De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 16 augustus, 2022

maandag 29 november 2021

Nieuws:

Doek valt voor Torion Haren (met update 17.35 uur reactie gemeente Groningen)

Door: Redactie

Op 1 januari 2022 houdt welzijnsstichting Torion in Haren op te bestaan. Dat laat de directie van welzijnsorganisatie Vlechter in Groningen weten. Torion maakte al een poosje deel uit van Vlechter. Hoe het welzijnswerk voor Harenaars op korte termijn georganiseerd gaat worden ligt in handen van de Gemeente Groningen.

Wat is Torion?
Deze stichting is in 2009 voortgekomen uit verschillende particuliere initiatieven, waaronder Stichting Welzijn Ouderen Haren, dat op haar beurt in 1994 weer was ontstaan uit Stichting Bejaardenwerk Haren. Het ‘veldwerk’ van Torion voor o.a. jeugd, ouderen en vluchtelingen werd ooit door maar liefst 300 vrijwilligers gedaan. Die vormden volgens oud-voorzitter (2014-2019) Tjardo Louwe ‘het grote kapitaal’ van Torion, waar andere organisaties jaloers op waren. In haar hoogtijdagen was Torion actief voor o.a. vluchtelingenwerk, mantelzorg, opbouwwerk en maaltijdservice. ‘t Nije Cruys aan de Kerklaan was tot nu toe het ‘hoofdkwartier’.

Wanneer ging het mis?
Na 2010 werden de eerste scheurtjes in het pleisterwerk zichtbaar. Torion werkte hoofdzakelijk op kosten van de Gemeente Haren met een jaarlijkse subsidie van 800.000 euro. Met Maaltijdservice en Persoonsalarmering verdiende men ook zelf meer dan een ton. Maar de gemeente begon te morren en ook de Harense gemeenteraad hikte aan tegen de kosten. Omdat het Rijk in 2014 meer taken bij de gemeente legde met later ook minder budget werd nagedacht over bezuinigen op Torion. Scheurtjes in het pleisterwerk werden daardoor forse scheuren. Oud-directeur van Torion Don ten Brink zegt dat hij moest dealen met een gemeente die enerzijds wilde bezuinigen en anderzijds het sociaal domein ‘anders’ wilde organiseren. In 2019 zei hij: “We kregen de ene na de andere bezuiniging aan de broek. Daar werden we erg boos over. Nooit, maar dan ook nooit werden die bezuinigingen inhoudelijk onderbouwd!”

2016-Herindeling veranderde alles
De ‘strijd’ tussen Torion en gemeente Haren werd vanaf 2016 vertroebeld door een heel andere strijd: herindeling. Volgens oud-directeur Don ten Brink heeft Torion zich daarop willen voorbereiden door een fusiepartner te zoeken. Dat werd Tinten (mislukt) en later MJD. Wat hem betreft een logische keuze als je toch één gemeente wordt. Dat plan werd echter weer in de wielen gereden doordat MJD ging samenwerken met Trias (de Torion van Tynaarlo) onder de koepel De Vlechter. En zo is Torion dus voorlopig als derde ballon aan de slinger van Vlechter opgehangen. In die situatie moest worden afgewacht hoe de gemeente het welzijn in Haren zou gaan regelen.

Het was bekend dat op 1 januari de vaste bijdrage van de gemeente aan Torion zou komen te vervallen. Hoe nu verder? Die vraag gaan we proberen beantwoord te krijgen bij de gemeente Groningen. Dit dossier valt onder wethouder Inge Jongsma.

Update 29 november 2021 17.15 uur
Jan Cooijmans, bestuurder van Vlechter is teleurgesteld, dat het niet is gelukt om met de gemeente te komen tot een voortzetting van de samenwerking in Haren. Hij zegt: “Er was gewoon geen basis om het palet aan taken van Torion in Haren te kunnen voortzetten. Er werken maar een paar mensen. Torion was vroeger natuurlijk veel groter en deed erg veel voor Haren.” Cooijmans zegt dat Vlechter de gemeente ruim op tijd heeft laten weten dat er nieuwe afspraken gemaakt moesten worden. Volgens hem is in de zomer bij de gemeente een projectleider aan de slag gegaan om te onderzoeken hoe het welzijnswerk in Haren na 1 januari verder kan. Zelf zegt hij geen idee te hebben hoe Groningen het nu wil gaan organiseren. Hij draait namens Torion op 31 december het licht uit en trekt de deur achter zich dicht. “Als je meer wilt weten over de toekomst moet ik je toch naar de gemeente verwijzen”, zegt hij. Daarbij wil hij overigens benadrukken dat hij zeker niet met zijn rug naar de gemeente staat. Er zijn geen verwijten, wat hem betreft. “Maar het spijt me wel dat het zo loopt.”

Update 29 november 2021  17.45 uur
Navraag bij de gemeente Groningen, waar wethouder Inge Jongman dit dossier behandelt, levert de volgende verklaring op: “
Stichting Torion heeft besloten om haar activiteiten te beëindigen per 1 januari 2022. De vrijwilligers en medewerkers van Stichting Torion zijn hierover maandag 29 november geïnformeerd door de directeur van Torion. In gezamenlijkheid met de gemeente Groningen, is gezocht naar overnemende partijen. Deze zijn gevonden in onder andere Humanitas. Ook vanaf 2022 worden de verschillende activiteiten die Torion uitvoerde gecontinueerd. De gemeente Groningen hecht veel waarde aan het voortzetten van de activiteiten die Torion verzorgde en blijft de volgende activiteiten ondersteunen, zoals de mantelzorgondersteuning, vluchtelingenwerk, steunpunt vrijwilligers, de thuisadministratie, de telefooncirkels en maatjeswerk. De vele vrijwilligerszijn welkom bij de overnemende partijen. Over hoe de overname van de vrijwilligers er precies uit gaat zien, worden nog gesprekken gevoerd met Humanitas en de WIJ Groningen.”

6 reacties

Jan Jager zegt:

Zo zie je maar weer waar groningen mee bezig is,het sociale leven van Haren en omgeving uitkleden ten gunste van stad groningen.
Dit belijdt moet hoe dan ook stoppen vind ik en vele Harenaars met mij,dit voelde ik al aankomen toen we bij groningen zijn gevoegd.
De gemeente groningen moet zich schamen voor hun eigen financiële huishouding met buchet overschrijdingen, Foei ,Foei Foei ga je schamen Groninger ambtenaren die Haren dit aandoet.
We moeten maar passen invoeren voor veel geld om de schoonheid van onze mooie Haren te bewonderen voor stadjes volk.
Lijkt mij een goed idee om onze sociale voorzieningen overeind te houden

29 november 2021 om 22:00
Ellen zegt:

Volgens mij houd de gemeente Groningen de voorzieningen nu juist in stand? Onder een andere paraplu, maar toch? Of lees ik het nu verkeerd?

30 november 2021 om 17:11
inwonervanHaren zegt:

Ik meende dat Torion er was gekomen ipv het groene kruis?

redactie zegt: nee, maar in het gebouw van het Groene Kruis zat vroeger wel stichting Bejaardenwerk.

1 december 2021 om 09:43
Annemieke zegt:

Wat in en in triest dat een van oorsprong zo’n goed draaiende club als Torion met zoveel goeie en gemotiveerde mensen vakkundig de nek is omgedraaid

1 december 2021 om 14:59
Tinekevanderveen zegt:

Het is dieptriest dat de MJ D niet de verantwoordelijkheid over neemt om de activiteiten voor ouderen te organiseren. Het budget is wel door de gemeente gereserveerd.
Dit terwijl alle ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen.
Hoe belangrijk is het dat ouderen blijven bewegen en elkaar ontmoeten!
Welzijn kost geld maar levert ook heel veel op!
Kan iemand zonder computer nog bellen naar de organisatie om iets te regelen? Mijn oudste deelnemer aan de vitaliteitsgroep is 92!

In september was iedereen weer zo blij elkaar te zien
en doordrongen van het feit dat bewegen belangrijk en gezellig is.
Ik hoop dit met mijn 6 groepen zo lang mogelijk vol te houden en ga voor een juiste oplossing.

4 december 2021 om 14:29
Wil Bronkhorst-Jouke zegt:

Al met al Torion fusie ? Enz enz.
Wij zijn een gym lub onder de vakgebied van Torion 15 jaar in Noordlaren en wij zijn dus de dupe.!!!
Geen gymles meer na 31.12.2021 .
Dat is niet fijn , en dat is nog zacht uitgedrukt.
Iedereen veegt zijn straatje schoon in Groningen .
Bedankt

5 december 2021 om 17:27

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.