De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 23 Juni, 2021

donderdag 10 september 2020

Nieuws:

Diftar leidt tot chaos in raad

Door: Redactie

Woensdagagavond veroorzaakte het onderwerp Diftar een nachtelijk slagveld in de Groningse gemeenteraad.

Rond 2.15u werd uiteindelijk door vermoeide raadsleden unaniem ingestemd met het invoeren van een vast bedrag voor afval per 1 januari 2021. Daarmee is Diftar zoals we dat in Haren kennen (op gewicht betalen) van de baan, ondanks de toezegging in het fusiecontract dat Diftar behouden zou blijven voor Haren.

Er komt een onderzoek of er toch nog een vorm van Diftar mogelijk wordt in de toekomst. Maar dat lijkt meer een doekje voor het bloeden om het schisma van dit nachtelijke politieke rumoer te maskeren.

Nadere berichtgeving volgt.

14 reacties

Gerrit zegt:

Kun je zien het failliet van dit college totaal van het padje af nu eerst weer onderzoek weer duizenden euro s over de balk gegooid de gewone burger word weer genaaid ozb verhoging en parkeren gaat zonder slag of stoot burger word genaaid
Ben benieuwd wat onze lintjes en feestende dorps wethouder te zeggen heeft want bij problemen hoor je niet kijk aanleg tunnel nooit contact geweest met de bewoners man zonder mening alleen taartjes eten met bejaarden voegt voor Haren niets toe kansloos.

10 september 2020 om 09:43
Niels zegt:

Denk als een politicus… en kies….

A) Beste keuze (diftar per kilo)
B) Redelijke keuze (diftar per container)
C) Slechte keuze (vast tarief)

10 september 2020 om 11:43
Oosterhaarder zegt:

Bijzonder jammer dit. En ik snap het niet. Hoe kun je unaniem voor iets stemmen waarover de meningen verdeeld zijn.

10 september 2020 om 13:56
AW zegt:

Als alle Harenaars nou eens bezwaar gaan aantekenen…………….

10 september 2020 om 14:36
Harenaar zegt:

Welke toezegging staat er dan precies in dat “fusiecontract”?

Redactie zegt: Daarin staat dat ´Haren zijn Diftar zal behouden´.

10 september 2020 om 15:20
Jan Buringa zegt:

Lang leve de herindeling!!! Wanneer krijgen we iets positiefs ?

10 september 2020 om 18:59
Harenaar zegt:

@redactie: Is dat “fusiecontract” ook online beschikbaar?

11 september 2020 om 08:53
Harenaar zegt:

Ik heb inmiddels wel dit document gevonden: https://haren.pvda.nl/wp-content/uploads/sites/101/2018/09/Bestuursovereenkomst-herindeling-Groningen-Ten-Boer-Haren-Bestuursovereenkomst.pdf

Daarin staat: “…behoudt de nieuwe gemeente Diftar in Haren…”, maar ik kom geen nadere specificatie tegen van wat “Diftar” in deze context betekent. Een toezegging dat dit “op gewicht betalen” betekent kan ik er ook niet in terugvinden.

Ik vind overigens betalen per kilo een uitstekende oplossing en het zou mooi zijn als dat in Haren zo blijft. Maar het lijkt niet het geval dat dit toegezegd is.

Redactie zegt: Er zullen mensen zijn die dit als een woordenspel ervaren. En zelfs misleidend. Als Haren ‘haar Diftar’ behoudt, wordt dat natuurlijk opgevat als de Diftar zoals die gangbaar is in Haren. Het gaat niet om de naam, maar om de inhoud. Die grief hebben we willen duiden.

11 september 2020 om 09:44
Tineke zegt:

Scheiden van afval thuis: de nek omgedraaid. Ik ga nu alles in de bakken gooien ! En wanneer mogen de Harenaars hun grof vuil gratis wegbrengen of moeten we hiervoor nog steeds gaan betalen. Gemeente Groningen: slechte gemeente voor het milieu!

11 september 2020 om 10:10
Harenaar zegt:

@redactie: Misleidend is als een krant schrijft “Daarmee is Diftar zoals we dat in Haren kennen (op gewicht betalen) van de baan, ondanks de toezegging in het fusiecontract dat Diftar behouden zou blijven voor Haren.”, terwijl dat blijkbaar nergens zo is afgesproken.

Je kunt het eens of oneens zijn met de beslissing om afval niet meer per kilo te wegen (persoonlijk heb ik ook de voorkeur om per kilo te betalen), maar je moet niet zeggen dat iets afgesproken is, terwijl dat niet het geval is.

Er staat ook niet dat Haren “haar Diftar” behoudt, maar dat Haren “Diftar” behoudt en dat lijkt wel degelijk het geval te zijn.

Als er iets mis is, dan is het wel dat Haren blijkbaar heeft zitten slapen toen de afspraken werden gemaakt.

11 september 2020 om 13:30
Harenaar zegt:

@Tineke: Groningen doet ook aan afvalscheiding hoor: https://gemeente.groningen.nl/afval-scheiden

Voor zover ik weet wordt alleen plastic niet apart ingenomen, met als belangrijkste reden dat dat nauwelijks to geen voordelen heeft:https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/achteraf-scheiden-van-plastic-in-afvalfabrieken-is-goedkoper-en-efficienter-dan-vooraf-klopt-dit-wel~bf73be9a5/

Het enige dat verandert is dus dat je scheiden niet meer voor je portemonnee doet.

11 september 2020 om 13:40
Ben zegt:

DE gemeente doet aan de ene kant goede werkende ideeën de deur uit. Ideeën waar 80% van de bevolking blij mee is. Aan de andere kant vraagt ze om goede ideeën.

Gemeente stelt 35.000 euro beschikbaar voor goede ideeën in voormalige gemeente Haren
https://www.harendekrant.nl/nieuws/gemeente-stelt-35-000-euro-beschikbaar-voor-goede-ideeen-in-voormalige-gemeente-haren/

schaf de Harense diftar niet af de systemen zijn al werkend en onderliggende structuur is ook al aardig uit gekristaliseerd in de afgelopen jaren scheelt een investering en met de 35.000 kan wellicht een goed rapport komen iets dat nodig is als de bericht kloppen dat veel rekenwerk niet gedaan bij de behandeling.

12 september 2020 om 00:42
Timmer zegt:

Nu alles maar opsparen tot januari vooral zwaar spul en dan kan alles in de kliko.

12 september 2020 om 08:52
Peter zegt:

In het ‘zelfde’ bestuursakkoord:

heeft de nieuwe gemeente een buitendienst in de vorm van een wijkpost en een milieustraat/
afval-brengpunt /recyclepunt in Ten Boer en Haren;

12 september 2020 om 10:36

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.