De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 30 Mei, 2020

woensdag 22 april 2020

Column:

Column Hein Bloemink (april 2020)

Door: Redactie

Aardig zijn

‘Je moet aardig zijn tegen mensen’. Dat was één van de eerste omgangsregels, die ik van mijn ouders leerde. Wie goed doet, goed ontmoet, zo luidde het gezegde. Onlangs heb ik gemerkt dat ‘aardig zijn’ ook een heel ander effect kan hebben. Ik fietste door de Kerkstraat in Haren en kwam een dame tegen. We hadden heel even oogcontact en in een reflex zei ik glimlachend ‘hoi’. Het antwoord was verrassend: ‘Rot op man, je moet geen hoi tegen mij zeggen!’. Ik wist niet wat ik hoorde en riep haar na: ‘Wat is er met u aan de hand, zeg?’. Ik was zeer verbaasd, want ik realiseerde me dat ik mij de woede van iemand op de hals had gehaald door gewoon ‘aardig’ te doen. Mijn verbazing veranderde in boosheid en toen ik zag dat de scheldende dame haar fiets bij Albert Heijn parkeerde stapte ik af om haar ter verantwoording te roepen: ‘U komt hier niet mee weg, mevrouw. Waarom scheldt u mij uit?’. De vrouw keek mij met een vuile blik aan en beet mij toe: ‘Je moet niet aardig tegen mij doen!’. Tjonge, dat verwijt heb ik nog nooit gehad. ‘En wat is daar mis mee? Bent u bang voor aardige mensen?’. Toen kwam het hoge woord eruit: ‘Nee, maar wel voor aardige mannen, die getrouwd zijn met hoeren!’. Ik besloot mijn aanval te staken, want ik had direct door, dat er met deze vrouw iets mis was. Fietsend over de Middelhorsterweg probeerde ik een verklaring te vinden voor haar gedrag. Ik zag opeens het beeld voor mij van iemand, die traumatische ervaringen heeft gehad met mannen. Misbruik? Of is ze in haar relaties door aardige mannen mishandeld? Werd ze ooit verleid door een getrouwde man? Ze was op zijn minst allergisch geworden voor mannen en ziet misschien ieder ‘aardig gebaar’ als het begin van een nieuw trauma. De omgangsregels over ‘aardig doen’ die ik van mijn ouders leerde blijken dus soms averechts te kunnen werken. Weer wat geleerd!

3 reacties

Harenaar zegt:

Inderdaad weer wat geleerd. De volgende keer dat je haar tegen komt dus “Geen hoi” zeggen.

22 april 2020 om 14:48
Huub van 't Hek zegt:

Compliment, waarde Hein, voor de wijsheid die je hebt opgebracht. Zij hoort tot de categorie vrouwen die van hun moeder hebben geleerd dat “alle mannen viezeriken zijn en maar één ding willen”. Dat heeft zij jaren voor zich kunnen houden, maar zij begint nu de regie over haar geheugen te verliezen. Daarmee betreedt zij de wereld van de psychopathie. Dat is in de eerste plaats kwetsend voor haarzelf en in de tweede plaats kwetsend en lastig voor haar omgeving. In de AH ben ik tot twee keer toe getuige geweest van haar beschamende optreden. Heb haar in beide gevallen laten weten, dat wij haar ervaringen ten diepste betreuren, maar dat die ervaringen haar niet het recht verschaffen om zo ongenuanceerd tegen wie dan ook op te treden. Wij hebben haar scheldpartijen niet verdiend. Wij helpen haar alleen met nette correcties, waarvan jouw reactie een mooi voorbeeld is.

23 april 2020 om 11:53
ik zegt:

Goed stuk en best herkenbaar. Het is vooral de kunst geen aannames te maken in zo’n situatie & dat is ook een vorm van vriendelijkheid, waarmee je veel kan leren omdat je alle opties open laat.

27 april 2020 om 21:34

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.