De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 18 september, 2020

zaterdag 07 december 2019

Nieuws:

Zoektocht met speurhond naar vermist hondje Max (met update)

Door: Redactie

Het kleine hondje Max uit Onnen is sinds 4 december vermist. De eigenaren hebben Hondenopsporing Nederland ingeschakeld. Zaterdagmiddag liepen medewerkers van die organisatie met een speurhond in Harenermolen te zoeken naar Max. Op de foto van rechts naar links Tessa Negenman en Diana van Dongen, Suzanne Kaklewska en links een vrijwilligster uit Glimmen, die geregeld meehelpt met zoekacties. De zoekhond heet Jerzy.

De posters op de bomen in de buurt tonen foto’s van het witte, langharige beestje. Met daarbij de instructie om het dier niet zelf te vangen. De reden daarvan is dat Max zeer angstig is. De eigenaren vragen omwonenden hun garages en schuren te controleren. Max droeg een zwarte halsband met een kroontje erop.

Eigenaresse Suzanne Kaklewska is ten einde raad. Het hondje woont nog bij haar ouders in Onnen, zelf woont ze inmiddels in Groningen. Woensdag is Max weggelopen van huis en later die dag is hij gesignaleerd aan de Rijksstraatweg in Harenermolen. Daar probeerden mensen hem te vangen, maar dat is niet gelukt. Sindsdien ontbreekt ieder spoor. Suzanne was zaterdag op pad met Tessa Negenman en Diana van Dongen van Hondenopsporing Nederland.  Deze vrijwilligers zijn met speurhond Jerzy het spoor van Max gaan volgen. Jerzy leidde hen over wegen en door graslandjes in Harenermolen. Zij gaan er vanuit dat Max in deze omgeving is geweest (of nog steeds is). De speurders hebben op slimme plekken voedsel voor Max neergelegd, met zand er omheen om later te kunnen analyseren of Max ervan heeft gegeten. Mochten ze die plek vinden, wordt deze als hotspot aangeduid en wordt er een wildcamera met eventueel zelfs een vangkooi geplaatst. Deze wildcamera neemt per sms direct contact met de geleiders op, zodra zich een verdacht dier in de buurt van die camera laat zien. 

Zover is het nu nog niet. Wat de toestand van het hondje betreft: daarover is Tessa Negenman duidelijk. “Max staat in de overlevingsmodus”, zegt ze. “Dat betekent dat hij geen recente situaties kan onthouden en zelfs zijn baasje niet zal herkennen. Alles is gericht op overleven. Daarom moeten mensen ook niet op hem gaan jagen. Dan slaat hij in blinde paniek op de vlucht. Dat noemen we de vluchtmodus.” Hoe Max dan wél gevangen moet worden als hij wordt gezien, legt Diana van Dongen uit: “We gaan er dan met de eigenaar naartoe, maar we doen niets. We wachten dan rustig tot bij Max ‘het kwartje valt’ en hij in rust opeens zijn baas zal herkennen.”

 

Wie het hondje ziet wordt verzocht te bellen: 06-45954108. Het verzoek is om niet zelf te proberen Max te vangen.

4 reacties

Joke zegt:

In Nijmegen is ook zo’n hondje weg vanaf 31 okt.

7 december 2019 om 22:34
Pleuni zegt:

@joke. Misschien zijn ze samen op stap …..

9 december 2019 om 14:12
Q zegt:

@joke.. Sorry hoor maar vind het beetje vreemde reactie. Wat heeft een hondje in Nijmegen nou met een hondje in Haren/Onnen te maken?

11 december 2019 om 12:18
rolf Ottens zegt:

UPDATE!!! Max is inmiddels in redelijke gezondheid terug bij zijn Eigenaars. Hij is gevonden in de omgeving van Sassenheim. Heeft aan zijn avontuur alleen ontstoken oogjes over gehouden maar voor de rest in goede conditie

12 december 2019 om 14:14

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.