De krant die je leest van A tot Z
Zondag 21 Juli, 2019

woensdag 08 mei 2019

Nieuws:

Zorgboerderij De Mikkelhorst in financieel zwaar weer

Door: Redactie

Zorgboerderij De Mikkelhorst aan de Klaverlaan in Haren zit in zwaar weer. Niet doordat het concept niet klopt, zo lijkt het, maar door veranderende financieringssystemen, waardoor de inkoop van dagbesteding door de gemeente Groningen ongunstig uitpakt. Deze financiering wordt aangeduid met GON-inkoopstructuur.

Tijdens een bewogen betoog door manager en roerganger Geert Naber (foto) van De Mikkelhorst tijdens een commissievergadering in de gemeenteraad van Groningen, werd de situatie aangeduid als ‘bijna code rood’. Concreet kan de bedrijfsvoering nog tot de zomer worden bekostigd uit eigen middelen, dus de situatie is urgent.

Volgens Naber gaat er iets mis met de communicatie tussen de gemeente en de cliënten die een indicatie ontvangen voor dagbesteding. “Wij hebben de indruk dat cliënten na het ontvangen van een indicatie voor dagbesteding niet volledig worden geïnformeerd over de mogelijkheden en de beschikbare werkplekken in Haren.” Volgens Geert Naber mist De Mikkelhorst daardoor cliënten. Verder wijst hij op de flinke bezuinigingen (tot 25%) door de gemeente op de dagdeeltarieven. Dat is het geld dat wordt betaald aan de zorgboerderij en andere dagbestedingsplaatsen.

In Haren de Krant
Volgens Geert Naber draait zijn voorziening in de voormalige gemeente Haren niet mee in de ‘GON-wijk filosofie’, en dat lijkt hem oneerlijk en niet rechtmatig. In Haren de Krant van 22 mei besteden we ruim aandacht aan de ontstane situatie en geeft Geert Naber een toelichting. Hij is echter niet moedeloos en gaat de strijd aan: “We hebben al voor hetere vuren gestaan”, zegt hij.

10 reacties

Joop Bakker zegt:

Triest, ben onmiddellijk Mikkelfan geworden met mijn vrouw. Was dit ook al een probleem toen we nog de zelfstandige gemeente Haren waren, Geert?

9 mei 2019 om 13:17
Antoine zegt:

Het lijkt me nuttig om even te verwijzen naar het beeldverslag van de genoemde commissievergadering, dat voor iedereen toegankelijk is:

https://groningen.raadsinformatie.nl/vergadering/611799/commissie%20Onderwijs%20en%20Welzijn%20%20%20%20%20%20%20%20%2007-05-2019

9 mei 2019 om 15:51
ik zegt:

Laat maar eens wat meer los. Durf te experimenteren, durf bewoners en cliënten zelf aan het stuur te zetten en in de wijk oplossingen te bedenken.

Terwijl beleidsstukken vol staan met termen als ‘participatie’ en ‘eigen regie’, welke rol in de aanbesteding en de contractering van clienten speelt de zorgboerderij ?

uit dit stuk maak ik op dat jullie actief op clienten wachten inplaats van dat jullie hier actief naar zoeken..

10 mei 2019 om 06:06
Geert Naber zegt:

Dag Joop, Antoine en degene met de naam ‘ik’. Dank voor de goede tip van Antoine. De tekst die is ingesproken verklaart veel. Joop bedankt voor het feit dat je Mikkelfan bent geworden. Als je mij je mailadres stuurt kan ik wat uitgebreider reageren. En voor ‘ik’ geldt; ook heel graag jouw mailadres. Mensen die dicht bij ons staan weten dat we NOOIT passief afwachten maar altijd proberen te zoeken naar oplossingen, actief en ondernemend zijn. Maar we zijn heel erg benieuwd naar jouw ideeën! Ook graag jouw mailadres dan nodig ik je uit voor een kop koffie met ons lekkere appelgebak! Groeten Geert Naber / g.naber@mikkelhorst.nl

10 mei 2019 om 20:08
En ik zegt:

Bezuinigen op management en minder bureaucratie. Typisch: de schuld elders neerleggen.

11 mei 2019 om 00:34
Geert Naber zegt:

De Mikkelhorst kent in ieder geval al een onbezoldigd bestuur. En wellicht kan meneer/mevrouw ‘ik’ wel onbezoldigd manager worden van De Mikkelhorst. Maar ja, dan moeten we ‘m wel kunnen bereiken…..

11 mei 2019 om 12:33
Janus zegt:

Ik denk dat de locatie ook een onderdeel van het probleem is.een mooie locatie voor de mensen om hun dagbesteding en hun taken uit te voeren.maar voor de inwoners een beetje uit het zicht.

13 mei 2019 om 10:43
Ronald zegt:

Kunnen we geen crowdfundingactie opzetten?

13 mei 2019 om 15:16
Anja zegt:

@Ronald, ik vind dat een heel goed plan! Zo’n mooie organisatie moet geholpen worden.

14 mei 2019 om 10:28
Helder zegt:

Ronald, Anja,

Ik begrijp de goede intenties, maar alles wat de bevolking nu gaat inzamelen, dat hoeft de gemeente niet meer bij te passen. Eigenlijk ben je dus met een actie de grote robuuste gemeente aan het sponsoren.

14 mei 2019 om 13:18

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.