De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 16 April, 2021

vrijdag 26 maart 2021

Column:

Column Hein Bloemink – maart 2021

Door: Redactie

Onderbuik-piraten

We hebben ons recht op vrije meningsuiting helaas verknoeid. We kennen blijkbaar het verschil niet meer tussen ‘onderbuik-piraterij’ en ‘meningen’. De vrijheid van meningsuiting is een groot recht en bij zorgvuldig gebruik wordt de samenleving er veel beter door. Helaas wordt dit recht steeds vaker misbruikt door mensen die hun ‘onderbuikgevoel’ verkondigen als ‘mening’ en daarvoor kapen zij ook nog eens de social media als roeptoeter. De grootst mogelijke onzin wordt rondgepompt en daar wordt dan weer op gereageerd, zodat niemand er ook maar iets beter van wordt. Door ‘onderbuikgevoel’ kun je misschien prima een emotie laten zien, maar een goede discussie sla je ermee dood. ‘Meningen’ behoren volgens mij samen te gaan met kennis van zaken en argumenten. Vroeger kregen onderbuik-piraten bijna geen podium en werden de werkelijk nuttige discussies meestal gevoerd op plekken waar de echte beslissingen moesten worden genomen. Door social media echter krijgen uitschelders, beledigers en onwetenden alle ruimte. Ik noem het piraterij. Ik had als kind altijd al een grote spreekdrang, maar mijn moeder hield me voor: ‘Als je niks te zeggen hebt, hou dan je mond’. De onderbuik-piraten rukken intussen verder op, er bestaan zelfs robots en onderbuik-fabrieken die het gif der domheid in de samenleving spuiten. Ze lijken aan de winnende hand. Wat jammer, want zij overschreeuwen de mensen met échte meningen en argumenten. Politici zou ik willen aanraden: besteed je kostbare tijd aan meningen en niet aan onderbuik-piraten. Het zal je besluitvorming ten goede komen.

1 reactie

Jaap Jan Vels zegt:

Hein, het zal je vast niet ontgaan zijn maar er zijn inmiddels al aardig wat onderbuik-piraten die zelf een plekje hebben gevonden in de politiek…… Het is tijd voor een motie van treurnis voor de Nederlandse maatschappij als geheel, een samenleving is het vaak nauwelijks meer te noemen. Omkijken naar elkaar, solidair zijn met elkaar, het moet vanuit de mensen zelf komen want vanuit de politiek (landelijk, provinciaal en gemeentelijk) valt weinig meer in die richting meer te verwachten. Ieder voor zich, daar gaat het klaarblijkelijk om. En dan wel praten alsof je namens heel Nederland spreekt, of dat jij precies het beste weet voor de Nederlanders. Brrrr, vreselijk maar het wordt echt niet meer anders, vrees ik.

Redactie (Hein) zegt: We zouden als samenleving de politici niet permanent moeten afbranden en als schietschijf gebruiken. Dat schrikt mensen van kwaliteit af om in de politiek te gaan en trekt mensen aan die zeggen namens ‘het volk’ (meestal het verontwaardigde volk) te spreken. Als vanzelf ligt dan populisme op de loer en dat is precies wat nu de kop weer opsteekt. Ik zou dus een SIRE-campagne bepleiten waarbij wij weer respect tonen aan politici in plaats van deze demoniseren.

29 maart 2021 om 11:09

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.