De krant die je leest van A tot Z
Maandag 3 oktober, 2022

donderdag 14 mei 2020

Nieuws:

Poll: geen Zwarte Pieten meer bij intocht Haren een goed idee?

Door: Redactie

De gemeente geeft aan, dat zij per direct geen Zwarte Pieten meer laat meelopen bij de intocht van Sinterklaas in de stad. Haren en Ten Boer krijgen nog even de tijd om aan dat idee te wennen, maar zouden op termijn ook moeten overstappen op ‘roetveeg en naturel’, zoals wethouder Glimina Chakor het gisteren verwoordde.

Wat vindt u van dit streven? Geef anoniem uw mening in de poll rechts op deze homepage. Als u op tablet of telefoon leest: scroll omlaag.

19 reacties

G.Bruinius zegt:

Een eeuwenoud kinderfeest dreigt door toedoen van een minderheid verloren te gaan. Dit zou niet mogen gebeuren. Dat bepaalde groepen in onze multiculturele samenleving zich gediscrimineerd voelen is totaal niet de intentie van dit kinderfeest, maar is een bedenksel van de oudere garde. We moeten in deze veelkleurige samenleving rekening houden met elkaars gebruiken.

14 mei 2020 om 11:34
Otto zegt:

En weer moet de meerderheid buigen voor een minderheid.
Eens of niet eens wordt niet meer naar geluisterd.
Alle leuke dingen gewoontes moeten verdwijnen blijkbaar
Spanje en Portugal hebben ook landen ingepikt daar hoor je niets van. De Sint en zijn moren hadden alleen maar goede bedoelingen.

14 mei 2020 om 13:19
Henk zegt:

Dit is een van de vervelende gevolgen door de samenvoeging van Haren met de ‘linkse’ gemeente Groningen.
Haren heeft NIETS meer te vertellen. Onze traditie om zeep geholpen door groen links. Meneer Brouns en overige voorstanders voor de samenvoeging jullie worden bedankt.

14 mei 2020 om 16:34
WdH zegt:

Tja, dit is waar ‘we’ democratisch voor gekozen hebben. Links stemmen betekend linkse ideeën, alleen het probleem is dat de massa aan bepalende stemmers vooral in de stad woont, waardoor de snode plannen van het socialistische bolwerk ook hier infiltreren. Dat was echt een goed plan die fusie, waarvoor dank nog.

15 mei 2020 om 12:14
Frits Doelpaal zegt:

Prima idee! Eeuwenoud feest of niet. Zodra mensen zich er niet helemaal prettig bij voelen of iets.als discriminerend of stigmatiserend ervaren moet je er over nadenken of je niet wat dingen kan aanpassen. Kinderen (het is toch echt een kinderfeest) maakt het namelijk geen fluit uit wat voor kleur pieten hebben.

Degenen die anti veranderen zijn hebben geen kinderlijke leeftijd meer maar gedragen zich wel een beetje zo.

Maak de wereld en beetje leuker voor iedereen en.klaag eens wat minder.

15 mei 2020 om 19:18
Dijkema zegt:

Misschien moeten we twee intochten houden.
Nieuwsgierig waar de meeste kinderen op af komen.

16 mei 2020 om 23:42
Peter zegt:

Heeft weinig tot niets te maken met ‘de fusie’, het is een trend die ook bij een zelfstandige gemeente Haren was doorgezet.

De afgelopen jaren waren ook al reeds roetveegpieten bij de intocht van Haren.
Bij de intocht van 2019: van de 63 pieten waren er 13 roetveegpieten:
https://www.harendekrant.nl/nieuws/intocht-sinterklaas-in-haren-brengt-duizenden-op-de-been/

18 mei 2020 om 08:44
Henk zegt:

Dan hoeft KOZP niet meer te demonstreren in de stad en kunnen ze hun negatieve aandacht vestigen op Haren.

18 mei 2020 om 10:16
InwonerVanHaren zegt:

En de ‘aanval’ op de Nederlandse cultuur gaat rustig verder.

Stop eens met dat buigen voor een marginaal groepje klagers. Er is tenslotte altijd wel ergens iemand met een dwarse mening.

18 mei 2020 om 12:18
Anna zegt:

@InwonerVanHaren, Zwarte Piet heeft niets met de NL cultuur te maken, het Sinterklaasfeest wel. De kleur van de Pieten zegt niets over de gezelligheid van het feest. En kinderen maakt het ook helemaal niets uit. Het zijn volwassenen die er zo’n heibel van maken. Er zijn veel kinderen met een kleurtje die niet zo graag naar school gaan in de periode van Sinterklaas, of zelfs maar thuis blijven op 5 december. Dat kan niet de bedoeling zijn? Je moet dit niet alleen maar vanuit je eigen veilige en bevoorrechte blanke perspectief bekijken. Wat dacht je van de zinsnede “Ook al is hij zwart als roet, hij meent het wel goed” uit “Daar wordt aan de deur geklopt”? Dat kan toch gewoon niet meer? Laat het feest voor iedereen leuk zijn.

Als je kijkt naar hoe de figuur Zwarte Piet enkele decennia geleden werd afgebeeld en hoe dat de laatste jaren was, dan zag je al duidelijk een transformatie. Niet meer het domme clowneske hulpje van de Sint met ringen in de oren en een roe in de hand, naar meer een gelijkwaardige medewerker. Dus er is al het nodige aan bijgeschaafd.

Als je kijkt naar oude albums van Kuifje of Sjors & Sjimmie en je legt ze naast de latere drukken, dan zie je een vergelijkbare transformatie. Ook daar zijn de duidelijk racistische elementen eruit gehaald. De albums zijn aangepast en als zodanig herdrukt. Dat noemen we voortschrijdend inzicht. In veel landen is het schminken van een black face verboden omdat het als zeer racistisch wordt gezien. In bijv. de VS verschijnen jaarlijks rond Sinterklaastijd weer berichten in de media over ons Sinterklaastfeest met Zwarte Piet. Men verbaast zich hard op over het feit dat wij zo openlijk een kinderfeest vieren met zo’n racistisch symbool en spreekt er ook schande van. Dus we zetten onszelf ook internationaal behoorlijk te kijk. En laten we eerlijk wezen, het is zo langzamerhand ook gewoon niet meer uit te leggen. Aan niemand. Dus gewoon Pieten in alle kleuren behalve zwart en lekker samen in pais en vree dit feest vieren.

De hele discussie laat wel zien hoe weinig open wij zijn over ons slavernijverleden. Laat staan dat we ook op dit vlak ook maar aan enige zelfreflectie doen. Daar mogen we best wel wat meer werk van maken.

20 mei 2020 om 11:17
Henk, zegt:

Wat een ellende met Al die linkse partijen die gaan buigen voor onze nw Nederlanders… Linkse partijen vernietigen veel in Nederland.. Kijk maar wat GroenLinks doet.. BIOMASSACENTRALE, ‘S plaatsen.. Ach, dat went met deze partijen.. Dan niet zeuren.. Ik zeg.. ZWARTE PIET BLIJFT.. hoort bij onze cultuur.. Einde discussie

21 mei 2020 om 23:41
Henk Hartog zegt:

Wat een ellende met Al die linkse partijen die gaan buigen voor onze nw Nederlanders… Linkse partijen vernietigen veel in Nederland.. Kijk maar wat GroenLinks doet.. BIOMASSACENTRALE, ‘S plaatsen.. Ach, dat went met deze partijen.. Dan niet zeuren.. Ik zeg.. ZWARTE PIET BLIJFT.. hoort bij onze cultuur.. Einde discussie

21 mei 2020 om 23:42
Ton Zeldenrust zegt:

Nogal wat mensen storen zich aan het voornemen omdat een minderheid gehoord wordt. Ouderen vormen een minderheid, evenals gehandicapten en bij voorbeeld kinderen. Mogen we hen daarom negeren?

25 mei 2020 om 08:45
Hans zegt:

Al die kromme vergelijkingen die worden gemaakt om je gelijk maar te halen.
Stop daar nou es mee. Geen weldenkend mens trapt daar in.

Ja je mag iedere minderheid negeren. Dat is democratie. Dat hebben we ooit samen een goed idee gevonden.
Stel de gehandicapten willen dat we voortaan allemaal in een karretje over straat gaan, om zo gelijkheid te scheppen gaan we dat niet doen schat ik zo in. Dus als iemand met een, verre, migratieachtergrond ineens last heeft van zwarte piet, gaan we daar ook niet wat aan doen.

We kunnen wel bezig blijven dan.

26 mei 2020 om 10:05
InwonerVanHaren zegt:

@Ton,
(even kort door de bocht en terug naar de bron van dit artikel)
Het negeren van de minderheid doe je niet omdat het een minderheid is. Het gaat in deze context om een marginaal groepje die eerst actief besluit om niet mee te doen en dan vanaf de zijlijn wil dat de regels veranderen. Royaal gebruik maakt men van drogredenen, framing en emotionele chantage.

Stel jij doet niet mee met voetbal of een andere groepsactiviteit (vul motivatie in). Je gaat naar wedstrijden en doet zeer verontwaardigd dat je niet toegelaten wordt en dat de regels vooral naar jouw inzichten moeten veranderen. Dat is normaliter toch echt een kansloze aanpak.

Nu, roept men iets over discriminatie of volgt een andere emotionele drogreden. Waanzin om daarvoor te buigen.

En nu even, je eigen voorbeelden. Je hoort iemand wanneer hij onderdeel is. De inbreng van gehandicapten is belangrijk wanneer hun handicap waarde heeft in die context. Bij de aanleg van een voetpad, absoluut.

Even omdraaien, ik zit niet in een rolstoel en heb er ook geen verstand van. Daarom ga ik rolstoel gebruikers\ fabrikanten niet vertellen dat ze het heel anders moeten doen.

Je zal me niet bij een ‘bejaardenhuis’ zien om de bewoners te vertellen hoe ze minder luxe moeten leven. Vertel mij niets over luxe, je moet weten: “mijn voorouders woonden met een hele familie in een plaggenhut”.

26 mei 2020 om 11:31
Ton Zeldenrust zegt:

Beste Hans en ‘Inwoner van Haren’,
Er zijn in Nederland ongeveer 350.000 burgers met Surinaams bloed. Het is niet gezegd dat al die mensen het initiatief steunen, maar er zijn anderzijds ook genoeg ‘blanken’ die achter het initiatief staan. Ik wil maar zeggen: dit is geen ‘marginale’ groep. Ja, je mag een minderheid negeren, maar je mag er ook rekening mee houden. Gelukkig vinden we het ondertussen heel gewoon dat er bij belangrijke uitzendingen een doventolk in beeld verschijnt. Op die manier betrekken we (ook) hen, ongeveer 15.000 mensen, bij het ‘grote’ nieuws. Dat doen de niet-doven uit respect voor deze mensen en omdat we daarmee laten zien dat we ze niet willen uitsluiten. Het Sinterklaasfeest is een nationaal feest, waar iedereen aan mee moet kunnen doen. Het brengt ons samen. Dan is het een kleine moeite om rekening te houden met de pijn van de mensen wiens voorouders als slaven zijn uitgebuit. Ik steun het initiatief uit respect voor deze mensen, want ik denk dat dat in wezen het belangrijkste is wat ze van ‘ons’, blanken, vragen: respect, voor hen, als mens, en voor hun pijn. En ze vragen niet om het feest af te schaffen. Wat ze vragen is een hele redelijke, kleine aanpassing van het feest. Voor de kinderen maakt het in elk geval niets uit.

26 mei 2020 om 19:38
Lees dit een over zw zegt:

Het slavernijverleden van Nederland is een feit, maar betekent dat ook dat een traditie waarin een rijke blanke man wordt geassisteerd door zwarte knechten per definitie naar dit verleden verwijst?

Tegenstanders van Zwarte Piet denken van wel. Zij menen dat Zwarte Piet is voortgekomen uit de zwarte knecht uit het boek ‘St. Nikolaas en zijn knecht’ van Jan Schenkman, die duidelijk herkenbaar is als een negroïde man, en wijzen op de uiterlijke kenmerken van Zwarte Piet, zoals de rode lippen, de oorbellen en het kroeshaar.

Voorstanders van Zwarte Piet denken dat de knecht zwart is van het roet van de schoorsteen en zij willen vasthouden aan de eeuwenoude traditie. Om vast te kunnen stellen wie er gelijk heeft, moeten we eerst begrijpen wat we nu eigenlijk vieren met Sinterklaas.

lees onderstaande link eens over zwarte Piet
https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/

en de oorsprong van zwarte Piet
https://nl.quora.com/Wat-is-de-oorsprong-van-Zwarte-Piet

27 mei 2020 om 16:49
InwonerVanHaren zegt:

@Ton,
Het aantal boeit me weinig, zij die meedoen mogen\moeten een stem hebben. Dan krijg je een organische verandering, zoals het verloop van tijd aanpassingen geeft.

27 mei 2020 om 17:13
Tineke zegt:

Ik ben helaas bang, dat ook dit kinderfeest niet doorgaat, tenzij er een vaccin tegen Corona is gevonden. Ook het binnenhalen van Sinterklaas is volgens mij een evenement en die zijn dan nog steeds verboden. Btw: is het niet meer laten meelopen van zwarte pieten GEEN discriminatie ?

29 mei 2020 om 15:12

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Wat is volgens u het slechtste fietspad van Haren en omliggende dorpen? Kies uit de twee genomineerde trajecten.

Ga naar het Poll archief