Proberen van de onzekerheid van deze meldingen een 100% feit te maken. In dat geval was hij op 30 december dus in leven. Zou verward geraakt kunnen zijn.

Was u de man aan de Osdijk?
Was de man aan de Osdijk wel of niet Rob Huter? Laten we de vraag omdraaien: was u de man die op zondag 30 december (regenachtig, kort voor oudjaar) met de fiets aan de hand heeft gelopen op de Osdijk in de Onnerpolder? Bent u de man die aangezien kan zijn voor Rob Huter (zie foto)? Laat het dan direct weten aan de politie (0900-8844).

Foto: Signi zoekt met hond en sonar in het Noordwillemskanaal…(19 januari)

Zoek mee: signalement
Rob Huter droeg een grijze trui, geruit overhemd en een spijkerbroek. Hij droeg een groene jas, die geen echte stevige regenjas was. Hij droeg geen sjaal.
Fiets: Hij reed op een Bordeaux-rode damesfiets met versnelling van het Merk Batavus, type Verona. Daar zaten fietstassen op met geblokt motief.

Samengevat het verloop van zaterdag 29 december
-9.45 uur vertrek van huis in Haren
-10.08 uur vertrek uit Albert Heijn, Haren
-11.09 uur bezoekt Jumbo Anjerplein, Haren
-Bezoekt Belga Fietsen, Sontplein
-Rond 13.30 uur bezoekt hij Gro Fietsen, Korreweg
-Rond 14.00 uur bezoekt hij Dik Fietsen, Bedumerweg en koopt fiets. Verwarde indruk
Daarna onbekend.

Wie zoeken met u mee?
-Tientallen mensen zoeken direct of indirect
-Er zijn flyers verspreid aan het Zuidveld in Onnen en in de omgeving Bedumerweg
-Honden van Signi hebben gezocht, ook in het Noordwillemskanaal (ook op 19 januari)
-Honden van Dutch Rescus Dogs hebben gezocht in de Onnerpolder (ook op 19 januari)
-De echtgenote van de vermiste man zoekt dagelijks met haar familie
-De politie trekt alle tips actief na en wordt ook gezien tijdens het fysiek uitkijken naar Rob Huter

HEEFT U EEN AANWIJZING? Bel de politie: 0900-8844. Treft u de heer Huter aan? Bel 112.

 

Foto bovenaan: gemaakt door Signi Zoekhonden

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Echt jammer dat Haren na de zomer haar bouwmarkt gaat verliezen.

Ga naar het Poll archief