De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 21 augustus, 2019

maandag 22 oktober 2018

Column:

Webcolumn J.E. Bosch (oktober 2018)

Door: Redactie

Wijzerwerk

Binnenkort kunnen we weer onze halfjaarlijkse werkzaamheden aan de onderscheidende uurwerken aanvatten. De wintertijd nadert met rasse schreden. Het instellen van de zomertijd is een fluitje van een eurocent: de wijzer een uur vooruit en klaar is vadertje tijd. Maar nu moet alles een uur terug en dat is andere koek. De meeste van mijn klokken verdragen het terugzetten van de wijzers niet en dat vergt dus de nodige inventiviteit. Hoe gaat dat nu bij mij in zijn (uur)werk)?. Des nachts om 03.00 uur zet ik bij ons alle klokken stil en kruip weer lekker onder het dons. Een uur later breng ik alles weer op gang en geklaard is de klus.

Maar nu heeft de welbekende Europese Commissie bedacht om deze halfjaarlijkse sessie te beëindigen. Maar de vraag is nu: welke tijd moeten wij aanhouden? De zomer- of de wintertijd? Een Cruyfiaans dilemma volgens mij want elk voordeel hep s’n nadeel nietwaar?

Het aanhouden van de zomertijd houdt in dat het in december/januari om half tien des ochtends nog donker is. Niet leuk voor de ochtendspits. En in de wintertijd is het ’s middags om 17.00 uur in die tijd al donker. De voor- en tegenstanders zullen elkaar wel aardig in evenwicht houden is mijn schatting. Daar wij polderaars sterk zijn in het sluiten van compromissen heb ik het volgende ongetwijfeld lumineuze idee ontwikkeld: Wij zetten straks allemaal de klok een half uur terug in plaats van een heel uur. Zo krijgt iedereen zijn zin.

Maar dan wel liefst in geheel West Europa. Maar hoe het ook zij: ik zal er in elk geval weer om drie uur in de nacht voor uit mijn donsje moeten kruipen!

5 reacties

InwonervanHaren zegt:

Of je zet de klok 23 uur naar voren, kan eventueel ook op een meer geschikt tijdstip.

23 oktober 2018 om 00:58
Klaas zegt:

Voor onze biologische klok schijnt het logischer, en dus gezonder te zijn de wintertijd aan te houden. We lopen dan wel een uur achter op onze oosterburen maar dat doen we m.i. toch al.

29 oktober 2018 om 22:33
Antoine zegt:

@Klaas: de wintertijd in Nederland loopt gelijk aan de wintertijd in Duitsland. Daaraan zou het afschaffen van de zomertijd niets veranderen (tenzij Duitsland op permanente zomertijd overschakelt, maar dat is niet waarschijnlijk).

30 oktober 2018 om 13:34
rene valkema zegt:

Die biologische klok valt wel mee. Immers circa 52 % van de Nederlandse bevolking is in 2020 geboren na 1977. het jaar waarin de zomertijd is ingevoerd. of te wel deze mensen kennen niet anders dan het verzetten van de klok.

30 oktober 2018 om 15:45
Harenaar zegt:

@rene valkema: Misschien moet u zich even verdiepen in wat een biologische klok is, voordat u dergelijke nonsens opschrijft.
Een aardig startpunt is https://www.nemokennislink.nl/publicaties/biologische-klok-van-slag-door-zomertijd/

30 oktober 2018 om 16:03

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.