De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 24 April, 2025
Deze post is bekeken 5651 keer.

dinsdag 04 februari 2025

Nieuws:

Verzet tegen komst straaljagers F35 rond Glimmen is massief

Door: Redactie

De stroeve relatie tussen Groningen Airport Eelde (GAE) en omwonenden in Glimmen en omgeving was al bekend. Gesteund door de vereniging VOLE, die het bestaansrecht van de luchthaven betwist, waren de dorpen vorig jaar al in verzet gekomen tegen de directie van GAE, omdat een toenemend aantal lesvliegtuigen de leefbaarheid aantasten. Daarbij kwam dat GAE tot middernacht wil vliegen en reeds vanaf 6.00 uur en dat maakte de omwonenden nóg ongeruster. Maar nu heeft zich een mogelijk nieuwe geluidsbron gemeld: Defensie. Die overweegt om F-35 straaljagers te stationeren op GAE. Daarover wordt later dit jaar een beslissing genomen.

6 per dag
Defensie wil met het oog op de internationale oorlogsdreiging meer armslag in het oefenen met F-35 jachtvliegtuigen. Dat kunnen machtige wapens in de lucht zijn om gevaar af te wenden en dan wordt het lawaai waarschijnlijk wel begrepen. Maar het oefenen met deze toestellen wordt nu gezien als zeer ongewenst. Het lawaai bij stijgen en dalen is oorverdovend. Gedeputeerde Bram Schmaal (Provincie Groningen) zei in december dat hij had vernomen dat het zou gaan om 2300 starts en landingen per jaar (RTV Noord).  Dat komt neer op 6 per dag. Vandaag is een campagne gestart van dertig natuurorganisaties, belangengroepen en horecabedrijven (waaronder B&B’s) om duidelijk te maken dat de F-35 in de dorpen rond GAE niet gewenst zijn. Zij noemen de mogelijk komst van de F-35 ‘rampzalig’. Tekst gaat verder onder de foto.

Kritisch op Defensie
De initiatiefnemers van de campagne laken de werkwijze van Defensie die overal in Nederland onrust zaait met uitbreidingsplannen waaronder de mogelijke stationering van F-35
jachtvliegtuigen op Eelde. Deze jachtvliegtuigen zijn volgens de actievoerders berucht vanwege hun enorme extra geluidsoverlast. Men zegt: “Defensie presenteert steeds stukjes van haar eigen besluitvorming. Deze vindt grotendeels plaats achter gesloten deuren zonder dat inwoners worden geïnformeerd. Dit vormt ook de reden waarom de initiatiefnemers nu zelf met een informatie- en actiecampagne zijn gestart om de impact van het F-35 plan bekendheid te geven.”

Aardbevingen
In een persverklaring zeggen de actievoerders: “De campagne F-35 NEE! is ook bedoeld als ondersteuning en versterking van het NO-GO standpunt van de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Tynaarlo, Noordenveld, Midden-Groningen en Groningen. Dit duidelijke NO-GO heeft Defensie er niet van weerhouden om door te gaan met het onderzoek naar stationering van F-35’s op vliegveld Eelde. Alleen een eensgezind duidelijk geluid van maatschappelijke organisaties en noordelijke overheden kan Defensie en de politici in Den Haag ervan doordringen dat oefenen met F-35’s vanaf vliegveld Eelde een ramp wordt voor onze regio. Een regio die toch al veel lijdt onder de gevolgen van de aardbevingen.”

Elders kan het?
De groepen die zich tegen de F-35 op GAE verzetten zeggen dat er elders in Europa genoeg mogelijkheden zijn om in NAVO-verband te trainen met de F-35 waar geen (of minder) schade wordt aangericht aan (zoals de campagnetekst zegt) ‘mens, natuur en economie’.  Waar men dit op baseert staat niet in het persbericht. Over een eerlijke verdeling over Europa zegt men: “Zou de F-35-trainingsbehoefte eerlijk over Europa worden verspreid, dan kan Nederland volstaan met de huidige capaciteit voor de twintig F-35’s die nu vanaf Volkel en Leeuwarden oefenen.”

B&B en paarden
Als we de gevolgen van de straaljagers wat dichter naar de belanghebbenden op de grond halen, dan kom je bijvoorbeeld uit bij de uitbaters van horeca en B&B in Glimmen, maar ook in de omliggende dorpen zoals Norg, Bunne en Tynaarlo. Eén van hen is Johan Bloem, die een B&B heeft vrijwel onder de aanvliegroute van GAE. Hij zegt dat hij en zijn collega’s hun bedrijven wel kunnen sluiten als er iedere dag straaljagers over vliegen. “Onze gasten komen hier voor rust, ruimte en natuur”, zegt hij wanhopig. “Daar blijft toch niets van over? En wat te denken van maneges, zoals De Bongerd in Glimmen. Paarden zijn vluchtdieren, die vliegen alle kanten op als er zo’n straaljager laag over ze heen vliegt. Hoe moet dat met de eigenaren van vee in de weilanden en paarden in maneges?”

De campagne tegen de komst van de F-35 heeft een eigen website: https://f35nee.nl/. Meer informatie over de F-35: https://www.defensie.nl/onderwerpen/materieel/vliegtuigen-en-helikopters/f-35-gevechtsvliegtuig

14 reacties

InwonerVanHaren zegt:

Voor iedereen die denkt; “ach, dat valt wel mee”, die zou eens moeten onderzoeken hoe de omgeving van de actuele vliegvelden over deze nieuwe F-35 denkt. De F-35 vliegt momenteel vanaf De Peel en Leeuwarden. Via http://www.OmroepBrabant.nl kun je een mooi overzichtskaartje bekijken wat betreft de overlast.

Je kunt gerust een cirkel met een straal van 8 à 10 km rondom het vliegveld trekken en daar per vlucht serieuze overlast ervaren. Dan kom je globaal aan het gebied tussen Groningen en Assen.

Ben zegt:

Ik kan begrijpen dat mensen problemen hebben met de F-35.

Ze vergeten echter dat Eelde een vliegveld is dat een lange history heeft. Er al jaren is langer dan dan menig een leeft in de regio, officeel open gegaan in 1931.

Het is een militair vliegveld (geweest) iets dat heden ten dage nog steeds zichtbaar in de omgeving is bijvoorbeeldaan de overkant van de ingang/uitgang van het vliegveld. Daar zie je de ‘boerderij’ met opgetekende ramen waar het onderhoud werd gedaan aan de militaire vliegtuigen. De opgetekende ramen zijn weg.

Ook op de plattegrond rond om het vliegveld zijn ook nog de patronen terug te vinden van de straten waar de vliegtuigen werden geparkeerd. Patronen en ‘vreemde loop’ van de straten die ineens kloppend zijn in deze context van taak van het vliegveld.

Als je ergens komt wonen het je onderzoeksplicht. Als je dit noet weet dan heb je jezelf toch echt tekort gedaan.
Zeker in de wetenschap dat nog niet zolang geleden zeer regelmatig straaljagers aan het oefenen boven Groningen en Drenthe.

Velen zijn bewust in de buurt komen wonen van het vliegveld met haar rijke historie met toch een economische toegevoegde waarde voor de regio, naast de onschatbare waarde voor het brandwonden centrum. Het zal je maar overkomen dat je brandwonden hebt en extra lang moet wachten omdat het internationale vliegveld Eelde dicht is.

Ironisch is dat mensen klagen over hun bezit en hun genot vergetende dat Defensie dit mogelijk maakt dat ze dit kunnen.
Iets dat alleen overal in Nederland kan door Defensie worden gewaarborgd door ervoor zorgen dat het zo blijft door te oefenen, Door de locaties te kennen zoals ook Eelde een dergelijk locatie zal kunnen zijn.

Gemiddeld 6 start en landingen per dag op 6 dagen per week. Een start en landing dat is kort moment per dag. 10 minuten per keer dag en als het gebeurt dan gaan of komen er twee tegelijk.

Maak dat we het dan hebben over 3 keer per dag. Maakt afgerond naar boven voor de liefde 1 uur de meeste keren op kantoor uren zoals navraag leert bij leeuwarden. Op Leeuwarden zijn deze start en landingen meestal tussen 0900-1600 uur.

Ter vergelijk
De motoren, vrachtwagens, bussen en auto s op de A28 of door het dorp maken meer kabaal. Kabaal op alle tijden van de dag en die hoor je langer en verder.
Kinderen van scholen en bij de BSO maken meer keren per dag lawaai.
De treinen en spoorwegen hoor je ook en zeker als de wind verkeerd staat.

We hebben het dus over 3 start en landingen per dag 6 dagen in de week.
Voor mij totaal geen probleem, want ik heb mijn bezit, mijn vrijheid door dat Defensie over het juiste materieel kan beschikken en kan oefenen.

Er zij betere dingen om ons echt druk over te maken, dat is een andere disussie.

Hans zegt:

https://www.youtube.com/watch?v=uksuPmIlD_Q

Tot 120 decibel. Gefeliciteerd vliegveld Eelde. Hoe hou je een failliet vliegveld in leven ten koste van je bewoners!

Gerrit zegt:

Prima van defensie on Eelde te overwegen nu krijgen ze misschien ook nog verlenging van de openingstijden wordt het eindelijk een volwaardige luchthaven
Net als Eindhoven gedeelte militair en burger luchtvaart en kunnen ze misschien nu ook hun eigen broek op houden zonder dat er zoveel belasting geld bij moet scheelt de burgers ook weer in de beurs
En we moeten zo wie zo investeren in defensie maar de Glimmenaren met hun gebroken geweertje politiek willen Putin een warm welkom heten van gaat u maar rustig slapen burgers van nederland wanneer hebben we dat eerder gehoord
DusF35 van harte welkom in het noorden

Emma zegt:

wie in de buurt van een vliegveld gaat wonen moet niet zeuren. Defensie moet ook in eigen land kunnen oefenen.
Een vliegtuig hangt maar even boven je huis, geheel anders dan vrachtwagens die hun motor lang laten draaien als ze laden en lossen omdat de cabine anders teveel afkoelt….

Anna zegt:

@Gerrit, weet wat je zegt. Ik kom geregeld in Leeuwarden en die F35’s maken echt een flinke bak herrie.

Paul zegt:

@Ben
@Gerrit

Hear, hear!!

W.J.Kok zegt:

@Ben. Het is een sympathieke poging tot inhoudelijk kritiek. Het vergelijken van de geluidsbelasting van een vrachtauto, kinderen of ander verkeer met een F-35 is lachwekkend kansloos. Het bezwaar is tegen de mogelijke nieuwe situatie niet tegen de actuele of een historische situatie. Er zijn manieren om defensie zijn slagkracht te laten verbeteren zonder hier een vliegveld te moeten verbouwen.

Nicolien Geertsema zegt:

Ons land moet inderdaad sterk blijven en laten zien dat we kunnen verdedigen, maar of de dieren, vooral paarden die heerlijk in de wei lopen er ook zo denken is me de vraag! En vergeet de natuur en aardbevingen niet!

Gert zegt:

Een aantal personen in bovenstaande reacties heeft helaas weinig besef van de geluidsproductie van de F-35 en de mogelijke schade die deze aanricht. Ik werk in Leeuwarden en woon op een afstand van 20 kilometer ten zuiden van Leeuwarden. Zelfs in mijn woonplaats is het, op mijn vrije dag rond een uur of 10 ’s ochtends, duidelijk hoorbaar wanneer de F-35’s vertrekken vanaf Leeuwarden. De geluidsproductie van de F-35 wordt helaas enorm onderschat door velen.

De documenten van Lockheed Martin, de belevingsvluchten en bijbehorende documenten met metingen die destijds zijn vrijgegeven, zijn vrijwel nietszeggend en niet representatief voor de daadwerkelijke omstandigheden. Laten we als voorbeeld de belevingsvluchten op de Peel nemen. Hiervan is online het onderzoeksdocument van de belevingsvluchten te vinden. In dit document wordt aangegeven dat er pieken worden gemeten van 92 dB(A) op een afstand van 1,5 kilometer van de landingsbaan (Ysselsteyn 2). Rond Leeuwarden is een geluidsnet geïnstalleerd en men kan tot 2 weken terug de sorties van Leeuwarden Airport bekijken. Zo worden er regelmatig in Leeuwarden West en Noord pieken gemeten van 95 dB(A) of meer tijdens het stijgen. Besef ook dat deze meetlocaties in een woonwijk liggen en respectievelijk op een afstand van 2,3 en 2,7 kilometer van de landingsbanen.

Indien deze gegevens simpel worden geëxtrapoleerd en er geen rekening wordt gehouden met reflectie, refractie en obstakels, dan is het geluidsniveau rond de 98-99 dB(A) op 1,5 km vanaf de landingsbaan. Dit is een verschil van 6-7 decibel. Dit lijkt niet veel, maar het is duidelijk hoorbaar door de logaritmische schaal van geluid. 98 dB(A) is vier keer zo intens als 92 dB(A), omdat elke toename van 3 dB(A) een verdubbeling van de geluidsintensiteit betekent.

Ook kunnen we dit nog verder ontleden naar een beter hanteerbare waarde, zodat het voor de leken onder ons begrijpelijker wordt. Hiervoor gaan we een vereenvoudigde SEL-waarde bepalen en koppelen aan een alledaags geluid. De Sound Exposure Level (SEL) is een maat voor de totale geluidsenergie van een gebeurtenis, uitgedrukt als een equivalent geluidsniveau over exact 1 seconde.
Indien we de piekwaarde van 95 dB(A) nemen en uitgaan van een blootstellingsduur van 60 tot 90 seconden boven 85 dB(A), dan kunnen we eerst een LAeq bepalen op basis van een van de metingen in Leeuwarden Noord of West. Dit geeft een LAeq van 90-91 dB(A). Indien we deze waarde aanhouden, in combinatie met de tijdsduur van 60-90 seconden, kan er een SEL-waarde bepaald worden. Deze ligt tussen 107-111 dB(A).

Om dit in begrijpelijke jip en janneke taal uit te leggen: ga op zoek naar de claxon van je auto, ga met je oor op ongeveer één meter afstand staan en houd de claxon gedurende 1 seconde ingedrukt. Dit geldt voor één blootstelling per dag. Gemiddeld mag leeuwarden 2700 sorties per jaar uitvoeren wat neerkomt op ongeveer 10 per dag. dus deze ene seconde is nog niet helemaal representatief voor de werkelijkheid. Voor het gemak maken we er daarom ongeveer 15 seconden van omdat niet alle sorties een F-35 zullen zijn maar de F-35’s die vliegen starten wel regelmatig door wat niet telt als een sortie maar wel als een blootstelling. Dus wie zich geroepen voelt om dit in zijn eigen straat te ervaren: dit is wat je 260 dagen per jaar, 15 seconden per dag, zou moeten doen om een “vergelijkbaar” effect te hebben. En laten we eerlijk zijn: er is geen mens die dat een jaar lang zou willen proberen.

En begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen vliegvelden, defensie of het trainen van onze luchtmacht op Nederlandse bodem. Maar ik heb wel een sterke mening over de F-35, die helemaal niet thuishoort in het dichtstbevolkte stukje land van Europa.

Drenthe en Groningen, maak je hard tegen de komst van de F-35!

Rudi zegt:

Tijdens de bijeenkomst over f35 op 4 maart in Paterswolde werd door huisartsen uit de omgeving van vliegveld Leeuwarden duidelijk gemaakt dat omwonende binnen grote straal veel gezondheidsklachten hebben door de extreem lawaaiige f35’s.
Binnen een straal van 15 km rondom een vliegveld waar f35 landen en stijgen ervaren omwonende extreme hinder tot hinder. Binnen straal van 15 km rondom vliegveld Eelde wonen ongeveer 450.000 mensen.
Omdat NAVO landen in Europa steeds meer samenwerken en er in Europa regio’s zijn met een veel lagere bevolkingsdichtheid is het wenselijk daar samen te oefenen. Vanuit de politiek kwam naar voren dat de enkele tientallen defensiemedewerkers die daardoor naar het buitenland moeten dit niet willen. Voor defensietop weegt blijkbaar de wens van enkele tientallen medewerkers zwaarder dan het welzijn van honderdduizenden omwonende.
Tevens kwam naar voren dat extra geluidsisolatie weinig effectief blijkt. Mensen
die nachtdiensten vervullen zoals politieagenten, verpleegkundigen enz. worden daardoor gedwongen te verhuizen. De (extreme) geluidoverlast zal een negatief effect hebben op de huizenprijzen. Gaat de veroorzaker dit vergoeden?
Indien de defensietop liever niet samenwerkt met andere NAVO-landen op plaatsen binnen Europa die daarvoor geschikter zijn dan zou er een extra militair vliegveld kunnen worden gebouwd op een plaats waar bijna geen omwonende wonen zoals parallel langs de afsluitdijk of naast de Eemshaven, temeer omdat Nederlandse f35’s 80% boven zee oefenen.

Martijn zegt:

Ik sta steeds verbaasd dat er mensen zijn die zo makkelijk over die f-35 denken. Het betekent niet alleen voor diegenen die vlak naast de luchthaven wonen een enorme belasting, maar ook nog kilometers verderop. Ik maak me vooral ook zorgen om de kinderen die iedere dag langs de luchthaven fietsen op momenten dat die lawaai apparaten de lucht ingaan. Dan mag er nog wel wat meer aan infrastructuur gedaan worden om deze groep te beschermen. Een fietstunnel langs de luchthaven lijkt me dan geen overbodige luxe.

Marjon Lanting zegt:

De F35 naar vliegveld Eelde zou werkgelegenheid geven, maar we verliezen er een heleboel werkgelgenheid mee, doordat toerisme sterk zal gaan dalen. En dat is een grote inkomstenbron voor drenthe. Dus dat argument kunnen we schrappen.

Bernadette zegt:

Ik kom geregeld in Leeuwarden en sta elke keer weer versteld van de enorme herrie van de F35. Het is echt overweldigend en ik stel me voor dat een raket lancering ongeveer zo moet klinken. Ik ben in mijn jeugd opgegroeid onder de F16 straaljagers van vliegbasis Leeuwarden. Verschil is wel dat die de hele dag door de bocht gingen boven je huis. In dat opzicht is de overlast van de F35 wel kleiner, omdat ze alleen bij opstijgen en landen te horen zijn en kennelijk daarna elders gaan vliegen. Maar ik woon nu rustig in Groningen en zit er eigelijk niet op te wachten dat de herrie hierheen komt. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen in de directe omgeving zich zorgen maken, want het zou zomaar kunnen dat je huis onbewoonbaar verklaard wordt vanwege de decibels of de schade die daardoor ontstaat. Ik heb liever dat ze vliegveld Eelde opheffen, in plaats van er een ‘volwaardige’ luchthaven van te maken. In de randstad is het vliegverkeer in een straal van 50 km rond de luchthaven ook niet te harden, tot en met. En kennelijk maakt de CO2 en stikstof uitstoot nu opeens niks uit?

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.