De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 8 december, 2021

donderdag 12 november 2020

Nieuws:

Nieuwe duurzaamheids-club in Haren

Door: Redactie

In Haren zijn al verschillende initiatieven ontplooid om duurzaamheid te bevorderen. Duurzaam Haren, Zonneweide Glimmen en Energiek Maarwold zijn voorbeelden. Vorige maand is er weer een groep aan toegevoegd: Stichting Haren Energiek en Duurzaam.

Voorzitter Henk Wolters: “We zijn opgericht door een aantal gemotiveerde, goed opgeleide en deskundige vrijwilligers (energiecoaches). Deze coaches komen op uw uitnodiging gratis bij u thuis langs, om u met hun kennis uitgebreid te informeren over de mogelijkheden om uw woning duurzamer te maken. Hun kennis ligt op de terreinen: zonnepanelen, woningisolatie, warmtevoorziening (warmtepompen), etc. Ook kunnen zij met een warmtecamera de warmtelekken aan de buitenkant van uw woning opsporen.” Deze stichting stelt zich dus vooral op als adviseurs voor inwoners van Haren. Dit vrijwilligersinitiatief komt direct voort uit de Groninger beleidsvoornemens die beschreven zijn in de gemeentelijke nota: Groningen energie-neutrale stad 2035. En is een vervolg op Oosterhaar Energiek. Twee bestuursleden komen voort uit de “Stichting Paddepoel Energiek”. Voor informatie: Henk Wolters henk@harenenergiekenduurzaam.nl.

2 reacties

Een inwoner zegt:

Heerlijk al die duurzaamheids-clubjes met alle goede bedoelingen. Mooie verhalen over warmte pompen, isolatie, zonnepanelen (gemaakt van steenkool). Goed om draagvlak te creëren en bewoners te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Lekker met een kopje thee, praten over dingen die we echt beter moeten doen omdat dit nu eenmaal moet.

Maar nu de cijfers. Nederland importeert ongeveer 11.275 Pj aan energie, verbruikt zelf 3.155 Pj, en verkoopt 9.559 Pj door aan het buitenland (verschil zit in 2.023 Pj eigen winning).

Een goed voorstel zou zijn om direct te stoppen met de energiehandel met het buitenland, door die handel zijn wij indirect verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot die dat, weliswaar in het buitenland, met zich meebrengt. Even voor het beeld, Nederland verbruikt maar 1/3 van wat Nederland aan energie aan het buitenland verkoopt. Dus als we met de energie handel met het buitenland stoppen mag jezelf de CO2 reductie gaan uit rekenen. Er is dan geen sprake van compensatie maar van enorme CO2 reductie.

Gewoon 2.000 Pj eigen winning en de rest van de energie, 1.100Pj importeren uit het buitenland. De CO2 die we met deze buitenlandse energie handel besparen kan geen geen warmte pomp, zonnepaneel, isolatie, warmte lek tegen op. Er zijn dan wel twee type branches die dan geraakt worden. De energie sector en de…

Een goed opgeleide en gemotiveerde inwoner

16 november 2020 om 12:14
Henk Wolters zegt:

Mooi verhaal van deze meneer. Zal, in theorie, wel kloppen. Maar om nu achterover te gaan zitten wachten op de overheid? Beetje makkelijk vind ik. Dus neem je verantwoordelijkheid en kom zelf in actie!!!

18 november 2020 om 15:01

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.