De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 24 Juni, 2021

maandag 31 mei 2021

Nieuws:

Gemeente wil zwembad Scharlakenhof steunen

Door: Redactie

Het kan verkeren: in 2013 was het feitelijk de gemeente Haren die de stekker trok uit het Zwembad Scharlakenhof en nu, acht jaar later, stelt de gemeente Groningen voor om een extra financiële injectie te geven aan de stichting die het bad destijds van de ondergang heeft gered.

Het college van B&W stelt de raad voor om aan zwembad Scharlakenhof in Haren een extra subsidie van 125.000 euro voor 2020 en 60.000 euro voor de eerste helft van 2021 te verlenen. Hiermee wil het college de Scharlakenhof voor de komende periode zekerheid bieden dat het kan voortbestaan. De gemeente vraagt het geld terug aan de Rijksoverheid, via de regeling specifieke uitkering zwembaden en ijsbanen.

Destijds dreigde sluiting van het zwembad, maar een niet opgerichte stichting SEZS heeft dat voorkomen. De stichting kreeg een lening van de gemeente en een jaarlijkse subsidie om in de benen te blijven. Dat lukte goed, maar Corona zorgde voor een langdurige sluiting.

Lees het Raadsvoorstel:
https://gemeente.groningen.nl/sites/default/files/8.-Corona-ondersteuning-zwembad-Scharlakenhof-rv.pdf?utm_campaign=Nieuwsbrief+Haren&utm_medium=email&utm_source=Mailer

9 reacties

Rijks ondersteuning zegt:

@Redactie
In het artikel staat
De gemeente vraagt het geld terug aan de Rijksoverheid, via de regeling specifieke uitkering zwembaden en ijsbanen.

Gemeente Groningen pronkt met veren van het Rijk.

De kop suggereert iets anders en dekt de lading niet

31 mei 2021 om 12:55
Harenaar zegt:

@Rijks ondersteuning:
Dus u vindt dat de inspanning van de gemeente Groningen om geld te regelen voor Scharlakenhof geen steun is?
Je kunt van elke positieve actie wel zeggen “maar je had ook meer kunnen doen”.

31 mei 2021 om 14:17
Rene valkema zegt:

Het is Spuk subsidie ingesteld voor zwembaden en ijsbanen om ze te ondersteunen. 50% gemeente. 50% rijk. Niks mis mee. Het komt goed terecht. Want Harenaars wilden massaal hun zwembad houden!

31 mei 2021 om 18:39
Rijks ondersteuning zegt:

@Harenaar, met alle respect voor uw visie, ik zou niet weten wat er positief aan is omdat het iets is waar getracht wordt de sier met te halen en dat met ‘andermans’ geld. Een zoet houdertje voor iets dat niet structureel wordt opgelost.
Het zou een mooi gebaar zijn als de Gemeente projecten in Stad laat vallen en het budget dat daarvoor gereserveerd is verschoven is voor dit soort zaken en de overige. Als dit het geval is voor voormalige gemeente Haren dan ben ik het met u eens.

31 mei 2021 om 23:46
fijn zegt:

Mooi!

1 juni 2021 om 12:20
Peter Hidding zegt:

Hier moeten we gewoon blij mee zijn. Als de gemeente het niet uit Den Haag haalt, doet niemand dat. Dat potje is daar blijkbaar voor. Trouwens waarom reageren jullie, behalve René, altijd anoniem? Waar ben je bang voor?

1 juni 2021 om 19:25
harm zegt:

Valkema,

Als u op de link onderaan dit artikel drukt, dan kunt ook u lezen dat in het raadsvoorstel o.a. staat vermeld dat de gemeente verwacht dat het gehele bedrag van deze subsidieaanvragen door het rijk weer terug worden betaald. Letter staat er zelfs dat het dus geen financiële consequentie voor de gemeente heeft. Dus niet 50/50%. Kennelijk schept u er nog steeds genoegen in om zaken te verdraaien.

Uiteraard goed dat van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt om Scharlakenhof financieel overeind te houden.

2 juni 2021 om 13:17
Henk Dröge zegt:

Meneer of mevrouw “Rijks Ondersteuning”.
Overheden maken wel vaker gebruik van “potjes”. Dat deed de gemeente Haren vroeger en tegenwoordig de gemeente Groningen ook. Ik begrijp uw probleem niet.

3 juni 2021 om 13:34
mooi zeg zegt:

Dat is heel mooi. Nu het zwembad in Haren nog opnemen in de nieuwsbrief Sport050 Sport050 . Hierdoor weten meer mensen van het bestaan van het zwembad.

Want als het over zwembaden gaat zie je alleen onderstaande tekst in de nieuwsbrief. Zwembad Scharlakenhof wordt niet genoemd.

“Vanaf 5 juni mag je weer recreatief zwemmen in de buiten- en binnenzwembaden. Helaas lukt het ons niet om het recreatieve zwemmen en de groepslessen in Zwembad Kardinge, Zwembad de Parrel en het Helperzwembad vanaf 5 juni aan te bieden. Ook Sport050 heeft de afgelopen maanden veel personeel weg zien gaan, doordat de zwembaden lang gesloten zijn geweest. Met te weinig toezicht kunnen wij de veiligheid tijdens het recreatieve zwemmen niet garanderen. We werken er hard aan om Zwembad Kardinge ook voor het recreatieve zwemmen snel weer te openen.
In de Papiermolen kun je wel recreatief zwemmen in bad 1, 2 en 3. In bad 4 en 5 kun je nu nog alleen reserveren voor banen zwemmen. Net zoals ieder jaar sluiten Zwembad de Parrel en het Helperzwembad in de zomervakantie (11 juli – 22 augustus).”

9 juni 2021 om 11:27

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.