De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 11 december, 2019

dinsdag 13 augustus 2019

Nieuws:

Zonnepanelen tegenover brasserie aan Zuidlaarderweg Glimmen

Door: Redactie

De Coöperatie Zonneweide Glimmen i.o. is gestart met de werving van deelnemers in de postcoderoos. Deelnemers in Glimmen en omgeving kunnen zonnepanelen “kopen” in de zonneweide. De zonneweide komt tegenover Brasserie De Kastanjehoeve op het terrein van een voormalige boomkwekerij en grenst aan de Zuidlaarderweg en de spoorlijn. Er komen ongeveer 6.000 zonnepanelen die samen zo’n 1.700 MWh groene stroom per jaar opwekken.

Een van de eisen die de gemeente Groningen stelt, is dat de natuurwaarde toe moet nemen. Dat kan bereikt worden met het planten van bomen en struiken, herstel van een houtwal, een haag, natuurvriendelijke oever en bloemrijk grasland. Door de zonnepanelen zo te plaatsen dat er voldoende zonlicht en regen onder de panelen kan komen, kan ook daar ecologisch waardevolle ruimte ontstaan.

Voor de zonneweide zal een coöperatie opgericht worden. In het bestuur zullen personen deelnemen vanuit de werkgroep Duurzaam Glimmen en de bestaande coöperatie Duurzaam Haren. Het oprichtingsbestuur is van plan om (een deel van) het park te gaan exploiteren op basis van het postcoderoos systeem. Het verzorgingsgebied omvat in eerste instantie Glimmen (postcode 9756), maar ook Haren (9751, 9752 ), Eelde (9761), Paterswolde (9765), Eelderwolde (9766) en Groningen-Zuid (9721, 9722, 9728). Een deelnemer aan de zonneweide kan de energiebelasting van zijn gebruikte elektriciteit terugkrijgen. Op dit moment gaat dat om ongeveer 12 cent per kWh. Een paneel kost € 250 en de terugverdientijd is ongeveer 8 jaar. Dit is vergelijkbaar met een spaarrekening met een rente van 4%. Er zijn ondertussen 450 panelen gereserveerd, vooral door inwoners uit Glimmen.

Zie voor meer informatie www.zonneweideglimmen.nl.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.