De krant die je leest van A tot Z
Maandag 20 Mei, 2024

vrijdag 08 maart 2024

Nieuws:

Opiniepeiling over hertenkamp

Door: Redactie

Op onze website hebben we een peiling gezet over het hertenkamp in het Boeremapark. Mogen de herten wat u betreft blijven? Of bent u het eens met het plan van wethouder Kirsten de Wrede, die zegt dat de hertjes de komende tien jaar in het park mogen uitsterven, omdat hun omgeving niet past bij haar beeld van dierenwelzijn?

Geef uw mening op deze homepage (als u mobiel leest: scroll omlaag).

30 reacties

Henk zegt:

Die wethouder moet zich niet te veel met Haren bemoeien. Haren is afgelopen decennia gevormd door de bewoners en Harense bestuurders. Zo ook ons mooie hertenkamp. Tijd om weer los te komen van Stad.

Remco Hitman zegt:

De wethouder lijkt een bijzonder beeld te hebben van de term ‘dierenwelzijn’ als ze oprecht vindt dat de herten in het Boeremapark in dit opzicht tekort wordt gedaan. Hun verblijf is ruim, veilig en voorzien van beschutting tegen de elementen. De herten worden iedere dag verzorgd door liefhebbende vrijwilligers en bijgevoerd met hooi en hertenvoer, met geregeld extraatjes als wortelen, kastanjes en onverkochte groentes van de lokale groenteboer. Er is zelfs toezicht op de gezondheid van de herten. Welk hert zou zich deze luxe desgevraagd ontzeggen?

In haar overtuiging dat ‘wilde dieren niet opgesloten mogen zitten’ poogt de wethouder zich op te werpen als de ‘William Wallace’ van deze kudde. ‘Give me freedom or give me death’, is de kern van haar claim, waarbij ze geheel zelfstandig en zonder dialoog met de betreffende herten de laatste optie ogenschijnlijk rűcksichtlos prefereert. De populatie in het Boeremapark gaat namelijk niet terug naar de natuur maar zal uitsterven. Op háár initiatief.

De kudde zal langzaam slinken, de omwonenden zullen moedeloos aftellen en het laatste hert zal eenzaam haar laatste adem uitblazen, met weemoed terugdenkend aan die heerlijke tijd dat ze samen met de anderen rondjes rende om de slotgracht, worteltjes ging halen bij de voederbak en uitkeek naar de ouders die met hun peuters bloemkoolblaadjes kwamen brengen bij het hek.

Sterre zegt:

Een wrede beslissing van Hare ‘dierenwelzijn’. Wat ons, de dieren en de natuur nu zoveel geluk en rust geeft zal, als dit door gezet wordt, straks niet meer zijn. Deze dieren hebben een mooi leven en een veilige, fijne, liefdevolle en verzorgde haven.
Als dit weg zou zijn, zijn we nog meer gekluisterd aan huis, minder contact, minder buitenlucht. Want we hebben niks meer om te (laten) zien. Geen leerschool en zorgzaamheid meer (aanleren). Dát zou ontzettend wreed zijn.

Gerard zegt:

Politiek. Gemeente Groningen (failliet) zoekt mogelijkheden geld te verdienen en wil park klaarstomen voor nieuwbouw binnen 10 jaar.

JL Wouters zegt:

De herten moeten blijven. Het is een onzinnig voorstel om de herten te weren uit dit park. Ze zouden teveel gestrest zijn door oa honden. In dit als argument gebruikt is om de herten te weren is dit je reinste kul!

Roelof Lamberts zegt:

Ik vind dat de herten moeten blijven in het boeremapark .
Tevens vind ik dat de gemeente zich moet houden aan de afspraak van lanbouwminister Adema .
En dat ze niet van deze regeling moeten afwijken
De hele gemeenteraad moet eens op een zondagmiddag naar het boeremapark toekomen dan kunnen ze met eigen ogen zien hoeveel mensen in het boerempark rondlopen en de herten voeren
Want op kantoor worden altijd van zulke regels bedacht terwijl het in de praktijk heel anders is .
De gemeenteraad moet zich eens met belangrijke dingen bezighouden in plaats van zulke onzinnege regels te bedenken

Peter van Oosten zegt:

De herten mogen blijven!

E.sikkema zegt:

HERTEN MOETEN BLIJFEN

Githa Klinkenberg zegt:

Ik ben het helemaal met wethouder Kirsten de Wrede eens.
De herten leven daar niet in hun natuurlijke habitat en leven met te veel herten op een respectievelijk kleine en zeer kale oppervlakte.
Hoe leuk het ook voor de kleine kinderen is en voor de mensen uit de omgeving.

Patricia Hofstee zegt:

Het hertenkamp moet blijven

Theky Grol zegt:

Herten horen bIj het Boeremapark!

emma zegt:

Van mij mag PvdD wel “uitsterven” binnen 1 week…. hun ideeën passen bij mijn beeld van dierenwelzijn.

Edwin zegt:

Graag behouden

Gerry Wakker zegt:

Mijn opinie over hertenkamp in Boeremapark: graag behouden!

Hennie zegt:

Hetenkamp moet blijven.

Gerrit Pieter Heida zegt:

Het is prachtig dat in onze steeds verder verstedelijkende omgeving er toch nog herten in het wild leven.
Als het idee is om kinderen kennis te laten maken met de wondere natuur, dan zijn er zoveel mooie mogelijkheden.
Laat leraren eens een wandeling met een schoolklas maken vanaf het Nesciohotel via het Mar, t’harde en richting de boerlaan over de zandpaden.
Met een beetje geluk zie je de herten daar. Meestal tegen het hout middenin het veld, maar vaak ook middenin het veld.
Het is prachtig en zoveel betoverender dan een omheind gedoe in een parkje met een te klein veldje.
Absoluut niet meer van deze tijd.
Zorg voor een geschikte omgeving en leer mensen dat daar deze beesten horen en dus ook zullen kunnen blijven bestaan.
Weg ermee.

Maya zegt:

De herten moeten blijven!

Irene Maria zegt:

De Stichting Burgemeester Boeremapark doet goed werk en ik ben het met de stichting eens dat het hertenpark onlosmakelijk aan het park verbonden is en dat het niet opgeheven moet worden.
Het zou goed zijn als wij de Stichting steunden (maar ik wou dat de stichting ANBI status had).

Rita zegt:

Wat is Haren nu zonder het Boeremapark met hertenkamp?? Wie is niet groot geworden met de hertjes in ons park. Laat de gemeente zich met andere zaken bezighouden. Ik denk dat er nog een hele lange “ to do lijst” is voor de gemeente!!
Handen af van ons hertenkamp

Harry zegt:

De Partij voor de Dieren stelde ooit dat we dieren konden beschouwen als medeburgers van de gemeente Groningen.In het verlengde daarvan is het ronduit ongepast een medeburger,de hertenbok een gedwongen sterilisatie te laten ondergaan.

Bovenal is het van de zotte,dat de gemeente Groningen met haar standpunt afwijkt van de richtlijnen voor hertenkampen,zoals recent opgesteld door minister Adema.

D66 en de Partij voor de dieren hechten in hun beleid op papier aan lokale inspraak en betrokkenheid.
In deze kwestie geven ze daar geen enkele blijk van.

Succes Stichting Boeremapark !

Bart zegt:

Partij voor de Dieren zou zich een keer met de echte problemen in de gemeente moeten bezig houden. Hertenkamp moet blijven.

Ypie zegt:

Herten moeten blijven

Albert Meems zegt:

De herten horen bij het park en moeten dus blijven !!

Antoine zegt:

Ach, lief hè, die kleine hertjes die elk jaar in zo’n hertenkamp geboren worden… Maar eh… de helft ervan zijn bokjes. Wat gebeurt daar eigenlijk mee? Als je deze vraag aan de beheerder van een hertenkamp stelt, wordt er iets gemompeld over ‘overplaatsing’ naar andere kampen. Maar dat is natuurlijk onzin, want die hebben allemaal hetzelfde ‘probleem’: iedereen wil elk jaar jonge hertjes zien, maar overvol mogen die hertenkampen natuurlijk niet worden. Een flink deel van die lieve hertjes krijgt helemaal geen lang leven en wordt al op jonge leeftijd simpelweg geslacht.

Hertenkampen zijn dan ook niet veel anders dan kleinschalige vleesfokkerijen. Wie echt om herten geeft, gunt ze hun vrijheid.

Cees zegt:

Er is gewoon gekeken naar welke dieren voldoende gedomesticeerd waren en welke niet. Damherten blijven gewoon wat achter op dat gebied. Als je het objectief bekijkt, zijn ze niet gelukkig en staan ze daar een beetje voor aap.
Dat kan je leuk vinden en aan gehecht zijn. Het is echter niet in het belang van de dieren.
Zet er wat zeldzame huisdierrassen of zoiets neer of zoiets.

bootleg zegt:

Tja dit blijft een spagaat tussen voor- en tegenstanders. Ik kan een stap terugnemend voor beide “kampen” de redenatie volgen en begrijpen. We hebben echter ook een prachtige zorgboerderij in Haren, is het misschien een idee om te kijken of de herten daar kunnen worden ondergebracht? Dan hebben zowel de cliënten van de zorgboerderij als de bewoners van ons mooie Haren er plezier van. Win-win op papier in mijn beleving. Zo kunnen we ook wellicht een lange neus trekken naar die groene havermelk drinkende huilstruiken aan de Grote Markt die zich inderdaad eens bezig zouden moeten gaan houden met de ECHTE problemen in ons mooie Haren.

Carmen zegt:

Herten zijn geen gedomesticeerde dieren en horen niet op zo’n klein oppervlak te leven. Breid hun leefgebied uit naar het hele park om mee te beginnen. En zolang er alleen gestopt wordt met fokken en een sterfhuisconstructie gehanteerd wordt hebben we de komende 20 jaar nog steeds een hertenkamp.

Marja zegt:

Fantastisch, al 485 stemmen!
85% stemmers zijn voor behoud van het hertenkampje en 15% zijn het er mee oneens.

Dat geeft toch al een heel goed beeld?! Laat de gemeente spoedig een besluit nemen. Wat mij betreft het voorstel doorstrepen en minstens het landelijk besluit respecteren en opvolgen.

Elke Lodi zegt:

Zonder hertjes worden wij kinderen zielig. De hertjes horen bij het Boeremapark en dan zijn wij blij.
De hertjes moeten blijven, ze geven veel plezier en hebben een fijn leven in het Boeremapark. Dit vindt mijn hele familie, wij zijn met zijn tienen. Wij zijn voor het beschermen van dieren, maar als we dieren laten uitsterven en verdwijnen, is dat toch geen dierenbescherming? Hopelijk luistert het gemeentebestuur naar ons, en willen zij de de dieren werkelijk beschermen door ze te laten leven.

Groetjes, Elke Lodi en familie

Miep zegt:

Natuurlijk moeten de hertjes blijven!!!!

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ik mis een goede sportwinkel in Haren.

Ga naar het Poll archief