De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 13 augustus, 2022

donderdag 19 december 2019

Column:

Column Hein Bloemink – december 2019

Door: Redactie

Zwam

De intocht van Sinterklaas in Haren bracht duizenden mensen op de been, vooral (groot)ouders en jonge kinderen. Het spannende wachten op Sinterklaas is onderdeel van de folklore. We kennen de liedjes, die naar het wachten verwijzen: ‘Vol verwachting klopt ons hart’. ‘Als hij wist hoezeer wij wachten, ja gewis dan kwam hij wel’. Helaas worden veel jonge ouders steeds ongeduldiger. Een boze moeder, die vond dat haar kinderen in Haren te lang moesten wachten noemde op het forum van onze krant de vrijwilligers van de organisatie ‘van de pot gerukt’ en de handdruk van Sint een ‘dooie mus’. In deze denigrerende woorden ligt een nieuw soort consumptiegedrag besloten. Deze moeder ziet de opvoeding van haar kind als een proces en zij is procesoperator. Aandacht voor haar kinderen wordt in afgemeten porties en tijdvakken toegediend en daarvoor is naast haar werk eigenlijk niet veel tijd. Haar kinderen moeten daarom snel en efficiënt hun pleziertjes toegediend krijgen. Zonder tijdverlies! Deze moeder beschuldigde de organisatie van de intocht in Haren van ‘onmenselijk gedrag’ omdat haar kinderen in de frisse buitenlucht lang moesten wachten. De intentie van het feest gaat geheel aan haar voorbij en het feit dat deze dosis kinderplezier geheel gratis en liefdevol werd aangeboden interesseert haar niet. Gelukkig zeggen normale moeders: ‘Goh, het duurde best lang, maar er was genoeg vertier’. Ik begin mij steeds meer te ergeren aan de ‘afrekencultuur’ waarin (vooral online) korte metten wordt gemaakt met alles en iedereen. Die mensen gaan tekeer tegen politiek, winkeliers, boa’s, politieagenten, zorgmedewerkers en ook tegen organisaties van evenementen. Mensen die zo negatief brullen zijn naar mijn mening de zwam in de fundering onder de samenleving. Zij veroordelen, maar dragen zelf niets bij. Mensen die zich herkennen in deze column geef ik graag het advies om eens in de spiegel te kijken. En? Bent u een pareltje voor de samenleving?

Hein Bloemink

6 reacties

prat zegt:

Tja Sinterklaas is inderdaad voor sommige mensen een probleem. Eigenlijk net zo als zwarte piet. Maar zoals Hein Bloemink stelt ‘van de pot gerukte moeders” daar moeten we zeker geen rekening mee houden. Stel je voor een moeder krijgt even een probleem, want het gaat niet zoals moeder het wil. Maar dat geldt vast ook voor vaders soms Hein. Nee het is jammer maar waar vooral dure moeders en vaders bedreven zelfs Haren met hun Tesla di soort feesten.

19 december 2019 om 20:46
Stefan zegt:

Bah, wat een negatieve column. Een jonge moeder publiekelijk in de hoek zetten als ‘zwam in de fundering onder de samenleving’. En wat weet je eigenlijk van haar? Haar keihard afrekenen op wat misschien een zwak moment geweest is, en tegelijkertijd zeggen je te ergeren aan de afrekencultuur. Kijk inderdaad zelf maar eens in die spiegel.

20 december 2019 om 10:19
Q zegt:

Sorry hoor maar doet meneer Bloemink zelf niet ook wat hij de moeder verwijt? Namelijk iemand zomaar beoordelen?

20 december 2019 om 16:25
Frenk zegt:

En weer zo’n zwam uit de samenleving.
Stefan hoort waarschijnlijk in het zelfde rijtje thuis als genoemde moeder.
De bakfiets ouders die denken dat ze alles beter weten en kunnen.

21 december 2019 om 14:43
Stefan zegt:

Mijn kinderen gaan al naar de universiteit dus die heb ik maar de waarheid over de sint moeten vertellen. Ik was daarom dit keer niet bij de intocht en weet ook niet hoe het precies gelopen is.
Mijn punt is dat schelden en ander negatief geen zin heeft. Positief gedrag ontmoet positief gedrag. Ik wens iedereen in ons mooie dorp (dus ook Hein Bloemink en Frenk) daarom fijne feestdagen!

22 december 2019 om 09:53
WdH zegt:

Helemaal eens met het verhaal. Hier in Haren hebben we veel ‘wijntje op het pleintje’ figuren met Tesla’s en bakfietsen. De mentaliteit van deze dorpsgenoten sluit aan bij de mevrouw uit bovenstaand verhaal. Ongeduldig, de bolide -al dan niet met alarmlichten aan- her en der op de stoep parkeren, vooral op de vrijdagavond. Momenteel concentreert dit fenomeen zich met name rondom de oliebollenkar, te gek voor woorden! Het asociale en egoïstische gedrag doet zich ook steeds meer voor in het rijgedrag op de weg. Voorrang nemen, fietsers afsnijden, te hard rijden enz. “Ikke ikke en de rest kan stikke…” lijkt het motto van veel automobilisten.

28 december 2019 om 02:05

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.