De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 30 Mei, 2020

dinsdag 25 september 2018

Nieuws:

Blinde Jaap Wortel schrijft alsof hij kan zien

Door: Redactie

Jaap Wortel (1985) is blind, maar heeft nog vage herinneringen aan zijn jeugd toen hij nog slechtziend was. Hij heeft dus een verouderd beeld van de wereld. Het nieuwe wereldbeeld vormt hij nu op basis van zijn andere zintuigen en zijn rijke fantasie.

Demonen
Voor de jonge Harenaar is de blindheid geen belemmering voor zijn grote passie: schrijven. In april verscheen zijn debuutroman. Een jeugdboek (14+) met een boodschap, die hem uit het hart is gegrepen. Jaap: “Ieder mens maakt vroeg of laat de keuze tussen goed en kwaad. Uit donker en licht. Ik geloof sterk in de aanwezigheid van goede geesten en boze demonen.” Zijn verhaal gaat over het meisje Anne, dat in de bibliotheek een geheimzinnig boekje vindt, dat geschreven blijkt te zijn door de koning uit een geheime, donkere wereld. Vanaf die dag proberen boze geesten het meisje mee te slepen in hun wereld. Zal het Anne lukken om zich te verweren en haar eigen keuze te maken?

Jaap Wortel: “Er zit een boodschap in mijn boek. Het laat zien dat je je niet moet overleveren aan de donkere wereld. Je hebt zelf de kans om te kiezen. Ik heb zelf gekozen voor een leven met Jezus, die mij volledig accepteert. Als je voor de donkere kant kiest kan het helemaal uit de hand lopen. Je hebt kans op nare dromen, je zou stemmen van demonen kunnen horen, en andere nare dingen meemaken, maar het goede nieuws is in het boek te lezen. Het hoeft niet allemaal narigheid te blijven. Daar ben ik van overtuigd.”

Schrijfproces
In 2007 begon hij met de eerste hoofdstukken voor zijn boek. Hij werkt als telefonist/receptionist bij Koninklijke Visio en noemt zichzelf een ‘verhalenverteller’. Het schrijfproces duurde tien jaar, doordat hij soms de inspiratie kwijt was of geen tijd had. “Er is veel gebeurd in mijn leven, onder andere twee verhuizingen”, zegt hij. Hij gebruikt een computerprogramma dat de tekst die hij schrijft voorleest. Zo ontstond zijn boek. Schrijven en luisteren naar de zinnen die uit zijn fantasie voort kwamen. Jaap: “Ik weet zelf nooit waar het verhaal heengaat. Ik begin en laat me leiden door mijn ideeën. Ik zie als het ware de film van het verhaal voor me. Ik schrijf alsof ik kan zien. Dat is heel bijzonder.”

Uitgever
Via kennissen, die het boek voor hem redigeerden, kwam hij in contact met Scholten Uitgeverij te Zwolle. “Ik ben ondanks mijn blindheid een gelukkig mens en schrijven is daar een onderdeel van. Ik ben al bezig met mijn tweede boek.” Het boek “Een dubbele dosis rijkdom” is online te bestellen bij www.scholtenuitgeverij.nl, ook bij www.bol.com en ligt o.a. in de christelijke boekhandels, maar ook bij de boekwinkels, o.a. de Bruna in Haren.

Geen reacties

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.