De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 16 April, 2021

vrijdag 20 november 2020

Nieuws:

Vrienden van de Hortus: “Gemeente polst inwoners over woningbouw op terrein Biotoop en Hortus Haren”

Door: Redactie

In een oproep aan haar leden heeft de vereniging Vrienden van de Hortus laten weten dat de gemeente Groningen zich oriënteert op woningbouwplannen langs de Kerklaan in Haren. Het zou volgens de vereniging gaan om percelen van de Hortus en de Biotoop. Deze laatste locatie is al jaren in beeld voor woningbouw. De gemeente bereidt een nieuwe omgevingsvisie voor en wil meningen peilen van inwoners.

Op haar website geeft de gemeente inderdaad een context aan de oriëntatie. Men schrijft: “De komende jaren komt er veel op ons af. De gemeente Groningen groeit flink. Over 10-15 jaar is het aantal inwoners misschien wel toegenomen tot 250.000.” Als met zo’n inleiding vervolgens vragen worden gesteld over mogelijke woningbouw langs de Kerklaan, worden sommige Harenaars onrustig. In haar nieuwsbrief meldt de vereniging: “De gemeente stelt een prikkelende vraag: Hoe denkt u over woningbouw op het terrein van de Biotoop/Hortus? Hoe moet dat terrein er over 15 jaar uitzien? Als Vriendenvereniging vinden wij uiteraard dat de Hortus groen moet blijven en niet bebouwd moet worden. Bent u het met ons eens laat dan uw stem over de omgevingsvisie horen.
Dat gaat via een contactformulier op https://gemeente.groningen.nl/omgevingsvisie. Dit kan nog tot 23 november.”

Biotoop wordt woonwijk

De percelen van de Biotoop waren in 2012 al in beeld voor woningbouw, maar de gemeente stelde die plannen destijds uit. Carex is nu gebruiker van de Biotoop en in Haren de Krant liet die organisatie deze zomer weten dat het contract met twee jaar is verlengd tot 2022. Daar valt uit af te leiden, dat de gemeente rond dat jaar wil komen tot mogelijke woningbouwplannen. Tot dusver is het gebied van De Hortus officieel niet genoemd als bouwlocatie. Het is ook geen gemeentegrond, maar eigendom van de RUG.

8 reacties

Harenaar zegt:

Dat er iets moet gebeuren op het terrein van de Biotoop zal waarschijnlijk onvermijdelijk zijn.
Maar áls dat moet gebeuren, dan hoop ik dat de gemeente naar de toekomst kijkt en van de gelegenheid gebruik maakt om meteen de contouren van een noordelijke ringweg om Haren vast te leggen.
Het begin is er al met de weg over het Nesciopark en de Grootslaan. Deze beiden kunnen via de weilanden aan de RIjksstraatweg, Biotoop en hockeyvelden met elkaar verbonden worden waarna de Grootslaan af kan buigen richting Waterhuizen.

20 november 2020 om 13:36
Stefan zegt:

Liever woningbouw dan een bedrijventerrein of een rondweg. Benieuwd naar de plannen.

21 november 2020 om 11:19
WdH zegt:

Het maakt allemaal niet zoveel uit wat ‘we’ er van vinden. De gemeente moet die 50.000 extra inwoners ergens huisvesten, dus dat wordt dan het terrein van de Hortus en Biotoop én de jarenlang gekoesterde c.q. heilige ‘groene zone’ tussen Haren Noord en de Wijert-Zuid. Haren hoort nu bij de gemeente Groningen, dus zal uiteindelijk ook aan de bebouwing van de voormalige gemeente Groningen vastgroeien. Aansluitend aan de verkenningsfase zal de voorbereiding voor wijziging van het bestemmingsplan worden uitgevoerd, waarna de zogenaamde inbreidingslocaties de komende vijftien jaar worden opgevuld met woningbouw. Veel mensen zullen hier tegen zijn, maar dit is helaas hoe het in de praktijk gaat. Voorbeelden te over bij andere geannexeerde gemeenten.

21 november 2020 om 18:34
Erik zegt:

Groningen, ga maar bouwen op de het terrein van de Suikerunie. Daar is voor de komende twintig jaar meer dan genoeg plek. Of ga door in Meerstad. Laat de Biotoop de Biotoop en vooral ook de Hortus de Hortus…

22 november 2020 om 00:08
Elleke zegt:

Groepswonen voor de (steeds grotere groep) actieve ouderen, een soort modern hofje met noaberschap, met behoud van veel groen, lijkt mij een goede bestemming. Zelfstandige wooneenheden. Versterking van onderlinge contacten door een gemeenschappelijke (moes)tuin en bijvoorbeeld hobbyruimte. De toekomstige bewoners organiseren samen het onderhoud, de zorg, energie etc.

23 november 2020 om 17:55
Elleke zegt:

Bouw een hofje met betaalbare zelfstandige wooneenheden (huur/koop) voor groepswonen voor actieve zelfstandige ouderen met behoud van veel groen, bijvoorbeeld in de vorm van een gemeenschappelijke (moes)tuin.

23 november 2020 om 19:16
Cees zegt:

Kijk zoals het met DHE is verlopen. Gemeente geeft alerlei mooie garanties en heeft leuke voornemens en schets een overdreven positief perspectief, maar achteraf blijken projectontwikkelaars het voor het zeggen te hebben en blijft er een wijk waarvooral projectontwikkelaars goed aan verdient hebben. en groen en milieu even nog aan achterste mem hangen.
Geen snars geleerd blijklbaar.

24 november 2020 om 16:32
Harense zegt:

@Cees, dat klopt. En vergeet ook de verkeersoverlast voor de omwonenden niet die het gevolg is van het bouwen van zoveel woningen in de Harenerholt terwijl daar helemaal geen voor ontsluiting is. Inmiddels hebben al meerdere buurtbewoners de handdoek in de ring gegooid en zijn verhuisd omdat ze de overlast beu zijn. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?

25 november 2020 om 13:56

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.