
Actueel: GVH stapt uit college, coalitie opgeblazen: “Verbeek gaat te ver” – lees meer…(met updates)
Vandaag is de bom gebarsten in Haren. GVH stapt uit het college, Mariska Sloot neemt ontslag en daarmee is de coalitie met D66 en CDA opgeblazen. reden voor de crisis is dat GVH het onacceptabel vindt dat Harense ambtenaren contacten onderhouden met werkgroepen van Groningen en Ten Boer die de fusie voorbereiden.
Mariska Sloot, GVH
Meinard Wolters, GVH: “Het kon niet anders, Verbeek gaat te ver en de burgemeester informeert ons niet”
Fractievoorzitter Meinard Wolters zegt dat er geen andere mogelijkheid was om deze crisis te bezweren. “Wij vinden al een tijdje dat met name Michiel Verbeek nogal ruime opvattingen heeft over de motie van 5 september 2016. Daarin zegt de raad heel duidelijk dat Haren stopt met het tweesporenbeleid en dat er op geen enkele manier wordt meegewerkt aan een fusie. Nu we er achter zijn gekomen dat Harense ambtenaren wél praten met de werkgroepen van Ten Boer en Groningen, is dat voor ons niet acceptabel.”
Wolters zegt dat zijn fractie vandaag aan wethouder Mariska Sloot heeft gevraagd direct af te treden en ze staat er volgens hem helemaal achter. Niet alleen wethouder Michiel Verbeek is zijn krediet kwijt bij GVH, ook burgemeester Pieter van Veen gaat volgens hen niet vrijuit. “Hij heeft niet voldaan aan zijn informatieplicht aan de raad”, zegt Wolters. “Hij heeft nooit openbaar gemaakt dat er zes werkgroepen zijn, waar Haren contacten mee onderhoudt. Ik heb hem daarover in de raad vragen gesteld en zelfs afgelopen maandag hield hij vol dat Haren niets anders doet dan antwoord geven op vragen. Onze informatie is anders. De contacten gaan veel verder. In januari zal een voorstel aan de raad worden gestuurd om nu al maatregelen te nemen op het gebied van ICT en personeelsbeleid als voorbereiding op de herindeling. Ook daarmee gaat men voorbij aan de afspraken die in de motie van 5 september 2016 staan. Het gaat te ver, en daarom hebben wij onze wethouder vandaag gezegd dat we met deze coalitie willen stoppen.”
Meinard Wolters, GVH
Burgemeester Pieter van Veen: “Dit maakt geen goede indruk op de Tweede Kamer”
Burgemeester Pieter van Veen ziet met lede ogen aan, dat ‘zijn club’ uit elkaar valt. Hij zegt: “Ik heb de spanningen de afgelopen tijd wel gevoeld, en heb de wethouders keer op keer gezegd: houd de boel bij elkaar. Want als er nu een bestuurscrisis komt, zal dat de positie van Haren zwakker maken. Dat is niet goed voor het streven naar zelfstandigheid. Maar wethouder Sloot wilde er niet aan. Die zei dat ze haar principes niet wilde loslaten.” Volgens de burgemeester heeft hij niet verzaakt in zijn informatieplicht. “Ik heb op eerste vragen van GVH direct verteld hoe het zat met die werkgroepen. Die werkgroepen bestaan en als men ons vragen stelt over b.v. de rechtspositie van medewerkers en andere processen binnen de gemeente, dan geven we daar antwoord op. Ik ben in die lezing heel consistent geweest.” Volgens Van Veen lopen de emoties op dit moment hoog op in het gemeentehuis. Hij vermoedt dat de spanningen al een tijdje hebben bestaan. Wat hem betreft komt de bestuurscrisis nu erg slecht uit.
Burgemeester Pieter van Veen
Op dit moment zijn de wethouders Verbeek en Sloot niet bereikbaar voor commentaar. Wordt vervolgd.
Update 23.20: D66 en CDA teleurgesteld in GVH
De fracties van D66 en CDA, het restant van de dominante coalitie in Haren, zijn teleurgesteld dat GVH de stekker uit het college heeft getrokken. Dat zeggen zij in een persverklaring vanavond. Zie onder.
PERSVERKLARINGEN
GVH
Beantwoording door de burgemeester tijdens het vragenuur over werkgroepen in de raadsvergadering van 18/12 is voor ons de druppel. De antwoorden van burgemeester zijn in strijd met de motie van 5 september 2016. Daar komt bij dat zijn optreden en besluiten structureel in strijd met dezelfde motie zijn.
Hij stelt dat de gemeente Haren niet bezig is met voorbereiding op herindeling. Dit staat haaks op de motie van 5 september 2016. Er is besloten dat de gemeente Haren zich volledig richt op spoor 1 ‘Beterr Haren’ en niet meewerkt aan spoor 2 ‘herindeling met Groningen en Ten Boer’. Uit de antwoorden van de burgemeester blijkt dat er wel degelijk voorbereiding is op herindeling; Informatie geven, aansluiten bij werkgroepen.
Standpunt over het handhaven van de motie van 5 september 2016.
Volgens Gezond Verstand Haren kan er geen sprake zijn van informatie geven over vastgoed, archivering en wat dies meer zij. Het college komt met een voorstel om over ICT en personeel met voorbereidingen te starten en dat is helemaal in strijd met het raadsbesluit. Wij weigeren op voorhand daarmee in te stemmen en weigeren daaraan mee te werken. Voor Gezond Verstand Haren is nu de maat vol. Wij vermoeden dat deze handelswijze ertoe moet leiden dat Haren alsnog een lichte samenvoeging ingerommeld wordt. De burgemeester en de portefeuillehouder hebben zich niet gehouden aan hun actieve informatieplicht als zij zeggen dat zij handelen conform de motie van 5 september 2016. Er is nooit gemeld dat ambtenaren uit Haren informatie geven aan Groningen en Ten Boer en de raad is nooit om toestemming gevraagd. We hebben in de coalitie constant moeten knokken voor onze standpunten, die niet werden gehoord. Onze wethouder heeft constant moeten knokken voor rechtmatige besluiten om zelfstandig te kunnen blijven. Zij voelt zich niet gehoord! Op basis van bovenstaande hebben we besloten te stoppen met onze samenwerking in de coalitie en deelname aan het college. De resterende tijd van deze ambtsperiode zullen wij vanuit de oppositie natuurlijk het college blijven steunen in de strijd voor een zelfstandige toekomst van Haren, Onnen, Glimmen en Noordlaren.
D66 en CDA
D66 en CDA verbaasd en teleurgesteld over plotselinge vertrek wethouder Sloot
De coalitiefracties van D66 en CDA zijn verbaasd en teleurgesteld over het plotselinge vertrek van wethouder Mariska Sloot van Gezond Verstand Haren. Met elkaar hebben de drie partijen zich de afgelopen jaren keihard ingezet voor het behoud van de zelfstandigheid van Haren. Met elkaar hebben zij het verbeterplan Beterr Haren geformuleerd en werken zij hard aan de uitvoering ervan. Eensgezind wisten zij de financiële positie van Haren sterk te verbeteren. Allemaal in het kader van het continueren van een zelfstandige status. Deze stap van GVH draagt daar uiteraard niet aan bij. Integendeel. Dat de teleurstelling daarover bij D66 en CDA groot is, mag duidelijk zijn.
Het moment van aftreden en de daarbij aangevoerde argumenten wekken verbazing. Afgelopen maandag stelde Jacob Boonstra namens de voltallige coalitie vragen over de vermeende werkgroepen, vragen die door de drie fractievoorzitters gezamenlijk waren voorbereid. De beantwoording door burgemeester Van Veen gaf GVH kennelijk geen aanleiding om nadere vragen te stellen.
De kwestie herindeling was regelmatig onderwerp van discussie. De drie partijen hebben één en hetzelfde doel, maar over de weg(en) er naar toe was wel eens discussie. In een coalitie is het vaak en vanzelfsprekend een kwestie van geven en nemen. Tot nu toe is er altijd een weg gevonden die gezamenlijk bewandeld kon worden. Ook voor vanavond stond een coalitiegesprek gepland over de verkenning van het kritisch pad van enkele beleidsterreinen. Iets waar de coalitie, GVH incluis, om gevraagd heeft in de motie van 27 november jl. GVH kiest er nu plotseling voor dat gesprek en alle volgende gesprekken uit de weg te gaan. Dat betreuren D66 en CDA bijzonder, want het zet het gezamenlijk doel op lossere schroeven. Uiteraard zullen D66 en CDA zich, zowel vanuit de raad als vanuit het college, onveranderd blijven inzetten voor het waarborgen van de zelfstandigheid van Haren.
Over het ‘hoe nu verder’ zullen de fracties zich beraden. Vooralsnog is het nog zittende college voldoende op sterkte om tijdens het kerstreces de gemeente te besturen.
19 reacties