De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 19 september, 2020

woensdag 20 november 2019

Nieuws:

Haren krijgt nieuw gezondheidscentrum bij station

Door: Redactie

Het voorzieningenniveau in Haren krijgt een nieuwe impuls als het nieuwe gezondheidscentrum tegenover het station wordt geopend. Het oude kantoor van Grontmij wordt goeddeels gesloopt en herbouwd. Mark Wieringa en Aeijolt Keuning (projectontwikkelaars) en Ebian Brill (apotheker/ondernemer) namen het initiatief. De huisartsenpraktijk van de Molenweg sloot zich bij de onderneming aan. De omwonenden zijn blij. De naam is net bekend: Gezondheidsplein Haren.

Het is een aardige combinatie: een projectontwikkelaar, huisartsen en een ondernemende apotheker. Zij hebben elkaar in 2017 gevonden in een hechte en vruchtbare samenwerking. Brill zag vanuit zijn vakgebied kansen voor een gezondheidscentrum en Wieringa zag kansen om het project in Haren te realiseren. Ze richtten een BV op en staken hun nek uit. Op 1 januari 2018 kochten ze het pand, inclusief krakers. Die lieten ze er wonen tijdens de voorbereidingen van het project. In mei werd het pand na een rechterlijke uitspraak ontruimd en konden de mannen van start met sloop en verbouw.

Mark Wieringa (links) en Ebian Brill

Veelzijdig

“Ons staat een gebouw voor ogen waar allerlei beroepen in de eerstelijns zorg vertegenwoordigd zijn”, zegt Ebian Brill. “We zijn begonnen bij de huisartsen, die nu nog aan de Molenweg zitten. Zij willen graag verhuizen en ze hebben ons geadviseerd om te komen tot een goede mix van disciplines.” Er komen o.a. fysiotherapie, prikdienst, thuiszorg (3), podotherapie, diëtiek, verloskunde,ergotherapie, logopedie, geriatrie. Wieringa: “We hebben deze persoonlijk benaderd met de vraag of ze naar het Gezondheidsplein wilden verhuizen. We hebben bij het maken van onze keuzes hun naam en reputatie laten meewegen. Dit centrum moet de garantie geven voor kwaliteit.”

Buren
Het samenspel met de buurt is volgens de mannen prima verlopen. Ze zijn samen hoogstpersoonlijk gaan aanbellen bij omwonenden om zich voor te stellen en om de plannen toe te lichten. “Er werd positief op gereageerd, omdat men deze voorziening als een verbetering van de wijk ziet”, zegt Brill. Wieringa vult aan: “Een we hebben goede aanpassingen kunnen doen, zodat eigenlijk iedereen het nu een mooi plan vindt.” De mannen hebben zelfs op verzoek van een buurtbewoner vroegtijdig een hokje laten slopen, omdat daar zich drinkende jeugd ophield. Het proces van de vergunningverlening is rimpelloos verlopen. Naar verwachting wordt het centrum eind 2020 geopend.

12 reacties

Ik zegt:

Dan zijn ze zeker vergeten om ook aan de oostkant van het station de burgers te vragen en te informeren. Wij horen er nu voor het eerst over.

20 november 2019 om 17:28
Q zegt:

Ik heb begrepen dat het ook de bedoeling is dat Huisarts Heijkens, nu nog mellensteeg, in die pand komt naast de huisartsen van de molenweg

21 november 2019 om 08:09
Erna zegt:

Leuk plan, maar het wordt een verarming van Oosterhaar als Heikens daar ook gaat zitten.
Als lokkertje voor de flat gebouwen was namelijk het zorgcentrum… met huisarts gebruikt. Nu moeten wij weer verder weg.

21 november 2019 om 09:25
Cees zegt:

Leuk PR-verhaal. heeft weinig met realiteit te maken. Omwonenden blijkbaar beperkt tot omliggende huizen en de rest kon kant en klare plannen bewonderen. Even verdieping erop om winst te vergroten en fraaie tuin en bestrating opgeruimd . De schuur die is opgeruimd was een door kraker gesloopte oude fietsenstalling die men maar gelijk met in de weg staande bomen heeft opgeruimd. Buurt had behoefte aan eventueel klein zorgcentrum in fraai parkje. Buurthuis of andere meer sociale oplossing om zelfredzaam te blijven valt ook geen winst op te maken ben je inmiddels aan gewend. Een mooie meer groene en duurzame oplossing was ook voor binnenkomst van Haren bij het station goed geweest. Nu een grote steenvlakte met kantoor-achtige gebouwen en parkeerplaatsen .
Oude wijn in nieuwe zakken.

21 november 2019 om 12:16
apek zegt:

Kan nu ook eindelijk dat verschrikkelijk lelijke en in verre staat van ontbinding zijnde gebouw op bij spoorwegovergang gesloopt worden (de oude apotheek). Dit is een aanfluiting. Dat dit uberhaupt nog niet onbewoonbaar verklaard is verbaast mij.

22 november 2019 om 10:25
hallo zegt:

Kan nu dan ook eindelijk dat oerlelijke en in staat van ontbinding zijnde pand bij de spoorwegovergang gesloopt worden (voormalig apotheek de Middelhorst).
Het verbaast mij dat dit nog niet onbewoonbaar is verklaard. Tis een schande voor de buurt.

@ redactie: plaatsen jullie geen reacties meer of worden deze gecensureerd?

Redactie zegt: Reacties worden gewoon geplaatst. Geen censuur zolang er redelijk wordt geformuleerd. Mist u bepaalde reacties? Mail: redactie@harendekrant.nl

22 november 2019 om 13:55
Henk zegt:

Mooi gebouw, mooi initiatief.

22 november 2019 om 15:30
Kees Kuiken zegt:

De bouwers hebben de hele zaterdag en zondag lawaai gemaakt en zijn vandaag bovendien gaan heien.
We wonen op enige afstand van het werk, maar bij elke doffe dreun rammelen de glazen in onze glazenkast.
Ik vraag me af welk bedrijf waarvoor verantwoordelijk is. Haren de Krant, kunt u dat uitzoeken? Dank!

25 november 2019 om 12:20
Cees zegt:

Het klopt dat ook in het weekeinde met drilboren is gewerkt en ik vroeg me al af waar die dreunen vandaan komen. Meestal had het eerder iets te maken met de bouw van de tunnel waarvoor er bijv.ook een kaarsrechte sloot opeens werd aangelegd. Jammer voor de reeën en de enkele Das die je er vroeger zag. Maar nu hebben we eentjes en kikkers ! Ook klopt het dat de oude apotheek een verloederde aanblik geeft. Gelukkig is er een fatsoenlijke ant-kraak bewoning en geen overlast gevende krakers zoals lang in het Grondmij gebouw hebben gezeten. Ook gaat het goed met de economie en worden de goederentreinen langer, waardoor de locomotieven bij optrekken een zware dreun laten horen. Door alle activiteiten ontstaat er wel een focus op overlast. Hopelijk is het over een jaar ofzo voorbij, of wellicht begint men dan met de bouw van de woontoren naast het station en de woningen naast het P+R terrein.

Onvrede is alleen te voorkomen door je op eigen directe omgeving te richten (als het sloopwerk voorbij is). De buurt zelf verstedelijkt ongevraagd nog dankzij gemeente Haren en eigenlijk gaat alles zonder enige samenhang met losse plannetjes die wellicht apart leuke plaatjes geven zoals bij het Gezondheidscentrum, maar bij alle stedelijke winst is er ook altijd verlies en zou je bijna vergeten dat je hier nog steeds mooi kan wonen, snel buiten het dorp bent en dan midden in de natuur zit en de huizenprijzen hier nog steeds laag zijn.
Even doorbijten en dan hopen dat men eens met goede omgevingsplannen komt waarin alles in samenhang wordt bezien en bewoners invloed kunnen hebben. Als je dan er voor zorgt dat het nu overgebleven groen blijft (er zijn afgelopen jaren tientallen bomen opgeruimd), resterende groenstroken blijvend ecologisch verantwoord worden beheerd , dan woon je hier nog steeds mooi. Er is hier geen intensieve mensenhouderij zoals in de grote steden. Verder regent het nu genoeg om het grondwater weer een beetje aan te vullen. Dan is ook bij alle winst die er door de bouwsector en gemeente is gemaakt ruimhartige vergoeding van geleden schade toch eigenlijk geen item ?
Oeps !

26 november 2019 om 11:39
Q zegt:

@cees, voor zover ik weet is de oude Apotheek echt gekocht door de huidige bewoner en is het niet anti-kraak

26 november 2019 om 16:22

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.