De krant die je leest van A tot Z
Maandag 3 oktober, 2022

maandag 12 oktober 2020

Nieuws:

Opinie: Als ik er maar vanaf ben-mentaliteit goed zichtbaar op Raadhuisplein

Door: Redactie

Beter kun je de ‘als ik er maar vanaf ben-mentaliteit’ niet in beeld brengen. Bij de bakken van de kledinginzameling voor het goede doel aan het Raadhuisplein troffen we dit tafereel vrijdag aan. De bak wordt door sommige mensen kennelijk gezien als een dumpplaats voor afval, maar dan wel voor het goede doel. Dat dan weer wel. Laten we eens ingaan op hetgeen we hier eigenlijk zien.

Toegegeven, de bakken zijn niet bijtijds geleegd, omdat waarschijnlijk meer mensen dan voorzien hun kleding hebben ingeleverd. Je zou dus kunnen zeggen dat een volle bak bewijst dat veel mensen in Haren bereid zijn om moeite te doen voor minderbedeelden. Vanaf het moment dat de bak tot de rand is gevuld, wordt echter een heel ander instinct wakker geschud: ‘Ja hoor eens even. Ik wil best moeite doen voor de arme zielen in deze wereld, maar er zijn grenzen. En die zijn nu bereikt. Ik ga die zak met mijn medeleven echt niet weer meenemen naar huis. Ben je mal? Dan staan ze daar weer in de weg.’ Deze gedachtegang hebben we natuurlijk verzonnen en uitvergroot, maar ze benadert de werkelijkheid vast wel aardig, denken we. Dus wat doen de mensen? Ze dumpen de zakken nijdig naast de bakken, waarmee ze de ophaaldienst een visuele sneer geven: ‘Dan had je maar op tijd moeten komen om de bak leeg te maken’. Dat men zich op dat moment schuldig maakt aan afval dumpen weet men wellicht niet. Maar dat het geen gezicht is kan men zelf wél zien. En dan ligt daar ook nog een matras. Die hoort natuurlijk niet thuis in de bakken. Maar als je er nu toch staat met je auto, dan is de verleiding wel heel groot. Scheelt weer een ritje naar de vuilstort. Dus in ruil voor al je goede gaven neem je het recht om ook die matras maar even neer te leggen. Als je wegrijdt denk je vast: ‘weer een bijdrage geleverd aan een betere samenleving’.

Dit gedrag is ook geregeld te zien bij glasbakken. Dozen, maar ook losse flessen, worden ernaast geplaatst en niet zelden wordt het daar een tapijt van scherven. Mensen zijn verwend en kunnen kennelijk niet omgaan met teleurstellingen (‘bak vol, shit’). Oude kleding of flessen mee terug nemen naar huis en afwachten tot er weer ruimte is in de bakken? Die maatschappelijke hoffelijkheid lijkt soms ver te zoeken. Hopelijk herkennen mensen zich in deze schets en zien zij opeens hoe vreemd zij zich in dezen gedragen. Ja, we weten het, dit is een moralistische overpeinzing. Onaangenaam misschien en met geheven vingertje. Maar we konden even geen andere manier vinden om dit bespreekbaar te maken.

8 reacties

Roco zegt:

Ach ja sinds we bij Groningen zijn gekomen verloederd de boel.
Vroeger waren de lijntje nog kort.

12 oktober 2020 om 17:29
Oosterhaar zegt:

Zelfde beeld bij Anjerplrin gisteren. Asociaal!

13 oktober 2020 om 08:42
Oosterhaar zegt:

Zelfde beeld op Anjerplein gisteren. Heel jammer. Maar ik denk dat het pure domheid is en de mentaliteit van ‘een ander ruimt het wel voor mij op, en ik geef het toch gratis weg?’ Wat men niet beseft is dat dit een prooi voor jeugd is om even lekker tegen aan te trappen, fikkie te stoken etc. en dat het bovendien ook nog eens geen gezicht is.

13 oktober 2020 om 08:47
Stefan zegt:

Ik ben het zeker eens met de auteur, dit is bijzonder ergerlijk. Voor het matras is geen excuus, dat is ronduit asociaal. Op het Anjerplein staat inderdaad ook wel eens wat, bijvoorbeeld glazen vazen die niet door de opening passen. Niet iedereen weet trouwens dat dit niet in de glasbak hoort (want andere glassoort, met andere smelttemperatuur). Deels is het dus onwetendheid. En ik denk dat degenen die plastic zakken met kleding achterlaten ervan uitgaan (althans gemakshalve aannemen) dat het wel goed zal komen. Ten onrechte natuurlijk, maar de één is de ander niet.
Wie moet je trouwens tegenwoordig bellen als je zoiets aantreft? Bij de overgang naar de nieuwste gemeente hebben we als Harense burgers wel erg weinig informatie gehad hoe de lijntjes lopen. Bij de oude gemeente was dat stukken duidelijker.

Redactie zegt: Wij hebben goede ervaringen met de What’s App helpdesk van de gemeente: 06-12823973. Daar ontvang je persoonlijke antwoorden op vragen en men heeft onze redactie al vaker de weg gewezen naar de juiste loketten.

13 oktober 2020 om 11:02
Frits Doelpaal zegt:

de Anjerlaan, verkeerde kant van het spoor, het blijft toch een beetje een net niet wijk.

13 oktober 2020 om 11:46
rolf zegt:

Het probleem bij Anjerplein is niet alleen het neerzetten van de spullen, maar ook dat er in de avond vaak jeugd rondhangt bij de banken bij de Jumbo en op de parkeerplaats ook wel eens Mini Carmeetings zijn en deze mensen ook vaak niet de netste zijn of dat ze met de spullen bij de glasbakken en ander containers aan de haal gaan. gebeurt bv nu ook met de winkelwagentjes. Deze lagen vorige week ook op de parkeerplaats. En wat ik ook vaak zie is dat men denkt een complete vaas in de glasbak te kunnen doen en ook zie ik vaak keramiekscherven liggen bij de glasbak

13 oktober 2020 om 12:22
Karel Niemeijer zegt:

En wat denkt u van de troep die clandestien bij de afvalbakken op de parkeerplaats “De Olde Hof ” wordt gedumpt. (tegen het voetpad van de Oude Hoflaan richting Kerkstraat)
Hoe vaak is toentertijd de gemeente Haren daarop geattendeerd.
Vooral in de zomer veroorzaakt het een verschrikkelijke stank, o.a. staan daar ook afvalcontainers van Astoria, Banketbakker Rodenburg, slager Dijk en meer van dat soort bedrijven.
Mijn voorstel: laat ieder bedrijf zijn eigen afvalbakken op eigen territorium plaatsen

15 oktober 2020 om 09:11
Henk zegt:

Hoe kort wil je het lijntje hebben: https://groningen.slimmelden.nl/#/home
Werkt prima maar tegen aso-gedrag (en schuilt dat soms niet een beetje in ons allemaal) doe je weinig.
Parkeerplaats bij Appèlbergen is ook zo’n fijne spot, liggen ook alweer een tijdje trottoirtegels naast de sloot terwijl je die gratis bij de stoort kunt brengen.

16 oktober 2020 om 12:04

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Wat is volgens u het slechtste fietspad van Haren en omliggende dorpen? Kies uit de twee genomineerde trajecten.

Ga naar het Poll archief