De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 30 Mei, 2020

donderdag 02 april 2020

Column:

Column Hein Bloemink – april 2020 – Apocalypse NOT!

Door: Redactie

We moeten niet denken, dat de wereld nu vergaat. En ook niet dat het Coronavirus zo ongekend en uniek is, want de geschiedenis bewijst dat dit helemaal niet het geval is. Epidemieën zijn schering en inslag op deze aardbol en ze zijn ook altijd weer uitgedoofd. Denk aan de Spaanse griep in 1918, maar recenter de ziekte TBC (nog steeds jaarlijks 900 patiënten in Nederland). Is het u trouwens bekend dat vorig jaar een ander virus in ons land woedde, waarmee 800.000 mensen werden besmet? En dat maar liefst 2000 mensen aan de gevolgen daarvan zijn overleden? En dat was in 2018 ook al het geval. En in 2017. En in 2016. En in 2015 bezweken er zelfs 8000 mensen aan dat virus. De naam: griep. Ik hoor trouwens wel dat Corona bij een klein percentage mensen veel zwaardere symptomen dan griep geeft, die we niet mogen onderschatten. Ik noem Corona dus beslist geen ‘griepje’, maar verder gaat de vergelijking volgens mij wel op.

Alles is relatief en er zal vast een heel goede reden zijn dat de wereld juist nu in brand staat door Corona. Maar wat is die goede reden dan? Waarom wankelt de economie nu, terwijl de griepdoden van 2019 en daarvoor niet eens de krant haalden? Ik weet het antwoord maar ten dele. Enerzijds doordat het virus nog geen medicijn en vaccin kent. We hebben er geen greep op. Anderzijds door de snelle uitbraak. Voeg daarbij de apocalyptische beelden in de media, die je het sombere gevoel geven dat we het einde van de wereld gaan meemaken. We hebben er maar mee te dealen. Ook in Haren. Laten we ons ook een beetje beschermen tegen sensatienieuws. Persoonlijk beperk ik mij tot de NOS, DvhN en RTV Noord. Ik vertrouw er verder op, dat het medische virus adequaat zal worden bestreden en daar hebben we zelf invloed op: hou je aan de richtlijnen van het RIVM. Wat het angstvirus betreft: zolang het van de regering mag moet je doorgaan met je leven. Stop niet met kopen. Want als we nu een paar maanden gaan oppotten, hebben we straks geen winkels meer om het geld uit te geven. Ik wens iedereen sterkte in de strijd tegen virus en angst.

Hein Bloemink

1 reactie

InwonerVanHaren zegt:

Het toverwoord is mortaliteit. Bij griep is dat over de hele linie ongeveer 0,1% bij covid-19 ligt dat afhankelijk van de leeftijd en gezondheid aanzienlijk hoger. Hoeveel hoger is o.a. afhankelijk van beschikbaarheid van de complexe zorg die bij corona enkele weken kan duren.

Bij afwezigheid van adaquate zorg is de mortaliteit een heel stuk ongunstiger. En dat lijkt mij precies de reden waarom iedereen nogal nadrukkelijk met die ‘ic piek’ bezig is.

Informatie kun je ook halen uit de dingen die men expliciet niet benoemd.

Hein Bloemink zegt: Dank voor deze insteek. Alles is relatief, want we mogen aannemen dat er veel meer mensen met het virus zijn besmet dan we nu weten. Soms merken ze het nauwelijks. In dat geval gaat het percentage mortaliteit weer omlaag. Helaas zijn dat statistieken die we pas later zullen weten. Wat ik alleen probeer te zeggen is dat we dit alles wel in een juist perspectief moeten blijven zien, omdat we anders massaal depressief worden en dat is niet wenselijk. Maar ik geef toe, ik ben ook een beste stuurman aan wal!

2 april 2020 om 17:48

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.