De krant die je leest van A tot Z
Maandag 20 september, 2021

zondag 24 november 2019

Nieuws:

Intocht Sinterklaas in Haren brengt duizenden op de been

Door: Redactie

Natuurlijk is er niet geteld, maar de indruk bestaat dat de intocht van Sinterklaas in Haren afgelopen zaterdag enkele duizenden mensen op de been bracht in het centrum van Haren. Opzwepende muziek van het Pietenorkest en gunstige weersomstandigheden hielpen mee om er een massaal kinderfeest van te maken.

De optocht arriveerde 13.30 uur in het dorp, maar Sinterklaas was nog nergens te bekennen. Uiteindelijk bleek hij in de Dorpskerk een dutje te doen en dat pakte niet helemaal goed uit. Hij had zich verslapen en daarom moesten de kinderen hem bij de kerkdeur wakker zingen. De Goedheiligman verscheen in slaapgewaad en met slaapmuts (zie onder) op in de deuropening van de middeleeuwse kerk. Knipperend tegen het zonlicht. Alsof de verwarring nog niet groot genoeg was bleken er sleutels zoek te zijn.


Te voet gingen Sint en zijn Pieten de straat op en daar ontstond een ware volksoploop. Vrijwel ieder kind kreeg pepernoten, een handje van Sinterklaas of speciale aandacht van de 63 Pieten. Het Pietenorkest zorgde voor een warme gloed in de straat, de pepernootfabriek zorgde voor verse aanvoer van dit strooigoed. Overigens deden de roetveegpieten hun intrede in Haren. Dat kon bijna niet anders, nu op de televisie de roetveegpieten gemeengoed aan het worden zijn. In Haren waren 13 roetveegpieten en 50 donkere Pieten, die enthousiast de interactie met de kinderen zochten. Op het podium Raadhuisplein werd de intocht afgesloten met muziek, dans en kort theater. Na afloop kregen alle kinderen een cadeautje.

Zaterdag 30 november op bezoek bij Sinterklaas?
Kinderen die Sinterklaas en zijn Pieten persoonlijk willen ontmoeten zijn welkom op zaterdag 30 november in de Dorpskerk van Haren. Daar overnacht Sinterklaas geregeld en hij heeft er een werkkamer. Van 10.00-16.00 uur kunnen kinderen hem daar bezoeken, dansen en knutselen. Doordat dit evenement jaarlijks veel mensen trekt is er nu een kaartjessysteem. Wie zich bij de zij-ingang van de kerk meldt krijgt een ticket met het tijdstip waarop de Sint bezocht kan worden. Dat voorkomt dat kinderen (en hun ouders) te lang moeten wachten. Toegang is natuurlijk gratis.

De intocht en de werkkamer worden georganiseerd door een commissie van vrijwilligers en worden gefinancierd door Ondernemend Haren. Ook zijn er enkele sponsoren.

6 reacties

P Tjoelker zegt:

kijk !wat een feest en echte pieten
Bedankt voor de gezelligheid
laat de kinderen genieten!
Fijne leuke Sinterklaastijd

25 november 2019 om 14:01
Frank zegt:

Het zag er weer super uit én een erg leuke entree van de sint!

25 november 2019 om 14:28
peter zegt:

Zo heeft een ieder zijn eigen voorkeur, wij vonden het op deze wijze niets.

Lang moeten wachten bij de kerk, de Sint niet/slecht kunnen zien, daarna de Sint weer verdwenen om zich om te kleden, en toen was het dringen/drukken geblazen om de Sint te kunnen zien (danwel een handje te kunnen geven).

Wij vonden het vorig jaar dan ook leuker/fijner.

26 november 2019 om 08:27
Karla Woerden zegt:

Uitermate teleurstellend! Men heeft veel te lang in de kou moeten wachten om een glimp van sinterklaas op te vangen. Je laat kinderen en ouders toch niet 3 uur lang in de kou wachten om met een dooie mus verrast te worden. Het is dan ook niet verrassend dat een groot deel van de menigte rechtsomkeer naar huis maakte, dat hadden wij ook moeten doen. Nooit meer, ik breng de kinderen wel naar het volgende dorp met mensen in het comité die niet van de pot gerukt zijn.

Redactie zegt: Het woord respect treft u in het woordenboek aan onder de R. Uw gegevens bij uw reactie blijken niet te kloppen. Daarom kunnen we u niet in contact brengen met de organisatie. Helaas.

30 november 2019 om 13:34
Q zegt:

Wat ik trouwens wel leuk vond dat er ook een “rolstoel” pietje bij was. Ja er zijn ook pieten met een lichamelijke beperking, maar die daardoor niet minder actief zijn.

2 december 2019 om 16:19
Leonie zegt:

Karla,

Het was niet koud die dag. Een prachtig kinderfeest met dansende Pieten en kinderen. U vergist zich. De kou was de kilte in uzelf.

Ik hoop dat uw kinderen uw schuilnaam niet kennen. Ik stel me zo voor wat er in hun om zou gaan wanneer zij uw reactie lezen. Ik zou me schamen als kind.

Uw woordkeuze is respectloos!

7 december 2019 om 00:36

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.