De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 25 februari, 2020

zaterdag 01 september 2018

Nieuws:

Afscheidsfotografie is een nieuwe trend

Door: Redactie

Het vastleggen van belangrijke gebeurtenissen is niets bijzonders. Huwelijk, geboorte, verjaardag, jubileum. Vreemd, dat het minder vanzelfsprekend is om een fotograaf uit te nodigen tijdens een uitvaart. Afscheidsfotografie is de nieuwe naam voor een nieuwe trend.

Fotografe Kristel Dallinga is afscheidsfotograaf en zij exposeerde onlangs in De Bamshorn tijdens de Open Dag van Monuta Haren. “Een uitvaart is zo eenmalig en ingrijpend, dat steeds meer mensen het belangrijk vinden om deze dag vast te leggen. Tijdens een uitvaart zijn er prachtige en ontroerende momenten, die soms verloren gaan of niet worden opgemerkt”, zegt Kristel. “Ik hoor vaak: door de foto’s beleef ik de uitvaart opnieuw en zie ik wat ik op de dag zelf niet zag. Ik kan in alle rust terugkijken zo vaak en zolang ik wil. Dat is waarom ik mijn werk zo belangrijk vind”


Teddybeertje
Over haar vaardigheden als fotograaf gaat het niet in dit artikel. Haar foto’s zijn prachtig. Waar het vooral om gaat is dat je iedere seconde alert bent en oog hebt voor de schoonheid in (vaak) verdrietige momenten. Het Teddybeertje op de schoot van een kleindochter, de eendracht van zonen die de kist van hun vader dragen of de schilderachtige begraafplaats onder een Hollandse wolkenlucht. Het zijn maar voorbeelden, want iedere uitvaart heeft haar eigen verhaal. “Ik maak ook regelmatig foto’s van de overledene zoals deze is opgebaard, uiteraard alleen wanneer de nabestaanden dat wensen”, zegt Kristel. “Je begrijpt dat dit heel zorgvuldig moet gebeuren. Het is confronterend, maar zulke foto’s kun je ook heel liefdevol maken. Met respect, zodat ook deze foto’s later worden gezien als een dierbaar aandenken.”

Vertrouwen
Iedere situatie tijdens een uitvaart is eenmalig en kan niet worden overgedaan. Daarom is Kristel zeer geconcentreerd en bereidt zij zich uitgebreid voort. “Ik ontmoet de nabestaanden in de dagen voor de uitvaart graag nog even bij hen thuis. Je moet vertrouwd met elkaar zijn als je dit werk goed wilt doen.” Ze begon met deze tak van fotografie toen zij in de privésfeer foto’s van een uitvaart had gemaakt. Het betrof toen een kind, dat tijdens een ernstig verkeersongeval was overleden. “Ik heb de ouders aangeboden de uitvaart vast te leggen en hoorde later wat dit voor hen betekende, zo begon het”, zegt ze. Kristel volgde de fotovakschool en aanvullende cursussen om te worden wie ze nu is. Naast afscheidsfotografie is ze gespecialiseerd in zorgfotografie. Mensen met een ziekte of beperking prachtig in beeld brengen, om de innerlijke schoonheid te laten zien die in iedereen schuilt. Een complete reportage van ongeveer een halve dag inclusief de bewerkte foto’s kost ongeveer 550,-. Zie www.fotostel.nl en Kristel is aangesloten bij de landelijk coöperatie van afscheidsfotografen: www.afscheidsmomenten.nl

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.