De krant die je leest van A tot Z
Zondag 5 december, 2021

maandag 18 oktober 2021

Nieuws:

Dorpsfonds wil landmark met afgezaagde boomstronken in centrum: Stamoudsten

Door: Redactie

Het Dorpsfonds Haren werkt aan een kunstproject, dat in het centrum van Haren een blikvanger moet worden: Stamoudsten. De voorzitter van het Dorpsfonds, Karel Jan Alsem, zegt dat het een ‘landmark’ moet worden waar mensen recreëren, selfies maken en bovendien zit er een historische boodschap in. Er zijn positieve reacties, maar in kringen van ondernemers zijn de meningen verdeeld.

Waarom?
In een toelichting zegt het Dorpsfonds: “In 2019 heeft het Dorpsfonds een plan opgezet voor ontwikkeling van een zogeheten ‘landmark’: een karakteristieke, enigszins spraakmakende voorziening/kunstwerk dat past bij de waarden ‘groen’, ‘cultuur’ en ‘kwaliteit’ van Haren.”

Meningen
Het project (zie foto) bestaat uit afgezaagde bomen, die zijn voorzien van jaarringen. In de jaarringen worden historische zaken van Haren verteld. De verplaatsbare boomstammen kunnen in verschillende opstellingen worden neergezet en vertegenwoordigen daarmee een bos. In haar toelichting noemt men het een ‘versteend woud van boomstammen’. Ze zijn van beton en mensen kunnen er op zitten, net als kinderen nu vaak op het ‘zwijntje’ klimmen op het plein.   Naast positieve reacties hebben sommige winkeliers al laten weten het ‘niet mooi’ of zelfs ‘vreselijk lelijk’ te vinden. Hoe kunnen boomstronken nu het groene dorp Haren verbeelden, dat is een logische vraag. De ontwerper van Stamoudsten, Paul Mulder van het Harense bureau Studio 212Fahrenheit, wil niet veel kwijt om de discussie niet te verstoren. Hij zegt dat de stammen laten zien dat het centrum van Haren de laatste decennia veel groen is kwijtgeraakt. ‘Haren, let op uw groene zaak’, is de vrije vertaling van zijn uitleg. Eén van de ondernemers die niet om een mening werd gevraagd heeft een zeer kritische brief gestuurd. Hij vindt het project totaal ongeschikt en niet passen in Haren. “Ik ben faliekant tegen. Het geld kan beter worden besteed aan het opknappen van het centrum.”

Lobby
De gemeente wil weten of er wel draagvlak is voor het project en om die reden is het Dorpsfonds begonnen met een lobby. Alsem: “We hebben 21 mensen met verschillende achtergronden gevraagd naar hun mening. Daarvan waren 17 positief en 4 negatief. Die 4 waren winkeliers, die zich afvroegen of het geld niet beter kan worden besteed om leegstand tegen te gaan. Dat snap ik en er is ook een budget gereserveerd voor marketing/acquisitie. Daarmee gaan we kijken hoe we meer ondernemers naar Haren kunnen krijgen.” De gemeente moet nog een besluit nemen over het project Stamoudsten. Wat Alsem betreft graag op korte termijn: “Misschien bestaat het Dorpsfonds na 1 januari niet meer, dus we willen voor die tijd graag ons budget goed besteden.” Het project maakt in ieder geval de tongen los. Of het er ook zal komen is nog niet duidelijk. Wordt vervolgd.

16 reacties

Joke zegt:

Een heel treffend kunstwerk voor het Haderaplein. Straks als er gebouwd gaat worden op het plein, moeten alle bomen (ja heus!) alle bomen die je nu ziet op het plein omgekapt gaan worden. Heeft er iemand nagedacht wat voor effect dat heeft op het centrum aangezicht? Wat dacht je van de waterafvoer? Kan het riool hortuslaan en Molenweg dat wel opvangen? Zo veel meer beton in het centrum, met geen bomen meer geeft een negatief effect op de duurzaamheid van de “Groene Parel”.

18 oktober 2021 om 11:13
Maarten Peutz zegt:

Echte of namaak afgezaagde bomen geven een heel negatief beeld. Het plein is al grauw en leeg. Dit versterkt het alleen maar. Ook al zal de text op de dooie stronken positief zijn. Dat is op afstand niet te zien.
Plant echte bomen zodat er weer meer groen in het dorp komt. Plaats bankjes zodat men in een warme zomer lekker in de schaduw even kunnen bijkomen van het winkelen.
Dat werd vroeger ook al gedaan.
Dit plein is zoals het is en met toevoeging van grijze stronken een vreselijk plek om overheen te lopen.
Maak er iets vriendelijks van.

18 oktober 2021 om 13:50
Antoine zegt:

Ik hoopte even met een aprilgrap te maken te hebben, maar het is al oktober. Wil het Dorpsfonds een nieuwe gooi doen naar de titel ‘Lelijkste dorpsplein van Nederland’? Met die roestige bakken, oversized bloempotten en groene ‘metrozuilen’ waren ze al een flink eind op weg. Wie verzint al die monsterlijke onzin?

18 oktober 2021 om 16:27
Walter Hoogesteger zegt:

Er is vaker over gesproken in het verleden, de verdwenen groenstrook met verschillende grote bomen had nooit mogen verdwijnen van het Raadhuisplein! dat was historische grond, waar een witte villa die o.a. gebruikt als voor postkantoor en politiebureau.
als ik het artikel goed lees gaat het over boomstammen van beton met aan de onderzijde nep- jaarringen met teksten over de historie van Haren. Dus nog meer beton op het Raadhuisplein. Ik schrijf een column over naaldbomen die worden aangetast door een insect, de letterzetter! geheten. Duizenden dennen worden gekapt en stammen worden afgevoerd voor de fabricage van plaatmateriaal. Laat echte jaarringen zien door middel van foto’s.
Natuurlijke jaarringen geven de leeftijd aan. dat is puur natuur. beton is alleen nep. ook al worden ze groen geschilderd. Nee, groen, groen, groen en bankjes om tijdens het winkelen even te zitten horen thuis op het raadhuisplein. Het begin is er maar kan altijd meer worden! En kost geen 15 miljoen euro als de grote markt in Stad op de schop gaat.

18 oktober 2021 om 21:29
Klaas zegt:

@Joke

Treffend beschreven wat er met het dorpshart gaat gebeuren. Weg bomen, leve het beton!

19 oktober 2021 om 08:26
Dien zegt:

Van groene parel naar betondorp ?

19 oktober 2021 om 15:09
Mats zegt:

Waarom de keuze voor een project dat geen positieve gevoelens opwekt? Het project van betonnen afgekapte boomstammen toont treurnis, en roept bij mij een triest en negatief beeld op. Graag zou ik ons mooie Haren haar levende groene hart willen teruggeven. Kies alsjeblieft voor duurzaam levend groen waarbij nagedacht is over de groeiwijze van de planten en bomen, het bewateren en het geven van lommerijke schaduw.

19 oktober 2021 om 21:51
Harenaar zegt:

Eerste indruk: dooie boel

19 oktober 2021 om 22:00
Tineke zegt:

Blij bovenstaande reacties te lezen❤

19 oktober 2021 om 22:26
Maartje zegt:

Is dit echt een serieus plan???
Dode betonnen boomstammen als markering voor het dorp. Lijkt me niet echt een landmark om als bewoner van Haren geassocieerd mee te worden. Ik vind het idee van echt groen zoals eerder genoemd mooier idd.

20 oktober 2021 om 10:56
lol zegt:

Hahahahahaha. Wat een grap.
Quote: De gemeente wil weten of er wel draagvlak is voor het project en om die reden is het Dorpsfonds begonnen met een lobby. Alsem: “We hebben 21 mensen met verschillende achtergronden gevraagd naar hun mening.

Maar liefst 21 mensen vragen is een duidelijke weergave van wat de bevolking mooi vindt. DACHT HET NIET!

Kom op gemeente, luister nu eens naar de burgers en geeft het goede voorbeeld van wat je zelf predikt. VERGROENING is het juiste woord. Maak er een mooi parkje van zoals we in de zuidelijke landen kennen met lommerrijke bomen en bankjes. Dáár zitten we op te wachten. Jeu de boulesbaantje erbij. Et voilá…. klaar is Kees.

20 oktober 2021 om 13:50
pfff... zegt:

Leuk om je fiets tegen aan te zetten of nog beter…. om vernield/beklad te worden.

20 oktober 2021 om 13:51
Doe maar niet zegt:

Kan die mijnheer niet vervroegd met pensioen. Grossiert in onzin ideeën. Wifi in het dorp – waardeloze verlichting – idiote anti-reclame borden. Ik ken het van binnenuit. Sommige personen moeten betaald worden om niks te doen.

22 oktober 2021 om 07:23
Mimi zegt:

Dit lijkt me toch een grap want voor een kunstproject is het veel te letterlijk. Kan me niet voorstellen dat er iemand het verlies van groen aan de kaak gaat stellen met zwarte, betonnen, afgezaagde nepbomen. Echt heel bijzonder als het géén grap is. Als je iets aan het probleem wilt doen: geef geld uit aan de oplossing in plaats nogmaals het probleem te onderstrepen. Plant groen voor dat geld!
En heel erg: het doet me qua sfeer echt denken aan het handenmonument bij het sterrenbos. Niet de gewenste associatie, vermoed ik. 😉

23 oktober 2021 om 01:01
bootleg zegt:

Wat een vreselijk afgezaagd plan…..

27 oktober 2021 om 15:03
Tom zegt:

Is dit wat er over is van de groene ambitie van Haren, ooit de groenste parel van Nederland? Of moet dit de levendigheid van Haren symboliseren? Ook bizar dat men kennelijk denkt dat dit in de tijdsgeest past.

15 november 2021 om 12:36

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.