De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 16 augustus, 2022

woensdag 09 juni 2021

Nieuws:

Fractievoorzitters in de Tweede Kamer krijgen brief over Harense hondenbelasting

Door: Redactie

Het comité Hondenbelasting, weg ermee! uit Haren heeft brieven gestuurd aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer, om aandacht te vragen voor hun weerzin tegen hondenbelasting. Op 10 juni om 16.00 uur gaat de Kamer hierover in debat. Niet over Haren, maar over de vraag of het terecht is dat gemeenten hondenbelasting kunnen heffen en deze opbrengst toe te voegen aan de algemene middelen.

De hondenbezitters keren zich tegen artikel 226 van de gemeentewet, waarin dit wordt gelegitimeerd. Het comité in Haren verzet zich vooral tegen de invoering van hondenbelasting in Haren als gevolg van de fusie met Groningen.

5 reacties

Hans zegt:

Dan wil ik graag af van wegenbelasting.

Een hond vervuilt, dus betalen. Ik zou liever hebben dat die belasting fors omhoog gaat.
Persoonlijk ben ik voorstander om het hebben van een huisdier minder toegankelijk te maken.
Mensen zijn niet in staat de zooi op te ruimen.

11 juni 2021 om 10:13
Laura zegt:

@Hans

De wegenbelasting wordt gebruikt om wegen aan te leggen en te onderhouden. Het is dan ook logisch dat u als autobezitter daar belasting voor betaalt.

De hondenbelasting wordt voor van alles gebruikt, ook zaken waar u als niet hondenbezitter van profiteert (sport, cultuur, enz) want het geld belandt in de algemene pot. Er wordt met dit geld niets voor hondenbezitters gedaan. Het is dan ook niet logisch dat je als hondenbezitter daar belasting voor betaalt.

In Haren is het aantal prullenbakken sinds we bij Groningen zijn zelfs fors afgenomen. Gevraagd aan de ambtenaren of er weer meer kunnen komen, eventueel met zakjes dispenser, in verband met opruimen hondenpoep. Reactie: die poep neemt u maar mee naar huis. Prima dan, doe ik. Maar stop dan wel met die belasting. De afvalstoffenheffing voor de grijze bak waar de poep in belandt is ook al fors gestegen.

Helaas zijn er veel mensen die de hondenpoep laten liggen. Dat probleem lost (hogere) hondenbelasting niet op. Dat is een kwestie van fatsoen.

11 juni 2021 om 12:06
Hans zegt:

De toegankelijkheid om een huisdier te nemen wordt wel minder zolang er belasting verschuldigd is.
Dus is het zaak dat die belasting in stand blijft en, veel liever nog, fors wordt verhoogt.

Zolang er overlast is dient de vervuiler te betalen.
En de goeden hebben last van de kwaden, dat is vervelend voor u. Maar in wel maar situaties is dat nou eenmaal zo.

14 juni 2021 om 12:17
inwoner zegt:

Hans begrijpt het m.i. niet helemaal goed. Het betalen van belasting lost de vervuiling niet op. Het zou mooi zijn als de gemeente zou handhaven bij het niet opruimen van de hondenpoep. Wij zijn zelf hondenbezitter en ruimen altijd de poep op, dit is m.i. een kleine moeite en niet meer dan fatsoenlijk. De gemeente hoeft wat mij betreft geen poepzakjes beschikbaar te stellen, deze zijn relatief goedkoop, dus die zou iedereen met een hond naast alle andere kosten die je aan een hond hebt moeten kunnen betalen (zeker als er geen hondenbelasting meer zou zijn.) War extra prullenbakken e/o snellere lediging van de prullenbakken zou wel mooi zijn .

Het verhaal over de wegenbelasting van Laura, klopt niet helemaal, De officieele naam is motorrijtuigen belasting , dit was ooit een doelbelasting , maar dat is al jaren niet meer zo. De inkomsten uit de wegenbelasting/MRB overstijgen dan ook de uitgaven aan het wegenonderhoud. Het geld gaat naar de algemene middelen net als bij de hondenbelasting. Eigenlijk zijn zowel de MRB/wegenbelasting als de hondenbelasting een belasting op bezit/eigendom geworden.

Het zou mooi zijn ,indien de hondenbelasting niet wordt afgeschaft, er een uniform landelijk tarief geheven zou worden en niet de idioot hoge tarieven van de gemeente Groningen. Van deze genormaliseerde opbrengsten zou er misschien een handhavingsploeg ingesteld kunnen worden. Zodat de hondenbelasting uiteindelijk werkgelegenheid en een schoner straatbeeld oplevert. Dan heb ik geen moeite met hondenbelasting betalen. Mits een normaal tarief in rekening gebracht wordt.

14 juni 2021 om 22:10

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.