De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 21 januari, 2021

maandag 30 november 2020

Nieuws:

Oorzaak foute Diftar-nota’s boven water. Brief op komst aan Harenaars.

Door: Redactie

Woordvoerder Linda van Leeuwen van het Noordelijk Belastingkantoor (NBK) vindt het voor de inwoners van Haren, Onnen, Glimmen en Noordlaren allemaal erg vervelend. Ze ontvingen deze dagen een nota met een rekenfout in hun nadeel. Het betrof de afrekening voor het ophalen van afval in 2019.

Het werd dit weekend bij veel mensen direct duidelijk, dat de optelsom van het aantal kilo’s niet klopte. Daardoor werden tientallen en soms honderden kilo’s teveel in rekening gebracht á 20 cent. Linda van Leeuwen zegt dat per abuis de kilo’s van januari, februari en maart dubbel zijn geteld. “Het gaat hier niet om een fout van de gemeente. Binnen ons proces is er gewoon een foutje gemaakt met grote gevolgen.”

Het NBK gaat zo snel mogelijk een brief sturen aan alle gedupeerden. Daarin staat welk bedrag in mindering wordt gebracht, samen met een nieuw betaalverzoek. Mensen die al hebben betaald krijgen de brief ook en zullen het teveel betaalde op hun rekening teruggestort krijgen.

Mea Culpa NBK
Van Leeuwen heeft in de media ook gezien dat mensen argwanend zijn geworden door deze situatie. “Ik heb daar wel begrip voor, want je moet erop kunnen vertrouwen, dat de overheid je een correcte nota stuurt.” Door snel en adequaat het probleem te erkennen en op te lossen, zal het vertrouwen weer worden hersteld, hoopt zij. Overigens speelde oud-wethouder Mariska Sloot in de regionale media de fusie-kaart. Ze stelde bij RTV Noord dat dit incident tekenend is voor de gemeente Groningen. Ze wilde daarmee zeggen dat het wederom een bewijs is, dat Haren niet had moeten fuseren met de stad. Echter, als de uitleg van het NBK klopt, heeft de gemeente in deze zaak geen schuld. Verder zegt zij dat het sturen van de aanslag voor de OZB (WOZ-waarde) een heel ander proces is dan Diftar en dat mensen niet bang hoeven zijn dat die aanslagen ook te hoog zullen uitpakken.

Bezwaar maken
Oud-wethouder Sloot kondigde aan dat er gecoördineerd bezwaar gemaakt zal worden tegen de foute nota’s. Volgens Linda van Leeuwen is dat niet nodig. “De fout is erkend en wordt hersteld. Natuurlijk hebben mensen het volste recht om tegen deze nota bezwaar te maken, maar het is niet nodig voor de afhandeling van de fout.”

Zie ook: www.noordelijkbelastingkantoor.nl

11 reacties

Gerrit zegt:

Heeft zeker consequenties voor het kantoor als het nu de Burger geweest was is zeker sprake van opzet grove schuld en waren de rapen gaar geweest dan waren er direct sancties opgelegd
Het wantrouwen in dit kantoor neemt wel toe het is niet de eerste keer dar daar iets fout gaat en het ligt altijd aan een ander

30 november 2020 om 13:36
Renje zegt:

Echt? Dan klopt het nog niet hoor……

30 november 2020 om 18:09
G.Bruinius zegt:

Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. Dit heeft niets uit te staan met de fusie.

Mevrouw Sloot, als het waar is wat wordt geschreven, moet zonder kennis van zaken niet te snel conclusies trekken.
Het NBK geeft toe dat er een fout is gemaakt en dat ze de fout zullen herstellen.

30 november 2020 om 20:12
Anneke zegt:

Heel prettig dat er erkend wordt dat er fouten zijn gemaakt en dat deze zsm zullen worden rechtgezet.
Dát zou meer mogen gebeuren. Dán gaat de wereld er anders uitzien.

1 december 2020 om 06:05
nou ja zegt:

Heb al een eerdere ervaring met NBK. Ze blinken niet uit in het nakomen van afspraken en het reageren op brieven. Dit terwijl er wettelijk binnen 6 weken een reactie op een brief zou moeten komen. Al is het maar een ontvangstbevestiging. Het NBK is veel te snel veel te groot geworden waardoor de werkdruk erg hoog is. Geef mij maar Hefpunt.

1 december 2020 om 08:34
Rolf zegt:

Sorry hoor, maar als het klopt hoe kan dit dan gebeuren. Ik bedoel je kan tegenwoordig gewoon in excel bv alles onder elkaar zetten en totaal soms doen

1 december 2020 om 10:23
onjuist zegt:

Ik vertrouw al jaren het weegsysteem niet. Nu ook weer een leging van 1 kg! Ik zet een (bijna) volle container aan de straat of niet (vakantie) en 1 kilo zeker niet.

1 december 2020 om 10:58
Elleke zegt:

Ik zet in het vervolg ook maar even de volle vuilniszakken op de weegschaal voordat ze in de grijze container gaan..

1 december 2020 om 14:17
peter zegt:

1 voordeel van de herindeling:
na 1 januari hoef je je eigen vuilnis (uit voorzirg) niet meer te wegen

1 december 2020 om 16:33
Martin zegt:

Ach mevrouw sloot roept maar wat! Zij was toch diegene die het zinkende schip Haren als eerste verliet ipv op te komen voor de Harenaars.
Hulde voor NBK, geven aan dat ze fout zitten en herstellen gewoon de fout. Kan mevrouw Sloot een voorbeeld aan nemen om ook maar eens door het stof te gaan

1 december 2020 om 20:28
Boonstra zegt:

Grove fout door NBK, gelukkig is de fout gevonden.
Als het andersom is en je vergeet te betalen dan staan ze op de stoep.

Wat betreft de opmerking over mevr Sloot, ‘ zinkend schip verlaten’ ze heeft aks een van de weinige dorpelingen gestreden tegen de herindeling. Grootste deel heeft achterover geleund en het op zich af laten komen en nu klagen over verhoging ozb ect. Dit hadden we kunnen voorkomen om met meer achter Sloot te staan.
Vreselijk om te zien hoe wij nu worden aangepakt, onderhoud van de dorpen is triest , sportverenigingen gaan 3 keer zoveel betalen, ozb fors omhoog en we krijgen er niks voor terug.
Lang Leven de roepers die niks doen, ja op afstand andere afmaken …..

2 december 2020 om 11:33

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.