De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 6 Juli, 2022

donderdag 31 augustus 2017

Nieuws:

Harense Toestanden stopt omdat ‘missie zou zijn volbracht’ – lees meer…

Door: Redactie

Vandaag is bekend geworden dat de krant Harense Toestanden niet meer zal verschijnen. Dat laat oprichter en redacteur Paul van Weringh weten. Hij zegt dat hij zich wil concentreren op de Facebook-activiteiten, die qua ledental succesvol zijn. Hij heeft daar ruim 3800 leden, die zelf ook berichten over Haren publiceren. Opmerkelijk is dat de krant in juli en augustus al niet meer uitkwam, en de uitgever pas nu laat weten dat de krant van juni de laatste was.

Paul van Weringh gooide in maart 2016 de knuppel in het Harense hoenderhok door vrij onverwacht te beginnen met een krant als uitbreiding van de Facebookpagina Harense Toestanden. Hij kreeg in zijn plannen steun van de Harense installateur Dirk-Jan Konings, die wel heil zag in een media-avontuur. Tegelijk begon ook uitgever Dorpsklanken met een nieuwe krant in Haren, die wekelijks ging verschijnen onder de naam Ons Haren. Van Weringh introduceerde de term ‘krantenoorlog’ in Haren, omdat hiermee het aantal kranten in de gemeente Haren op vier kwam. Een unicum dat de landelijke media haalde. Ons Haren sneuvelde in november 2016 en nu gooit dus ook Harense Toestanden het bijltje erbij neer. Wie mocht denken dat de krant stopt wegens gebrek aan succes, vergist zich volgens de ex-redacteur. Dat valt te lezen in de verklaring die de krant op haar website geeft. Paul van Weringh zegt dat hij met zijn krant het Harense medialandschap blijvend heeft wakkergeschud.

Waarom stopt Harense Toestanden?
De ex-uitgever plaatste vandaag op zijn website een verklaring waarin hij stelt dat zijn krant veel heeft bereikt en dat andere media, inclusief Haren de Krant en RTV Noord hun beleid hebben afgestemd op Harense Toestanden. Dat is wellicht toch een ‘iets te grote broek’. Van Weringh zegt: “In 2016 startten wij de krantenoorlog waarmee we het landelijke NOS Journaal behaalden. Het doel was het wakker schudden van de lokale media die in onze ogen waren ingeslapen. Verhalen over en van gewone mensen. Interviews. Achtergrondinformatie en noem maar op. Al snel volgde het Harener Weekblad met soortgelijke stukken en groeide de krant weer uit tot een volwaardig geheel. Ook Haren de Krant begon met Observaties van een dorpsgenoot en werd actiever dan voorheen. Zelfs RTV Noord veranderde het beleid en werden we bij NDC Media uitgenodigd om te kijken naar een mogelijke samenwerking. Naast de Harense Toestanden begon Marco in ’t Veld met Ons Haren dat na een half jaar wegens gebrek aan inkomsten werd beëindigd. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder. De Harense Toestanden met uitsluitend adverteerders uit de gemeente Haren is uitgegroeid tot een graag gelezen dorpskrant. Toch gaan we u mededelen dat we stoppen met het uitbrengen van een papieren versie en zullen uitsluitend op Internet gaan publiceren. De reden waarom we destijds met deze “oorlog” begonnen is niet meer. De strijd is gestreden en het doel is bereikt. Ook wordt het steeds moeilijker de deadline te behalen door de andere werkzaamheden die ik heb. Door de aantrekkende economie wordt het steeds drukker. Natuurlijk wil ik alle adverteerders bedanken voor het gestelde vertrouwen. Voor de rest zullen we de bestaande media scherp in de gaten houden. Want dr bliemn toch aaltied toustandn.”

Hoe sympathiek de doelen van Van Weringh ook waren, met deze verklaring zal hij ook wrevel oproepen. Enerzijds zegt hij (ietwat hoogmoedig) dat hij het Harense medialandschap heeft heropgevoed, anderzijds laat hij zijn lezers en adverteerders achter met de terloopse melding dat hij het te druk heeft met andere werkzaamheden die belangrijker zijn dan het medium dat hij in 2016 lanceerde. Er komt geen ‘laatste uitgave’, de krant is per direct opgehouden te bestaan.

6 reacties

Paul van Weringh zegt:

Mooi stuk Hein, Ik vroeg me het volgende wel even af; Waar staat in mijn bericht dat Haren de Krant en RTV Noord het beleid heeft afgestemd op Harense Toestanden? Het doel was het wakker schudden van de lokale media en met prijsbeleid scherp houden. Waarom is dat een te grote broek?

Verder vroeg ik me af hoe je aan 3.800 leden komt op de diverse Facebook-activiteiten? Op de verschillende activiteiten van Harense Toestanden zoals Harense Ondernemers en Harense Evenementen en de vriendenpagina hebben we ruim 8.000 volgers.

Mijn kantoor is gevestigd bij Konings Totaal Installateurs in het pand, naast mijn kantoor zijn nog een groot aantal studenten en werkende jongeren in dat zelfde pand aanwezig. Niet iedereen in dat pand had zin in een media avontuur. Dirk Jan Konings vond het leuk af en toe te assisteren als beheerder. Naast als Dirk Jan hebben we bij de Harense Toestanden nog zeventiental beheerders waaronder Hein Bekenkamp, die net als Dirk Jan het leuk vinden betrokken te zijn bij alles wat er in Haren gebeurt. Een stukje burgerjournalistiek kun je het noemen. Een aantal schreef ook stukken voor de krant net als Hein, Jan Broekman, Esther te Velde, Isabella Oosterveld en Wil Legemaat

Wrevel komt als zaken niet goed lopen. Er was wrevel, kranten waren mager. Waar nu wrevel is dat kan ik je zeggen. Bij de bezorging is wrevel. Dat is al jaren zo, dat geldt voor alle huis-aan-huis kranten. Onjuiste verslaggeving veroorzaakt wrevel. Anonieme reacties op artikelen veroorzaakt wrevel.

Het blijft een mooi vak Hein, onderzoeken, verzamelen van informatie, verstrekken van nieuws, verslaggeving van de raadsvergaderingen. Wij zullen er mee doorgaan, 100% internet, verhalen, onzin, calamiteiten, alledaagse beslommeringen zoals paardenpoep in de straat. Want met ruim 4.000 journalisten alleen al op de nieuwsgroep is Harense Toestanden altijd in de buurt! We houden alles in de gaten.

Groet Paul

1 september 2017 om 07:43
Ben zegt:

Te druk met andere werkzaamheden, een ander verwoording voor niet levensvatbaar.

De aankondiging van de laaste editie in hwt verleden om de aandacjt af te leiden dat men genoodzaakt te stoppen omdat de latere editie net meer gerealiseerd konden worden.wat een toestanden veroorzaakt die harenaar. En wat een ongelofelijk klap in her fezixcht van een ieder die het initiatief gesteund heeft.

Lijkt meer op een verkaring van iets dat met de Noorder zon dacht vertokken te zijn en zich realisserd dat hij vol in het spotlicht staat

1 september 2017 om 17:13
Paul van Weringh zegt:

Natuurlijk Ben. Jij weet hoe het zit. Drukken en verspreiden van een dergelijke krant kost om en nabij de vijftienhonderd euro voor de gehele gemeente Haren. Gewoon op te vragen bij Axender waar Haren de Krant ook een deel van de verspreiding aan uit heeft besteed. Op de website van HT staan de advertentietarieven. Pak de kranten van de afgelopen anderhalf jaar en maak de berekening. Vrij eenvoudig te doen.

2 september 2017 om 18:49
Peter miedema zegt:

Wat een verdedigende reactie Paul. Zo laat je je wel kennen.

2 september 2017 om 21:15
Paul van Weringh zegt:

Valt mee hoor Peter. Soms is het handig voor de onwetenden een stukje uitleg te geven 🙂

3 september 2017 om 12:59
Ronald zegt:

Beste Paul,
je hebt het over 8.000 leden. Wat je helaas niet vermeld is dat je mij in eerste instantie hebt toegevoegd aan de groep. Ik ben eruit gegaan, en nog geen 24 uur later was ik alweer toegevoegd aan HT. En als je heel Haren toevoegt heb je heel wat leden. Ik zou niet te enthousiast zijn daarover.

3 september 2017 om 14:13

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.