De krant die je leest van A tot Z
Maandag 18 januari, 2021

vrijdag 16 oktober 2020

Nieuws:

Oud-wethouder schrijft boek. Het roer moet om in het onderwijs.

Door: Redactie

Oud-wethouder en oud-docent Michiel Verbeek (64) uit Haren is altijd al geïnteresseerd geweest in jonge mensen met hun idealen, dromen en worstelingen. Die compassie is duidelijk voelbaar in zijn boek, dat vorige maand verscheen. Daarin pleit hij voor ‘sloop en nieuwbouw’ van het onderwijsstelsel. Hij vindt dat het voortgezet onderwijs is vastgeroest in dogma’s en achterhaalde uitgangspunten.

Verbeek schetst in het boek ‘Wie durft deze school aan?’ een fictieve school, Stellalusat, waarin hij zijn baanbrekende visies op onderwijs onderbrengt. Hij stelt dat de samenleving anno 2020 vraagt om anders opgeleide jonge mensen. Hij vindt, kort gezegd, dat leerlingen nu door de schooltijd worden gejaagd om er als eenheidsworsten uit te komen. De motivatie om te leren is laag. Verbeek zegt dat het onderwijs is blijven stilstaan en nog steeds gelooft in het klassikaal drillen van leerlingen, zonder zich te verdiepen in hun belevingswereld. Verbeek beschrijft de veranderde (digitale) wereld. En ook legt hij helder uit hoe kinderen rond hun twaalfde lichamelijk en geestelijk sterk veranderen, maar dat op school daarmee nauwelijks rekening wordt gehouden. Hun creativiteit (en die van leraren) wordt gedempt en verpakt in eenvormige toetsen. Leerlingen doen misschien nog wel hun best om aan de eisen van toetsen te voldoen, maar leren ze ook echt iets over hun plekje in de samenleving? Verbeek vindt van niet. “Scholen lijken eerder fabrieken dan plekken om volwassen te worden.” Zie ook www.stellalusat.nl
Podcast over het boek op Youtube te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=hNx9_gIWp04

Op de foto neemt rector Albert Noord (rechts) van het Harens Lyceum een exemplaar in ontvangst uit handen van de auteur. Ook Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad nam een exemplaar in ontvangst. Minister Arie Slob heeft laten weten het boek ‘met belangstelling’ te zullen lezen. In Haren de Krant van volgende week leest u meer over Verbeek’s drijfveren en ambities.

3 reacties

Niels zegt:

Ik weet het niet hoor, als iemand (zoals in de pdf op de site) claimt dat vmbo leerlingen misschien wel op vwo niveau wiskunde kunnen doen dan heb ik moeite die persoon serieus te nemen… Het lijkt me juist belangrijk om te leren dat de wereld niet alleen maar bestaat uit doen wat je leuk en interessant vind maar juist ook dingen waarvoor discipline en doorzettingsvermogen vereist is. Probleem in het voortgezet onderwijs, zeker sinds de tweede fase, is juist dat veel tieners helemaal nog niet zelf de keuzes kunnen maken die van ze verwacht worden. Als je net aan het wennen bent aan je puberale hormonen en gevoelens die je leven overnemen is de toekomst nog ver weg.

17 oktober 2020 om 17:00
Ben zegt:

@Niels
Weet U wat zo gek is dat er mensen zijn die met gemak het gymnasium kunnen doorlopen echter struikelen op de talen.
Er zijn mensen die als aanspreek titel professor hebben en de werking van een CV installatie niet begrijpen.
Er zijn MTS electronica leerlingen die de hoogfrequent afleiding kunnen doen over de collector en emittor van een transistor in een beperking op nog geen twee A4tjes die ook begrijpen terwijl gesteld wordt dat dit universitaire kennis is.

Voor U waarschijnlijk allemaal hogere wiskunde in de praktijk geeft het aan dat het opleiding systeem zoals ontwikkeld is niet aansluit bij beroep en de benodigde competenties en vaardigheden.

Denk dat eerder gewezen moet worden naar de scheef groei in de labeling van het systeem en de hokjes drang.

Waarom is dan recent een bedrijf in Leek opgericht om de oude MTS electronica weer het leven in te roepen omdat de huidige MTS, HTS de essentiële kennis en vaardigheden missen en niet over de juiste competenties en vaardigheden beschikken.
Geeft al aan dat het school systeem niet klopt met de vaardigheden en competenties gebonden in de leerlingen en niet aansluit met de economische vraag.

18 oktober 2020 om 20:12
hilda bastiaansen va zegt:

gisteren poste ik net onderstaande mening, niet weten dat …

Ik ben blij met mensen zoals Michiel verbeek die bijdragen met hun visie op hoe het onderwijs een veranderslag zou moeten maken! De waarheid van hoe het het beste is, ligt uiteraard in het midden er valt voor veel wel iets te zeggen.

mijn bijdrage is de cc van mijn post gisteren op mijn facebook:
in een democratie als de onze waarin ieders eerste levensbehoeften veilig gesteld zijn, zou effectief leiderschap, mindset en gedrag daaraan gekoppeld als verplicht vak op de scholen gegeven moeten worden. De impact hiervan heeft ten positieve weerslag op de mens als individu, op de mensen onderling en de mensheid t.o.v de planeet waarop deze leeft.
en nee, dat is geen staatsopvoeding maar een breed in te vullen recht, dat nu of pas laat een mens in het leven bereikt of nog als “zweverig gedoe” ervaren wordt, of slechts exclusief is voor hen die er naar op zoek gingen.

21 oktober 2020 om 12:04

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.