De krant die je leest van A tot Z
Maandag 20 Maart, 2023

vrijdag 04 maart 2022

Nieuws:

Burgemeester over boek ‘Het Verzet van Haren’: “Het klopt niet, maar het leest als een trein”

Door: Redactie

Donderdag werd in het oude gemeentehuis van Haren het boek gepresenteerd over het herindelingsproces Haren, Groningen, Ten Boer. Dit boek wil een vastlegging van de rumoerige ‘fusiestrijd’ zijn, die zich heeft afgespeeld tussen 2013 en 2018. Auteurs zijn Jan R. Lunsing en Priscilla Zetstra. Burgemeester Koen Schuiling nam het boek in ontvangst in een volle voormalige raadszaal. Dat heeft hij op een Bomans-achtige wijze gedaan en niet zonder enkele vileine en cynische opmerkingen te maken die de aanwezigen verrasten en in de lach deden schieten.

Boek met fictie
“Het boek leest als een detective. Het is fictie, hoewel er ook wel dingen in staan die wél kloppen.” Het is slechts één van de pittige speldenprikken van Schuiling, die in zijn korte speech met een fluwelen bokshandschoen de auteurs een paar optaters verkocht, om ze aan het slot echter weer hartelijk te bedanken voor hun inspanningen. “Want er zijn ook zeker lessen te leren uit het boek.” Schuiling doelt erop dat in het proces ook dingen fout zijn gegaan. Hij is echter over het algemeen niet erg te spreken over de manier waarop de auteurs het verhaal hebben opgeschreven. “Spannende verhalen over wat er op het secretariaat bekend was en wat niet, over wat secretaresses wel of niet hebben gedaan. Het klopt niet, maar het leest lekker weg om er zo je eigen gedachten bij te hebben.” Het mag duidelijk zijn, Schuiling heeft het boek goed gelezen en vindt dat het deels een verkeerde weergave is van hetgeen zich allemaal heeft afgespeeld rond de herindeling.

Degelijk onderzoek
Tijdens de presentatie kregen de auteurs ruime gelegenheid om zich te verweren tegen de slechte recensie van Koen Schuiling. “Ik ben wel erg benieuwd waar de burgemeester dan op doelt”, zei Priscilla Zetstra. “Daarover zou ik namelijk wel met hem in gesprek willen.” Zelf vinden de auteurs dat zij hun historisch onderzoek goed hebben gedaan. Er zijn vele gesprekken gevoerd, hoewel de namen van de bronnen niet in het boek worden genoemd. Ook is er niet gesproken met de man die wordt gezien als de stille kracht achter de fusie, Commissaris van de Koning Max van den Berg (‘Die was voor ons helaas niet bereikbaar’). Er zijn honderden artikelen en rapporten gelezen en ook werden raads- en commissievergaderingen teruggekeken. De auteurs hadden bij aanvang van het project wel het gevoel dat er iets was misgegaan in het fusieproces, maar zeggen voorts zo objectief mogelijk verslag gedaan te hebben. En dan kunnen ze niet om de conclusie heen, dat er slecht is geluisterd naar Harenaars. Dat er geen draagvlak was, terwijl dat toch een voorwaarde was en is van herindelingen.

Provincie hoofdschuldig
Op de vraag wie er precies slecht naar de burgers hebben geluisterd wordt er primair naar de Provincie gewezen. Die heeft volgens Lunsing en Zetstra een plan uitgevoerd, waarbij onder de streep de argumenten van de Harenaars werden weggemasseerd. Gedeputeerde Patrick Brouns hebben ze wél gesproken, hoewel ze zijn verhaal soms moeilijk te volgen vonden. De Provincie die zo slecht luisterde naar Harenaars heeft vervolgens de Tweede en Eerste Kamer (zeg maar: Den Haag) fout ingefluisterd en geadviseerd. Het moest toen (vanuit het perspectief van bezwaarde Harenaars) wel fout aflopen op het Binnenhof. En dat gebeurde dus ook. De minister gaat volgens Jan R. Lunsing niet vrijuit in haar aanpak van het dossier.

Terugdraaien?
Na de vraag of de auteurs net als Gustaaf Biezeveld van het Burgercomité meenden te kunnen bewijzen dat er strafbare feiten zijn gepleegd door de Provincie, kwamen Lunsing en Zetstra er niet helemaal uit. Ze durfden dat niet te stellen, omdat de rechter zich keer op keer niet bevoegd achtte om dit te beoordelen. Maar betekent dit dan dat er géén strafbare feiten zijn gepleegd? Ook daar waagden de auteurs zich niet aan. In het publiek vroeg Biezeveld daarom het woord, want hij wilde het nog wel even scherp neerzetten. Hij zei te kunnen bewijzen dat er sprake is van strafbare feiten (dat vond Priscilla Zetstra een te zware aantijging) en bovendien vond Biezeveld dat een algemene vergelijking met het strafrecht op zijn plaats is: als iemand goederen heeft verkregen door het overtreden van de wet, worden deze in beslag genomen. Hij zegt dat Groningen ten onrechte is verrijkt met Haren. Ergo: de herindeling zou teruggedraaid moeten worden en Haren moet zijn zelfstandigheid terug (dat leek Priscilla Zetstra niet meer haalbaar en voor Haren niet goed).

Hoe pakte het nu uit?

De auteurs hebben niet onderzocht of de fusie voor Haren goed of slecht is uitgepakt. Dat zou wellicht ooit een mooi thema zijn voor deel 2 van hun boek. Burgemeester Koen Schuiling heeft trouwens duidelijk het gevoel dat Haren er echt niet minder van is geworden. Hij memoreerde de recente aankoop door de gemeente van De Hortus, zodat die niet ten prooi kan vallen aan projectontwikkelaars. Hij memoreerde ook het feit dat de gemeente het Boeremapark een opknapbeurt geeft. Maar tegelijk zei hij dat er nog een lange weg te gaan is om de ultieme eenheid terug te brengen en het vertrouwen van Harenaars te verdienen.

Het boek “Het Verzet van Haren” wordt door de burgemeester, ondanks zijn kritische woorden, toch van harte aanbevolen. Het kost 21,95 en is te koop bij Boekhandel Boomker. Foto: Jan R. Lunsing reikt burgemeester Koen Schuiling (rechts) het boek aan.

11 reacties

Leo Nederpel zegt:

Ach, die Schuiling. Alsof ‘ie erbij was tijdens het fusieproces terwijl ‘ie als ik goed google toch echt met andere dingen elders bezig was.
Net als Wallage steunend op zijn door en door corrupte senior beleidsadviseuse die, als ik goed door hem op schrift geïnformeerd ben, de tent nog niet zo heel erg lang geleden waarom dan ook verlaten heeft?

4 maart 2022 om 07:46
bootleg zegt:

….” Hij memoreerde de recente aankoop door de gemeente van De Hortus, zodat die niet ten prooi kan vallen aan projectontwikkelaars. Hij memoreerde ook het feit dat de gemeente het Boeremapark een opknapbeurt geeft. Maar tegelijk zei hij dat er nog een lange weg te gaan is om de ultieme eenheid terug te brengen en het vertrouwen van Harenaars te verdienen.”…..

Dus lieve mede-Harenaars, we mogen de burgemeester wel heeeeeeel erg dankbaar zijn…..NOT. Niet ten prooi aan projectontwikkelaars? Zie elders de onreine plannen van het CDA t.a.v. Biotoop, gemeente is zelf ook projectontwikkelaar in deze. “niet ten prooi van ANDERE projectontwikkelaar” neigt meer naar een juiste voorstelling van zaken. Ergo, gewoon lulkoek wat Schuiling verkoopt, maar ja VVD is gelijk aan Veel Vette Duiten (voor de stad Groningen wel te verstaan) en ook niet anders te verwachten.
En volgens mij hebben wij Harenaars jarenlang zelf en op vrijwillige basis met heel veel plezier en inzet zorg gedragen voor het Boeremapark. Die veer hoeft deze burgemeester zichzelf dus ook niet in de kont te steken. Triest dat je nu dit soort irrelevante dingen moet gaan aanhalen om ons Harenaars te overtuigen dat je het beste met ons voor hebt. Want hij en zijn college geven geen ene snars om Haren en wat écht onze belangen zijn die behartigd moeten worden.

Tis natuurlijk hééééél makkelijk om te zeggen dat wat er in het boek staat niet waar is. Waarheid is nu eenmaal hard en confronterend mijnheer Schuiling en idd @Leo Nederpel deze burgemeester was ten tijden van de fusie in het geheel niet betrokken bij de fusie of in beeld/aanwezig in de gemeente Groningen.

De Ultieme eenheid terug brengen? Weet niet op welke planeet deze burgemeester leeft maar in ieder geval niet echt in contact met realiteit mijns inziens. Ons vertrouwen verdienen hij en zijn regenten in ieder geval op geen enkele manier. Nu niet en nooit niet.

Het boek valt overigens vandaag bij mij in de brievenbus ben benieuwd! Al zal het ook wel feest der herkenning worden van handjeklap, achterkamertjes en leugens. Daar zal weinig fictie aan te vinden vallen……

4 maart 2022 om 10:24
Marietje zegt:

Een gênante vertoning van de burgemeester waaruit blijkt dat de verantwoordelijke politici nog steeds vasthouden aan hun leugens en er blijkbaar ook mee kunnen wegkomen.
Uit e-mails bleek dat de ambtenaren van Binnenlandse Zaken onder één hoedje speelden met de provincie om de herindeling erdoor te duwen

4 maart 2022 om 11:54
Stefan zegt:

Het gaat niet om het terugdraaien van de herindeling. Het verleden kun je niet terugdraaien. Het gaat om de heroprichting van de gemeente Haren, voor een betere toekomst. De gemeente Groningen is slecht voor ons dorp (want ze zijn alleen met de stad bezig), te duur (mijn lasten zijn meer dan verdubbeld) en voor de Harense burger niet benaderbaar (je krijgt geen antwoord, of je wordt van het kastje naar de muur gestuurd tot je stopt met vragen).

4 maart 2022 om 15:47
InwonerVanHaren zegt:

Dit is toch een uitgelezen moment om die ‘onwaarheden’ te verklaren! Sterker nog, het lijkt me het enige juiste wanneer je onheus bejegend wordt.

Aangezien u dat allemaal niet doet, zegt me dat u uit uw nek ‘praat’.

4 maart 2022 om 18:36
Ed zegt:

En weer kreeg ik een nare smaak in de mond, deze keer na de woorden van de burgemeester. De leugens blijven gewoon bestaan.

5 maart 2022 om 13:45
R.Onstwedder zegt:

Weer een blijk van de arrogantie van de macht. Laat die Schuiling zich eens goed inlezen wat zich heeft afgespeeld om dit te regelen. Deze samenvoeging kom je alleen maar tegen in landen zonder democratie. Walgelijk zoals het gegaan is en dat die arrogante houding.

5 maart 2022 om 18:42
WdH zegt:

Pfff…. Ten tijde van de fusie maakte Schuiling zich populair in Den Helder door de sluiting van het Rob Scholte museum. Nog vier jaar lintjes knippen in Groningen en dan is het tijd voor een opvolger. Ook voor een nieuw college overigens, want deze club maakt er wel echt een financiële puinhoop van. Alsof het Forum van 140 miljoen euro niet al genoeg geldverspilling was, moet er straks een nieuwe Oosterpoort van een kwart miljard komen en blijkbaar is er ook nog geld over voor 600 elektrische deelfietsen. De OZB zal wel weer -voor het zoveelste jaar op een rij- hoger worden.

5 maart 2022 om 23:37
Jaap Jan Vels zegt:

Burgemeester over boek ‘Het Verzet van Haren’: “Het klopt niet, maar het leest als een trein”?? Meneer Verschuiling haalt hier enkele OV-mogelijkheden door elkaar en bedoelt hoogstwaarschijnlijk “het klopt als een bus”….

7 maart 2022 om 14:32
naar zegt:

Wat een naar en zielig mannetje is die Schuiling toch. Hij was er niet eens bij en weet het toch beter. Bah, bah en nog eens bah.

7 maart 2022 om 15:52
mona zegt:

@WdH: helemaal mee eens. Laten we die bouwput die Groningen heet eerst een afmaken voordat er een nieuwe ‘bouw(beer)put’ wordt opengetrokken. Eerst maar eens Julianaplein en Zuidelijke ringweg afmaken.
99% kans dat zo’n Nieuwe Poort meer dan een hálf miljard gaat kosten ipv een kwart miljard. Immers de aannemers lopen tijdens de bouw tegen onvoorziene kosten aan, de bodem is te hard of te nat, archeologische vondsten waardoor de bouw jaren stil moet liggen etc. etc. Zie wat er met Forum en de parkeergarage Damsterdiep en ringweg is gebeurd. Het punt is als dit traject eenmaal is ingezet kan men niet meer terug. En als halverwege de bouw blijkt dat het wel heel erg duur wordt moet er toch doorgebouwd worden want een half af gebouw ‘hebben we niets aan’. Nee, de gemeente Groningen geeft geld uit als water. Kan het hun eigenlijk schelen, het is geld van een ander. En dat lijkt me in deze tijd niet echt verstandig. Maar er wordt ons (burgers) niets gevraagd.
Groningen wil een veel te grote broek aantrekken. Vraag me wel af waar die grootheidswaanzin vandaag kom want zo zijn Groningers helemaal niet.

7 maart 2022 om 16:05

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Handhaving door boa's op parkeerbeleid in centrum Haren.

Ga naar het Poll archief