De krant die je leest van A tot Z
Maandag 30 november, 2020

maandag 10 februari 2020

Nieuws:

Vrijdag is het afvalteam Groningen op Raadhuisplein Haren

Door: Redactie

In mei gaat de gemeente beslissen over het uniforme afvalbeleid in de nieuwe gemeente Groningen. De keuze wordt gemaakt uit twee opties: Diftar, zoals in Haren al meer dan 20 jaar geldt, of het huidige systeem van Groningen, waarbij niet wordt afgerekend per kilo afval, maar op basis van de grootte van het huishouden. In de tweede optie ontvangen alle Groningers (waar mogelijk) extra containers voor b.v. papier en textiel. Op 14 februari komt het afvalteam van Groningen naar de Harense warenmarkt om meningen te peilen bij het publiek. Om die reden plaatsen wij vandaag een poll op deze website over dit onderwerp.

In de week van 10 februari is een speciaal ‘afvalteam’ van de gemeente Groningen op diverse plekken in de gemeente Groningen aanwezig om aan inwoners ideeën te vragen over het toekomstige afvalbeleid. Aanleiding is het aanstaande nieuwe afvalbeleid. Per 2021 moet er een nieuw overkoepelend afvalbeleid zijn voor de hele gemeente. De gemeente neemt hiervoor graag de inzichten van inwoners mee. Op dit moment hebben de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer ieder een eigen afvalbeleid. Inwoners kunnen ook via de mail hun mening achter laten, namelijk via afval@groningen.nl

Afvalteam op locatie (onder voorbehoud van weersomstandigheden)

Vrijdag 14-02
14.00.-15.00
Weekmarkt Haren, Raadhuisplein

Verdieping van twee mogelijkheden voor toekomstig afvalbeleid
De gemeente Groningen streeft in eerste instantie naar zo min mogelijk afval. Het afval dat er uiteindelijk overblijft dient zoveel mogelijk gescheiden om opnieuw te kunnen gebruiken. Hiervoor is een goed afvalbeleid nodig. In januari heeft de raad bepaald dat er in eerste instanties twee opties voor het toekomstige afvalbeleid verder moet worden onderzocht. Het gaat om de opties ‘extra voorzieningen’ en ‘Diftar per aanbieding’. In mei a.s. wordt er dan een definitieve keuze gemaakt voor één optie. De gemeente neemt in het onderzoek graag de inzichten van inwoners mee.
Naast de diverse straatsessies, aanvullende informatie in de diverse huis-aan-huisbladen, kunnen inwoners ook digitaal hun mening achterlaten via afval@groningen.nl

Optie Extra voorzieningen
Bij deze optie plaatsen we extra glas-, textiel- en papiercontainers zodat bewoners afval makkelijker gescheiden in kunnen leveren. De afvalstoffenheffing wordt bij deze optie berekend op basis van de grootte van het huishouden. Dit komt overeen met het huidige afvalbeleid van de voormalige gemeente Groningen.

Optie Diftar per aanbieding
Ook bij deze optie plaatst de gemeente extra containers. De afvalstoffenheffing bestaat uit een vast deel en een variabel deel. Het vaste tarief is voor ieder huishouden hetzelfde; daarnaast betaalt de inwoner een bedrag voor elke keer dat men afval aanbiedt.

7 reacties

Harenaar zegt:

Hoe zit het met het gescheiden inleveren van plastic?

In Groningen is het tot nu toe zo dat plastic achteraf wordt gescheiden:
“Plastic en kunststof afval hoeft u in Groningen niet te scheiden van het andere afval. U mag het in de grijze vuilniszak of in de grijze container doen. Op de Afvalwijzer staat hoe de gemeente dit afval ophaalt bij u in de buurt.”
(https://gemeente.groningen.nl/plastic-en-kunststof-afval-inleveren)

10 februari 2020 om 10:09
Helder zegt:

Wat de keuze ook wordt, aan een forse verhoging van het tarief zullen we niet kunnen ontkomen vermoed ik…

10 februari 2020 om 10:12
WdH zegt:

Het zou slecht zijn als we in Haren weer het ouderwetse systeem krijgen, waarbij je een vast bedrag betaald ongeacht hoeveel afval je produceert. Er gaat geen enkele stimulans van uit om bewust met afval om te gaan. Een deel van de mensen gaat dan ook gewoon weer alles in de grijze bak gooien. Dat in Groningen het plastic er ook gewoon in mag en er achteraf uit wordt gehaald is ook een vreemd verhaal. Volgens mij gaat alles gewoon in de verbrandingsoven. Net zoals er ook een bepaalde hoeveelheid GFT afval bij gaat. Het verhaal daarbij is dat je dan een hogere verbrandingstemperatuur krijgt door thermolyse, waarbij waterstofgas ontstaat uit vocht in het organische afval. Alleen wel zonde voor de mensen die de moeite hebben genomen om het eerst allemaal te scheiden.

10 februari 2020 om 23:28
Q zegt:

@helder, volgens mij als we Diftar blijven behouden dan geen verhoging meen ik

11 februari 2020 om 11:40
Fre Berends zegt:

Met andere woorden, dan hebben wij er 4 i.p.v. 2 containers bij ons huis staan, leuk gezicht in de tuin,
zoals het nu gaat, gaat het toch goed in Haren zelf plastic, papier, glas, kleding, ijzer en spullen zoals chemisch afval wegbrengen.
Begrijp ook niet waarom er nog standplaatsen zijn in Haren voor chemisch afval in te leveren, brengen toch al plastic i.d. naar de verzamel punt in Haren dan kun je de chemisch afval zo meenemen op bepaalde tijd stippen.

11 februari 2020 om 14:26
rolf zegt:

Ik persoonlijk vind Diftar veel eerlijker. Want stel je woont alleen en hebt weinig afval, maar je buurman heeft steeds veel afval. Dan betaal je in de regeling als in Groningen toch hetzelfde. Lijkt me niet eerlijk, terwijl bij Diftar ook echt betaald word nagezien de hoeveelheid die je aanbied.

12 februari 2020 om 12:24
H.Aten zegt:

Ik ben vrijdagmiddag op de markt geweest, maar niemand gezien.Meerdere mensen gesproken, maar geen afvalteam

15 februari 2020 om 08:55

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.