De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 12 augustus, 2022

donderdag 17 december 2020

Nieuws:

Komen er zeven zonneparken rond Haren? Stichting Landelijk Gebied Haren slaat alarm.

Door: Redactie

De Stichting Landelijk Gebied Haren slaat alarm. In relatieve stilte heeft de gemeente Groningen een beleidskader geschreven, waarin rond Haren zeven locaties worden aangewezen voor de aanleg van zonneparken van maximaal 10 hectare groot. Men vindt dit een bedreiging van het landelijk gebied, dat men wil beschermen.

David van der Kellen van de stichting: “Heel veel inwoners van onze dorpen hebben de berichtgeving van de stad hierover gemist: ze zijn op het verkeerde been gezet door de aandacht voor de grootschalige parken Meerstad-Noord en Westpoort-noord. De ‘geschikt’ geachte plekken zijn op het bijgaande kaartje groen gekleurd en de reeds ‘vergunde’ (2) geel. Gezien de afmetingen en de voorgestelde locaties kan dat leiden tot ernstige aantasting van het kleinschalige landschap van de Hondsrug, veelal gebieden met hoge cultuurhistorische waarden. Op basis van dit beleidskader mogen commerciële partijen op al deze plekken zonneparken aanleggen. Inwoners hebben nog maar t/m 6 januari 2021 de tijd om te reageren. Dat kan per e-mail naar zon@groningen.nl.”

De opmars van zonneparken wordt niet overal positief ontvangen. De Zonneweide Glimmen is een schoolvoorbeeld van een succesvol particulier initiatief. Daar worden in 2021 maar liefst 6000 zonnepanelen geplaatst op een aangekocht perceel langs de Zuidlaarderweg. De coöperatie heeft, op 300 stuks na, alle panelen verkocht en bemiddelt zelfs in leningen om panelen aan te schaffen. Enkele directe buren vinden de toekomstige zonneweide nu reeds ‘geen gezicht’. Veel mensen vinden zonneparken trouwens een aantasting van het landschap, zoals ook windmolens op weinig sympathie kunnen rekenen. Nu de gemeente rond Haren maar liefst zeven geschikte locaties heeft aangewezen, slaat de schrik om het hart bij de stichting en haar geestverwanten.

De stichting wil bezwaren gaan bundelen. Kijk op www.landelijkgebiedharen.nl. Het beleidskader van de gemeente staat online: https://gemeente.groningen.nl/zonne-energie

Afbeelding: Op de groene locaties wil de gemeente zonneparken toestaan.

6 reacties

jean zegt:

Stop met de opoffering van natuur ten behoeve van duurzaam. Stop met duurzaam groen te noemen, leg dit in een wet vast of zo, verplicht een disclaimer. Stop met deze extra CO2 toevoeging aan de natuur. We offeren natuur op voor met kolen gemaakte zonnepanelen die moeilijk afbreekbaar zijn. Wie de CO2 compensatie van een zonnepaneel van cradle-to-cradle (laatste cradle wordt altijd vergeten) doorrekent komt bedrogen uit. Nee, de natuur niet opofferen voor niet rendabele zonneparken die lokaal ook nog eens voor temperatuur verhoging gaan zorgen. De warmte bubbel van de Stad wordt hiermee alleen maar groter door. Stop deze onzin.

…wordt toch niet gestopt omdat de omwonenden een mooie compensatie in het vooruitschiet wordt gesteld. Iedereen zo zijn prijs.

17 december 2020 om 16:36
Bootleg zegt:

Jaja Groen Links aan het roer in Groningen. Zeer groen plan dit…. not. Misschien is het zinvoller om dat geld te steken in grote en betaalbare projecten om zoveel mogelijk woningen in de gemeente wat energieneutraler te maken??? Dan hoeft ons mooie groen ten zuiden van de stad ook niet verkloot te worden.

18 december 2020 om 12:04
Stefan zegt:

Ik schrik hier wel van, vooral dat de mooie natuur aan de zuidkant van de Ebelsweg dreigt te worden geslachtofferd. Daar kom ik vaak en graag. Terwijl zeker 3/4 van de daken in de gemeente nog leeg is! Leg eerst eens alle daken vol zeg. (En ja, ik heb ze zelf ook.)
Het is gewoon te belachelijk voor woorden dat dit college (NB onder GroenLinks, daar is trouwens niets groens aan, stelletje bomenkappers..) voor de nieuwbouwlocaties in de gemeente niet eens verplicht geïntegreerde zonnepanelen op de daken voorschrijft, maar wel de mooie natuurgebieden stampvol vogels naar de gallemiezen helpt.
Wat ook veranderd moet worden, is dat je als particulier niet meer aan zonnepanelen nag neerleggen dan je zelf gebruikt. Als we die regel afschaffen hebben we die zonneparken echt niet nodig. Dakruimte zat.

19 december 2020 om 10:54
Jan zegt:

Ik sta hier wel van te kijken. Ook in “de Vork” onderdeel uitmakende van het tussengebied zouden zonnepanelen mogen komen terwijl aan de gemeente Haren bij de fusie de garantie is gegeven dat het tussengebied 40 jaar met rust zou worden gelaten.

21 december 2020 om 14:41
Zandpad zegt:

Belachelijk dat dit überhaupt overwogen wordt. Gisteren liep ik nog over het zandpad (ingang bij de dr. Ebelsweg) door de schitterende landerijen richting Onnen. De rust, de vogels en ook vele andere wandelaars die hier even wandelen door de natuur. Zonde om dit te mooie schoon te verstoren en om de zakken van de investeerders te spekken.

21 december 2020 om 15:39
WdH zegt:

Een enorm oppervlak aan flora en fauna (om nog maar niet te spreken over het esthetisch effect) wat moet worden opgeofferd voor een stroomproductie, wat slechts een fractie bedraagt van de totale hoeveelheid stroom die deze omgeving verbruikt. Ja, alle beetjes helpen en als ‘we’ niets voor het milieu doen wordt het allemaal nog slechter. Dat is zeker het geval, maar bedenk wel dat de productie en het transport van zonnepanelen met bijbehorende frames en infrastructuur dusdanig veel energie kost dat het zeker 10 jaar zal duren voordat het netto rendement gaat opleveren. Het gaat hier om winst voor investeerders, terwijl het in wezen zou moeten gaan om het milieu. Daar vanuit gaande levert investering in isolatie van huizen en aanschaf van warmtepompen veel meer rendement op, terwijl het landschap ongerept kan blijven. De enige die dat kan reguleren is de gemeente door geen vergunning voor zonneparken in de natuurgebieden af te geven, maar onze groene bestuurders trappen er met open ogen in aangezien ze al wild worden zodra ze het woord milieu horen.

23 december 2020 om 21:27

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.