De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 19 januari, 2022

woensdag 14 december 2005

Nieuws:

Wildwest in Haren

Door: Redactie

Het gekraakte pand Handy aan de Rijksstraatweg 101 was gisteren het toneel van wildwest-taferelen.Drie mannen, gewapend met een balk, drongen het onlangs gekraakte pand dinsdag binnen om de aanwezige krakers een lesje in wellevendheid te geven. De politie werd opgetrommeld en arresteerde de geweldenaars. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Naar verluidt heeft de politie nog niet kunnen vaststellen, dat eigenaar H.J. Schoenmaker uit Midlaren het pand daadwerkelijk bewoont. Het is onze redactie echter bekend, dat hij inderdaad niet in het pand woont, maar in een boerderij te Midlaren. Hij slaapt dus niet in Handy, maar komt daar vrijwel iedere dag om zijn bezit te inspecteren of er wat ‘op te ruimen’. Het is zeer de vraag of een eigenaar van een pand dat niet zelf zou mogen bepalen. Het is evenzeer de vraag of deze manier van gebruik een vrijbrief is voor derden (lees: krakers) om het pand om die reden in bezit te nemen. Dat vraagt juridische toetsing. Onze webreporter heeft gisteren geprobeerd met de krakers in contact te komen, maar er was geen teken van leven. Wel is waarneembaar dat diverse ruimten in het huis zijn ontruimd en ‘gebarricadeerd’. Het spreekt vanzelf dat onze redactie spoedig weer op onderzoek uitgaat en bovendien de heer H.J. Schoenmaker zal vragen naar zijn visie op de zaak.

Het pand staat overigens sinds een half jaar officieel te koop voor anderhalf miljoen euro. Schoenmaker vindt dat het pand deze waarde heeft, mede doordat wellicht in de achtertuin een bouwvergunning kan worden verkregen. Desondanks heeft nog geen enkele ontwikkelaar het aangedurfd om de gevraagde prijs te betalen.

De heer H.J. Schoenmaker is een zeer aimabele man, maar heeft een hardnekkige reputatie als het gaat om gedoe met zijn vele panden, ook heeft hij ervaring met krakers. Met de gemeente Scheemda heeft hij een langslepende kwestie over saneringskosten (asbest), waarvan de rekening van meer dan een miljoen euro al aan hem is gepresenteerd. De rechtbank heeft destijds in zijn nadeel beslist, maar er is, zover wij weten, nog niet betaald. Daarom werd dit voorjaar beslag gelegd op het Harense pand. Een veiling heeft toen in de lucht gehangen, maar om onduidelijke redenen heeft de ludieke eigenaar die weten af te wenden.

In Handy had Schoenmaker vroeger een bedrijf dat boeken uitgaf en papiermachines verkocht. De oude auto’s in de tuin lijken als doel te hebben om bedrijvigheid uit te stralen. Of Schoenmaker de knokploeg heeft ingeschakeld is niet duidelijk.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.