
Doek valt voor Torion Haren (met update 17.35 uur reactie gemeente Groningen)
Op 1 januari 2022 houdt welzijnsstichting Torion in Haren op te bestaan. Dat laat de directie van welzijnsorganisatie Vlechter in Groningen weten. Torion maakte al een poosje deel uit van Vlechter. Hoe het welzijnswerk voor Harenaars op korte termijn georganiseerd gaat worden ligt in handen van de Gemeente Groningen.
Wat is Torion?
Deze stichting is in 2009 voortgekomen uit verschillende particuliere initiatieven, waaronder Stichting Welzijn Ouderen Haren, dat op haar beurt in 1994 weer was ontstaan uit Stichting Bejaardenwerk Haren. Het ‘veldwerk’ van Torion voor o.a. jeugd, ouderen en vluchtelingen werd ooit door maar liefst 300 vrijwilligers gedaan. Die vormden volgens oud-voorzitter (2014-2019) Tjardo Louwe ‘het grote kapitaal’ van Torion, waar andere organisaties jaloers op waren. In haar hoogtijdagen was Torion actief voor o.a. vluchtelingenwerk, mantelzorg, opbouwwerk en maaltijdservice. ‘t Nije Cruys aan de Kerklaan was tot nu toe het ‘hoofdkwartier’.
Wanneer ging het mis?
Na 2010 werden de eerste scheurtjes in het pleisterwerk zichtbaar. Torion werkte hoofdzakelijk op kosten van de Gemeente Haren met een jaarlijkse subsidie van 800.000 euro. Met Maaltijdservice en Persoonsalarmering verdiende men ook zelf meer dan een ton. Maar de gemeente begon te morren en ook de Harense gemeenteraad hikte aan tegen de kosten. Omdat het Rijk in 2014 meer taken bij de gemeente legde met later ook minder budget werd nagedacht over bezuinigen op Torion. Scheurtjes in het pleisterwerk werden daardoor forse scheuren. Oud-directeur van Torion Don ten Brink zegt dat hij moest dealen met een gemeente die enerzijds wilde bezuinigen en anderzijds het sociaal domein ‘anders’ wilde organiseren. In 2019 zei hij: “We kregen de ene na de andere bezuiniging aan de broek. Daar werden we erg boos over. Nooit, maar dan ook nooit werden die bezuinigingen inhoudelijk onderbouwd!”
2016-Herindeling veranderde alles
De ‘strijd’ tussen Torion en gemeente Haren werd vanaf 2016 vertroebeld door een heel andere strijd: herindeling. Volgens oud-directeur Don ten Brink heeft Torion zich daarop willen voorbereiden door een fusiepartner te zoeken. Dat werd Tinten (mislukt) en later MJD. Wat hem betreft een logische keuze als je toch één gemeente wordt. Dat plan werd echter weer in de wielen gereden doordat MJD ging samenwerken met Trias (de Torion van Tynaarlo) onder de koepel De Vlechter. En zo is Torion dus voorlopig als derde ballon aan de slinger van Vlechter opgehangen. In die situatie moest worden afgewacht hoe de gemeente het welzijn in Haren zou gaan regelen.
Het was bekend dat op 1 januari de vaste bijdrage van de gemeente aan Torion zou komen te vervallen. Hoe nu verder? Die vraag gaan we proberen beantwoord te krijgen bij de gemeente Groningen. Dit dossier valt onder wethouder Inge Jongsma.
Update 29 november 2021 17.15 uur
Jan Cooijmans, bestuurder van Vlechter is teleurgesteld, dat het niet is gelukt om met de gemeente te komen tot een voortzetting van de samenwerking in Haren. Hij zegt: “Er was gewoon geen basis om het palet aan taken van Torion in Haren te kunnen voortzetten. Er werken maar een paar mensen. Torion was vroeger natuurlijk veel groter en deed erg veel voor Haren.” Cooijmans zegt dat Vlechter de gemeente ruim op tijd heeft laten weten dat er nieuwe afspraken gemaakt moesten worden. Volgens hem is in de zomer bij de gemeente een projectleider aan de slag gegaan om te onderzoeken hoe het welzijnswerk in Haren na 1 januari verder kan. Zelf zegt hij geen idee te hebben hoe Groningen het nu wil gaan organiseren. Hij draait namens Torion op 31 december het licht uit en trekt de deur achter zich dicht. “Als je meer wilt weten over de toekomst moet ik je toch naar de gemeente verwijzen”, zegt hij. Daarbij wil hij overigens benadrukken dat hij zeker niet met zijn rug naar de gemeente staat. Er zijn geen verwijten, wat hem betreft. “Maar het spijt me wel dat het zo loopt.”
Update 29 november 2021 17.45 uur
Navraag bij de gemeente Groningen, waar wethouder Inge Jongman dit dossier behandelt, levert de volgende verklaring op: “Stichting Torion heeft besloten om haar activiteiten te beëindigen per 1 januari 2022. De vrijwilligers en medewerkers van Stichting Torion zijn hierover maandag 29 november geïnformeerd door de directeur van Torion. In gezamenlijkheid met de gemeente Groningen, is gezocht naar overnemende partijen. Deze zijn gevonden in onder andere Humanitas. Ook vanaf 2022 worden de verschillende activiteiten die Torion uitvoerde gecontinueerd. De gemeente Groningen hecht veel waarde aan het voortzetten van de activiteiten die Torion verzorgde en blijft de volgende activiteiten ondersteunen, zoals de mantelzorgondersteuning, vluchtelingenwerk, steunpunt vrijwilligers, de thuisadministratie, de telefooncirkels en maatjeswerk. De vele vrijwilligerszijn welkom bij de overnemende partijen. Over hoe de overname van de vrijwilligers er precies uit gaat zien, worden nog gesprekken gevoerd met Humanitas en de WIJ Groningen.”
6 reacties