De krant die je leest van A tot Z
Zondag 9 Mei, 2021

maandag 11 januari 2021

Nieuws:

Algemeen informatief: Drie alternatieve energiebronnen die steeds meer gebruikt worden

Door: Redactie

Tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van groene energie. Bij de energievergelijker kun je zelfs al aangeven dat je puur gebruik wilt maken van de energie die beter voor het milieu is. Dit wordt ook wel een hernieuwbare energiebron genoemd. Een hernieuwbare energiebron is elke natuurlijke hulpbron die deze snel en betrouwbaar kan vervangen. Deze energiebronnen zijn er in overvloed, terwijl ze ook duurzaam, natuurlijk aangevuld en goed voor het milieu zijn. Bij het gas water licht vergelijken kun je hier ook al rekening mee houden. De onderstaande hernieuwbare energiebronnen worden gezien als groen en duurzaam. 

Zon
De belangrijkste groene energiebron is de zon. Zonne-energie oogst de energie van de zon door met behulp van collector panelen omstandigheden te creëren die vervolgens in een soort stroom kunnen worden omgezet. Grote velden met zonnepanelen worden in Nederland al vaak gebruikt om voldoende stroom te verzamelen om kleine onderstations op te laden en veel huizen gebruiken zonnestelsels om te voorzien in warm water, koeling en om hun elektriciteit aan te vullen. Ook veel woningen in ons land zijn natuurlijk al voorzien van zonnepanelen. Hiermee kan uiteraard ook zonne-energie opgewekt worden. 

Wind
Windenergie komt steeds vaker voor. Door de nieuwe innovaties die ervoor zorgen dat windparken ontstaan, komen ze steeds vaker voor. Door grote turbines te gebruiken om beschikbare wind te gebruiken als energie om te draaien, kan de turbine een generator laten draaien om elektriciteit te produceren. Het vereist hoge investeringen en de windsnelheid is ook niet elke keer gelijk, wat de opwekking van stroom beïnvloedt. Hoewel dit voor velen een ideale oplossing leek, begint de realiteit van de windparken een onvoorziene ecologische impact aan het licht te brengen die het misschien niet tot een ideale keuze maakt.

Waterstof
Waterstof is beschikbaar met water (H2O) en is het meest voorkomende element op aarde. Water bevat tweederde waterstof en komt voor in combinatie met andere elementen. Als het eenmaal is gescheiden, kan het worden gebruikt als brandstof voor het opwekken van elektriciteit. Waterstof is een enorme energiebron en kan worden gebruikt als brandstof voor schepen, voertuigen, huizen, industrieën en raketten. Het is volledig hernieuwbaar, kan op aanvraag worden geproduceerd en laat geen giftige emissies in de atmosfeer achter.

2 reacties

Michiel Verbeek zegt:

Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager. Buitengewoon nuttig voor de nabije en verdere toekomst. Voor groene waterstof hebben we wel energie nodig van duurzame energiebronnen, zoals zon en wind.

11 januari 2021 om 18:39
David van der Kellen zegt:

Michiel vergeet nog andere vormen van duurzame energie zals waterkracht die b.v. in ruime mate in Scandinavie wordt opgewekt. Maar ook getijde-centrales zijn daarvan een voorbeeld. Helaas is Duurzaam Haren voorstander van nog meer zonneparken in het landelijk gebied van de voormalige gemeente Haren en tot op heden ook geen verklaard tegenstander van ‘kleine’ zonneparken ( ca. 15 voetbalvelden!) op de Harense Hondsrug in het Nationaal Park de Drentsche Aa!

14 januari 2021 om 12:11

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.