De krant die je leest van A tot Z
Maandag 19 augustus, 2019

dinsdag 11 juni 2019

Nieuws:

Vier verdachten van gewelddadige straatroven worden minimaal acht uur vastgehouden voor verhoor

Door: Redactie

De politie heeft goed werk verricht, zo lijkt het, want in het onderzoek dat na 27 april is gestart heeft men de zaak ‘straatroven’ niet willen loslaten. Of de zaak nu ook echt voor de rechter kan worden gebracht hangt af van het vervolgonderzoek. Nathalie Schubart, woordvoerder van de politie, erkent dat hoog is ingezet door de zaken aan de orde te stellen in Opsporing Verzocht. Ze verwijst naar het grove geweld, waardoor de slachtoffers hoofdwonden opliepen. Vandaag tussen 7.00-8.00 uur werden de vier verdachte jongens thuis aangehouden.

Door de uitzending kwamen dezelfde dag zes tips binnen, dat aantal is opgelopen tot dertig. In veel gevallen werden namen genoemd van jongeren die betrokken zouden zijn bij de straatroven. De politie zegt dat de groepen in wisselende samenstelling op pad waren en dat daarom meer aanhoudingen worden verwacht. Lees over alle gewelddadige incidenten: https://www.harendekrant.nl/nieuws/dinsdagavond-harense-berovingen-op-opsporing-verzocht-er-zijn-camerabeelden/

Ook vernielers?
Voor zover de redactie weet gaat het om jongeren die zich hoofdzakelijk per fiets verplaatsten. Ze hadden hangplekken o.a. bij OBS de Wissel, Anjerplein en in Glimmen bij het dorpshuis en Quintusschool. In Glimmen wordt een deel van deze groep ook verantwoordelijk gehouden voor de vernielingen op de voetbalvelden en bij de kantine. Daar werden op de plaats delict namelijk sporen aangetroffen die vrijwel één op één in verband kunnen worden gebracht met de ‘Glimmense groep’. Zie ook: https://www.harendekrant.nl/nieuws/glimmen-is-vernielers-beu/

Jongeren weten ervan
In Haren werd onder jongeren veel gepraat over de straatroven en de indruk bestaat dat veel jongeren heel goed wisten wie ervoor verantwoordelijk waren. Het leek voor hen echter moeilijk om hun informatie aan de politie te geven, omdat ze bang zouden zijn voor moeilijkheden met de dadergroep. Wellicht dat er vandaag na de aanhouding van de vier jongens alsnog informatie loskomt. Dat kan eventueel anoniem via Meld Misdaad Anoniem, maar het kan ook door de recherche te bellen via 0900-8844. Ook in dat geval kunnen afspraken worden gemaakt over het weghouden van namen uit het dossier.

Geld of kick?
De redactie denkt door eigen onderzoek te weten welke jongens zijn aangehouden, omdat hun namen als daders ‘rondgaan’ op straat. Als dat klopt gaat het om jonge jongens uit (min of meer) gewone gezinnen in Haren en Glimmen. De straatroven werden wellicht bedacht voor het geld, maar in geen van de gevallen was er een noemenswaardige buit: sigaretten, pinpassen zonder pincode en een pet. Misschien dat het de daders vooral ging om de ‘kick’ of om zelfbevestiging (positie in de groep creëren). Dit zijn speculaties, want de politie wil verder geen informatie geven over de verdachten en over de bewijzen.

Hoe nu verder?
Vandaag kunnen de verdachten gedurende acht uur worden vastgehouden voor verhoor, dus tot ongeveer 16.00 uur. Dan wordt door justitie beoordeeld of ze langer (drie dagen) vastgehouden kunnen worden in het belang van het onderzoek. De politie is nog steeds geïnteresseerd in informatie.

Oproep aan jongeren: waarom zou je je vrienden verraden?
Vaak wordt informatie met de politie niet gedeeld, omdat men daders (vrienden) niet wil verraden. Toch is er een goede reden om de politie wél te vertellen wat je over de daders weet. Als het je vrienden zijn, bewijs je hen juist een goede dienst. Want het pad van straatroven en geweld leidt altijd naar onherstelbare schade in het leven van zowel daders als slachtoffers. Door de politie te helpen, help je de dader. Die heeft het hard nodig om tot de orde geroepen te worden voor het te laat is. Hij zal je er (later) dankbaar voor zijn.

Foto: scene tijdens de opnamen van Opsporing Verzocht.

3 reacties

InwonervanHaren zegt:

“Hoe nu verder?”

Zet ze tijdens de zomermarkt op een podium. Kunnen ze zien of het enige invloed op hun status heeft.

11 juni 2019 om 19:58
Verbaasde inwoner zegt:

Verbaast over het feit dat op dit platform er nog geen reacties zijn.
Is iedereen lam geslagen? Teveel bekende daders? Angst?.
De jeugd tussen 14 en 20 jaar in Haren was al weken op de hoogte van wie de daders waren, een stel verstandige hebben dit anoniem gemeld, de daders hebben zelf vol ‘trots’ dit verteld.
Nu op de blaren zitten( hoop heel lang zitten)

13 juni 2019 om 15:30
Margriet zegt:

Ik denk dat we even moeten afwachten of dit inderdaad de daders zijn. Dan komen de reacties vast wel los. Volgens mij zijn het nu alleen nog maar verdachten, ten tijde van dit schrijven. Hopelijk horen we het snel. Ik fiets tot die tijd nog steeds niet langs Westerveen

14 juni 2019 om 07:05

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.