De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 28 Mei, 2022

woensdag 26 januari 2022

Nieuws:

Bestemmingsplan Raadhuisplein is na aanpassingen definitief en onherroepelijk. Bouwplan mag doorgaan.

Door: Redactie

Berichtgeving vandaag van RTV Noord over het bestemmingsplan Raadhuisplein in Haren was verwarrend. Dat vindt woordvoerder Manon Hoiting van de Gemeente Groningen. De suggestie werd gewekt dat de gemeente haar bestemmingsplan voor de bouw van winkels en appartementen op het Raadhuisplein nog steeds niet op orde had, ook nadat de Raad van State vorig jaar had gewezen op hiaten in de planvorming. Volgens de gemeente ligt het verhaal anders en is het bestemmingsplan nu wel degelijk onherroepelijk.

Onherroepelijk
Manon Hoiting zegt: “De Raad van State heeft vandaag definitief uitspraak gedaan. Daarbij zijn alleen de reacties van omwonenden op het herstelbesluit van de gemeente nog echt onderwerp van discussie geweest. De overige beroepsgronden zijn (ook na heroverweging) ongegrond verklaard. Tijdens de zitting in november vorig jaar hebben omwonenden aangegeven nog steeds zorgen te hebben over de mogelijkheid dat er losse laad- en losvoorzieningen zouden kunnen worden gebouwd op niet daarvoor bedoelde plekken. Daarnaast waren er zorgen over de mogelijkheid dat de noodzakelijke watercompensatie niet in stand zou blijven. Om deze zorgen weg te nemen heeft de gemeente daarop tijdens de zitting aan de Raad van State voorstellen gedaan ter aanscherping van de regels in lijn met de bedoelingen van het bestemmingsplan. De Raad van State heeft deze aanpassingen overgenomen in haar uitspraak. Naar onze mening is daarmee nu een bestemmingsplan vastgesteld waarmee zowel de plannen kunnen worden gerealiseerd, maar ook de zorgen van omwonenden zijn weggenomen. Het bestemmingsplan is daarmee nu onherroepelijk. De uitspraak heeft geen inhoudelijk effect op de voorgenomen bouwplannen.”

Aangepast
Volgens Hoiting is het beslist niet zo dat de gemeente nu opnieuw naar de tekentafel moet en daarvoor vijf maanden de tijd zou krijgen, zoals eerder werd gemeld op RTV Noord. De redactie van RTV Noord heeft haar berichtgeving inmiddels aangepast omdat hen, zoals er staat te lezen, een ‘foutieve uitspraak was aangeleverd’. RTV Noord interpreteert de uitspraak zo, dat de Raad van State als het ware zelf de laatste reparaties aan het plan heeft uitgevoerd. In het actuele bericht op haar website staat nu: “De Raad van State heeft woensdag zelf het Harense centrumplan met een einduitspraak bijgeschaafd en de laatste losse eindjes vastgeknoopt. Daardoor hoeft het plan niet nogmaals terug naar de tekentafel. De hoogste bestuursrechter heeft nu definitief vastgelegd dat er bij de nieuwe Aldi-supermarkt niet buiten geladen en gelost mag worden. Dat was een belangrijke eis van de omwonenden.”

7 reacties

Annemarie zegt:

Prachtig! Een Aldi in ons dorpscentrum..

26 januari 2022 om 21:00
Boer zegt:

Fijn dat we onafhankelijke rechtspraak hebben zodat de rechten van alle belanghebbenden worden getoetst en geborgd in een bestemmingsplan.
Ook fijn dat in Haren een een prachtig gebouw wordt gemaakt op de lelijke kale parkeerplaats waar ooit een nog lelijker gemeentehuis stond. Kunnen senioren binnen het dorp wonen dicht bij de voorzieningen en de vrijkomende woningen aan gezinnen worden verkocht.
De kopers van de te dure appartementen kunnen dan mooi wat geld besparen door bij de Aldi boodschappen te doen in plaats van AH.

26 januari 2022 om 21:13
Joke zegt:

Ik lees wat anders. Gemeente is veroordeeld tot betalen van schadevergoedingen. En aanpassingen zijn nog niet verwerkt.

https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@128503/201909129-2-r3/#highlight=Haren

27 januari 2022 om 03:53
peter zegt:

@Joke,
Maar net wat (en hoe) je iets wolt lezen.

– Als een bezwaarmaker in zijn gelijk wordt gesteld dient de andere partij een vergoeding voor de proceskosten te betalen (jij noemt dat ‘schadevergoedingen)
– De aanpassingen waren nog niet goed genoeg doorgevoerd. Het besluit van de Raad van State overruled het eerdere raadsbesluit(het bestemmingsplan) en maakt nu van (simpelgezegd) een A een B (en daarmee is het bestemmingsplan voldoende aangepast. De gemeente moet dit besluit van de RvS binnen vier week op ruimtelijkeplannen hebben gezet

28 januari 2022 om 14:31
Rolf zegt:

@Annemarie, het is nog lang niet zeker dat ALDI er in gaat komen. Ik heb altijd begrepen dat de ALDI liever op de huidige locatie zou willen blijven. Een Lidl zou ik ook met open armen ontvangen in Haren hoor

28 januari 2022 om 15:18
manop zegt:

Hoe zo, pracht een Aldi in ons dorpscentrum. Kunnen we niet een LIDL krijgen? Hebben we veel meer aan.

31 januari 2022 om 15:09
Otto zegt:

Er wordt dus aan de hand van een schets tekening, die vanaf het begin in beeld is, een miljoenen besluit genomen.
Lijkt mij geen wijsheid maar verkeerde knopen doorhakken

3 februari 2022 om 16:21

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.