De krant die je leest van A tot Z
Maandag 19 augustus, 2019

woensdag 12 juni 2019

Nieuws:

Verdachten van straatroven blijven vastzitten

Door: Redactie

De vier jongens uit Haren en Glimmen, die gisteren rond 7.30 uur thuis werden aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij gewelddadige straatroven in Haren en Eelde, hebben de hele dag in hechtenis doorgebracht.

Dinsdag aan het eind van de middag werd de hechtenis nog eens met drie dagen verlengd, zodat de jongens mogelijk pas vrijdag worden vrijgelaten. Maar als het onderzoek dat vereist kunnen de knapen nóg langer worden vastgehouden voor verhoor.

Hechtenis, hoe zit dat?
De eerste vier verdachten die nu zijn aangehouden (de politie verwacht meer aanhoudingen) beginnen nu aan een traject, waarbij ze tot zelfs maanden uit de roulatie zullen zijn. In dit geval zal het waarschijnlijk zo lang niet duren. De zaken waarvan ze worden verdacht zullen op kortere termijn voldoende onderzocht en te bewijzen zijn.

-Aanhouding dinsdag 7.30 uur
Dat was aanhouding voor verhoor. Maximaal 9 uur.

-Inverzekeringstelling
De hulpofficier van justitie kan hiertoe besluiten.
Deze periode kan twee keer drie dagen (zes in totaal) zijn.

-Bewaring
De rechter-commissaris kan hiertoe besluiten.
Deze periode is 14 dagen. Hiermee begint de periode van ‘voorlopige hechtenis’

-Gevangenhouding

De rechtbank kan hiertoe besluiten.
Deze periode is 90 dagen.

Gesprek van de dag
In Haren zijn de aanhoudingen het gesprek van de dag. Toch is het voorbarig om te zeggen dat de daders zijn gepakt. Immers, de politie heeft de knapen aangehouden op basis van informatie, die nu nog moet worden bewezen. Het zou helpen als de jongens een bekentenis afleggen. Op straat wordt niet alleen schande gesproken over hetgeen deze jongeren hebben uitgespookt, maar ook wordt de vraag gesteld hoe het zover heeft kunnen komen. Voor ouders moet dit verdrietig en vernederend zijn. Toch moet ook worden nagedacht wat er met de jongeren moet gebeuren als hun misdrijven bewezen worden. Het woord hulpverlening valt, ook in de richting van ouders.

10 reacties

Willem-Freek van der zegt:

Sneu voor de ouders die lopen nu met schaamrood op de kaken door het dorp! De namen gaan inmiddels als een lopend vuurtje rond..

Ik denk dat iedere ouder zich weleens mag afvragen wat hun kroost (niet alleen ‘s avonds) uitvreet! Pesterijen en intimidaties van andere leeftijdsgenoten blijkt nl. In Haren en omgeving aan de orde van de dag. van uitschelden, van de fiets duwen of spullen afpakken, blijkbaar het normaalste gedrag van de wereld!

Prachtig hoor een vrije opvoeding; foei dit mag je niet doen. Een beste schop onder kont werkt toch vaak nog beter! Ik denk dat de ouders nu nog steeds gewoon de schouders ophalen en vinden dat het allemaal wel meevalt.

Ik hoop voor de slachtoffers dat ze het allemaal kunnen verwerken. Een beste straf voor de daders zal wellicht enige troost geven. Aan de schandpaal en met naam en toenaam in het vervolg vermelden!

Na o.a. Klaas Klokje, project X, de herindelings-perikelen, molestatie van een scheidsrechter, staan we er landelijk gezien weer lekker gekleurd op als ex-Harenaren!

14 juni 2019 om 07:48
Leonie zegt:

Wat er is gebeurd is vreselijk. Dat er hard op ingegrepen wordt is noodzakelijk. Maar de aanname dat de ouders waarschijnlijk hun schouders ophalen en vinden dat het meevalt is misschien niet zo’n handige opmerking. Het moet als ouders erg moeilijk zijn te weten dat het een van je kinderen is geweest. Het puberbrein en de norm van een groep zorgt helaas met regelmaat op deze leeftijd voor ‘dom’ gedrag. Inzetten op preventie, hoe met respect om te gaan met de medemens en ook met jezelf lijkt me een must voor allen jongeren in het onderwijs en thuis, maar neemt niet weg dat er alsnog dingen gebeuren die absoluut niet door de beugel kunnen. En daar mag en moet op aangepakt worden.

Als zowel ouders als instanties op een goede manier dit aanpakken, dan heb ik er vertrouwen in dat deze jongeren gaan inzien wat hun gedrag teweeg brengt. En ook wat de consequenties voor hun hierop zullen zijn.
Echter een schandpaal en de levens van deze jongens voor de rest van hun leven te schaden zal in ieder geval niet bijdragen tot inzicht in eigen handelen en het worden van een beter mens.

14 juni 2019 om 10:47
Prat zegt:

Gelukkig heeft iedereen recht op zijn of haar mening. Maar als Willem-Freek van der begint over de schandpaal dan is daarmee dat recht direct vervallen. Dan wordt respect vervangen door “ik ben beter” dus is mijn opvatting “meer”.
Hoe? Lees de laatste zin van de betreffende reactie.

14 juni 2019 om 11:40
Henk B zegt:

Als ouder weet je drommels goed of je kind een lieverd is of niet. Als je dit niet weet mis je gewoon totaal een connectie met je kind.

14 juni 2019 om 17:18
Inwoner zegt:

@Henk B, je kunt wel de toetsenbordridder willen uithangen met stoere taal, maar je weet helemaal niets van de context van de daders. Misschien is er wel sprake van probleemgezinnen waarin deze kinderen geen normale jeugd hebben gehad. Maar andersom kan ook; een volkomen normaal gezin met een puber die volledig ontspoord met verkeerde vrienden en waar je als ouders iedere grip allang op kwijt bent. Zo makkelijk is het allemaal niet en 1 + 1 is ook zeker niet altijd 2. Oordelen en veroordelen met stoere praat is wel heel makkelijk, maar vergeet niet dat het uiteindelijk gewoon nog kinderen zijn die iets vreselijks hebben gedaan en waar ze terecht voor moeten boeten, maar het blijven wel kinderen. En misschien lezen verdrietige familieleden deze nare posts ook wel. Moet voor hun ook niet makkelijk zijn…

14 juni 2019 om 20:26
Harm zegt:

@leonie @prat; dat de slachtoffers vind ik belangrijker dan aandacht schenken aan de daders! Deze slachtoffers zijn mishandeld, bedreigd en hulpeloos achter gelaten of gevlucht! Voor het leven getekend!
Dan is er niks mis mee die rotzakken bij naam en toenaam net zoals Willem-freek terecht aangeeft aan de schandpaal te nagelen! 15/16 jaar is oud genoeg om dondersgoed te beseffen wat goed/fout is!

14 juni 2019 om 22:00
frank zegt:

Henk B heb je zelf kinderen? ik ken toevallig een gezin waarvan een jongen is opgepakt
En ik kan je vertellen dat deze jongen liefdevol is opgegroeid.
Ouders zijn helemaal kapot wil je niet meemaken zo triest dit he.
Maar a.u.b hou op dat het aan de ouders ligt, sorry hoor wie wil dit meemaken niemand toch.
Zelfs ik ben er kapot van en net als de ouders vindt ik ook dat ze staf moeten krijgen.
Gelukkig zijn ze nog jong en hopelijk te sturen.

16 juni 2019 om 18:40
Inwoner zegt:

@Harm, deze jongens hebben ook nog een heel leven voor zich. Als je er harde draaideurcriminelen van wilt maken dan is jouw aanpak de enige juiste. Maar als je wilt dat ze straks op het rechte pad blijven, dan moet je ze naast straf ook helpen om een goede toekomst op te bouwen. Heeft niks met knuffelen van de daders te maken. Termen als “aan de schandpaal nagelen” zeggen meer iets over jou. Op deze leeftijd doen sommigen, met name jongens, hele domme dingen of zelfs hele kwalijke dingen. Daar mag inderdaad best straf tegenover staan, maar met Middeleeuwse praktijken los je dit natuurlijk niet op. Ontsporende jongeren weer op het juiste spoor krijgen is in ieders belang.

17 juni 2019 om 12:11
Remmert zegt:

Ik kan niet begrijpen dat er mensen zijn die nog een goed woord over hebben voor deze criminelen.
Je moet deze mensen helpen ,Als je zo een boef bent dat je totaal weerloze en onschuldige mensen met een aantal mensen van de fiets af trekt dan heb je nergens meer recht op.Je moet deze viespeuken met naam en toenaam en foto in de krant zetten.

17 juni 2019 om 20:23
Inwoner zegt:

@Remmert, als je goed gelezen had, dan had je geweten dat niemand een goed woord over heeft voor wat de daders gedaan hebben. Gelukkig wonen we in rechtsstaat waarin je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is en waarin een eerlijke rechtsgang gewaarborgd is. Aan de andere kant moet je je afvragen hoe het kan dat zulke jonge jongens dit soort daden begaan. Dan is er toch wel iets goed mis. Natuurlijk gaat ieders sympathie naar de slachtoffers uit en verdienen de daders een flinke straf. Maar uiteindelijk zijn de daders ook nog kinderen met een heel leven voor zich. Als je ze niet helpt om hun leven weer op de rails te krijgen dan kun je wachten op het volgende vergrijp.

18 juni 2019 om 15:03

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.