De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 5 augustus, 2020

dinsdag 06 augustus 2019

Nieuws:

Verdachte van straatroven was zelf ook slachtoffer van straatroof. Hij wil zijn excuses aanbieden.

Door: Redactie

Eén van de verdachten van de straatroven in Haren (april) blijkt zelf in december aan de Rijksstraatweg nabij Stadion Esserberg te zijn mishandeld en beroofd van telefoon en merkkleding. Dat vertellen zijn ouders tijdens een uitgebreid interview met Haren de Krant, dat op 28 augustus verschijnt. De politie bevestigt dat dit incident heeft plaatsgevonden, maar daders zijn nooit gepakt.

De zestienjarige jongen uit Haren is (samen met andere verdachten) op 11 juni aangehouden en zat bijna een maand vast. Hij wordt verdacht van het medeplegen van twee gewelddadige berovingen van willekeurige passanten aan het Westerveen in Haren. Daarbij zijn beide slachtoffers gewond geraakt en die zijn nog bezig de gebeurtenissen mentaal te verwerken. In het interview vertellen de ouders hoe het leven van hun zoon is verlopen en proberen te ontdekken waar het fout is gegaan. De mishandeling waarvan hun zoon zelf het slachtoffer was, wordt door hen genoemd als een mogelijk keerpunt in het denken van hun kind. Ze willen met hun verhaal laten zien, dat ook in liefdevolle gezinnen zo’n ontsporing kan plaatsvinden. Vooral als tevergeefs een beroep wordt gedaan op hulpverlening, zoals bij hen het geval blijkt te zijn.

Excuses aanbieden
De jongen heeft veel spijt van hetgeen hij heeft gedaan en wil graag ooit persoonlijk zijn excuses aanbieden aan de slachtoffers als die daarvoor ontvankelijk zijn. In het artikel dat 28 augustus verschijnt wordt ook ingegaan op de rol van hulpverlening en op het politie-onderzoek, dat heeft geleid tot de aanhoudingen. Het Openbaar Ministerie moet nog beslissen of de zaken die door de politie zijn aangedragen daadwerkelijk voor de rechter worden gebracht. Hoe lang het duurt voordat dit bekend wordt is niet duidelijk.


Foto:Martin Nuver 112Haren/Haren de Krant
Opname van Opsporing Verzocht

5 reacties

Baantjer zegt:

Wat een artikel,
De mishandeling waarvan hun zoon zelf het slachtoffer was, beroofd van telefoon en merkkleding.
In een liefdevolle gezin zo’n ontsporing kan plaatsvinden.
Vooral als tevergeefs een beroep wordt gedaan op hulpverlening.
De hulpverlening faalde, het lag natuurlijk niet aan het ‘liefde volle gezin’

Dus de verdachte wordt door middel van dit artikel neergezet als slachtoffer!
De verdachte wil ‘ooit’ persoonlijk zijn excuses aanbieden. Ooit dus niet.
Laat de verdachte dan met een foto in de krant zetten.
Dit is alleen maar alles goed praten voor de rechter.

7 augustus 2019 om 09:31
InwonerVanHaren zegt:

Dit ruikt naar een verhaal welke een advocaat heeft voorgekookt, puur ‘damage control’ geleuter.

7 augustus 2019 om 20:40
Bootleg zegt:

@Baantjer: wat u zegt ons kind is zelf slachtoffer en heeft dit gedaan omdat er geen adequate hulp is geboden. Omgekeerde wereld. Voor ouders heel vervelend uiteraard dit maar ga nu niet de oorzaak van dit alles bij falende hulpverlening leggen. Redelijke schop na richting slachtoffers. Wie zoiets doet zal zich moeten verantwoorden daar is geen enkel excuus voor die omstandigheden verzachten. En excuses maken is voor de slachtoffers van 0 en generlei waarde. Wat deze jongeren gedaan hebben is onvergefelijk en never nooit meer recht te breien.

7 augustus 2019 om 22:44
Jannes zegt:

Helemaal met de vorige schrijvers eens: En: Er is vaak hulp te krijgen als je ook zelf initiatief neemt en dus op zoek gaat naar 1e of 2e lijns psycholoog voor traumaverwerking. Niet alleen Lentis of Accare maar ook zelfstandig gevestigde psychologen. Ook via slachtofferhulp, huisarts en school. En zelf natuurlijk je stinkende best als ouders gaat doen hem volledig te steunen. Wijzen naar hulpverlening als de ultieme reden is niet terecht in mijn optiek “Zelf beroofd worden en toen ook gaan beroven?” is een wel erg typische uitleg. Werkt wel bij “ zelf gepest zijn en toen dus zelf gaan pesten..”

Redactie zegt: De ouders wijzen geenszins naar hulpverlening als ultieme verklaring van het gedrag. En ook niet naar ‘zelf beroofd’. Zij schetsen slechts op ons verzoek de context van hetgeen er is gebeurd. Het gaat de redactie in het verhaal dat in de krant komt niet om beschuldigen, maar om verklaren. Om het begrijpen. Het OM zal het beschuldigen op zich nemen en de rechter het veroordelen.

9 augustus 2019 om 08:15
Baantjer zegt:

@Bootleg zegt:
Dit staat in het artikel!
Vooral als tevergeefs een beroep wordt gedaan op hulpverlening, zoals bij hem het geval blijkt te zijn.
Mijn reactie:
De hulpverlening faalde.
Ik anticipeer op het bovenstaande tevergeefs een beroep word gedaan op de hulpverlening!!
Of te wel het ligt aan iedereen maar niet aan de dader want de hulpverlening waar tevergeefs een beroep op werd gedaan “faalde”.

10 augustus 2019 om 14:36

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.