De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 19 April, 2024

donderdag 04 maart 2021

Nieuws:

Henk Krol (Lijst Henk Krol): “Haren moet weer worden losgekoppeld van Groningen”

Door: Redactie

Henk Krol (voorman van de Lijst Henk Krol) is op verkiezingstournee en hij deed woensdag Haren aan. Daar werd hij met open armen ontvangen door oud-wethouder Mariska Sloot, Burgercomité Haren in de persoon van Gustaaf Biezeveld en Jan Derk Sluurman van de Stichting Oud Papier Haren. Krol kreeg niets dan lof, omdat hij als enige in de Tweede Kamer aandacht blijft vragen voor de herindeling van Haren en Groningen (2019) die volgens hem op een onfatsoenlijke en unfaire wijze tot stand is gekomen. Tekst gaat verder onder foto.


Mariska Sloot in filmpje LHK

In een filmpje, dat de partij vandaag online heeft gezet, is te zien hoe Krol de genoemde Harenaars interviewt over hun grieven. Bij Mariska Sloot zit de boosheid nog steeds heel diep en ze zegt dat Haren tot een huwelijk met Groningen is gedwongen. “En een dag later zijn de huwelijkse voorwaarden de versnipperaar ingegaan”, zegt ze. Gustaaf Biezeveld wijst erop dat de fusie de Harenaars honderden euro’s per jaar kost en hij noemt als voorbeeld dat zijn kosten voor afvalverwerking met 200% zijn gestegen. Dat heeft te maken met de afschaffing van Diftar, waarbij alle burgers nu een vast bedrag gaan betalen, dat niet meer afhankelijk is van het aantal kilo’s afval dat men produceert. Tekst gaat verder onder foto.

Gustaaf Biezeveld in filmpje LHK

“We zijn bedrogen, het is schandelijk”, fulmineert Biezeveld. Mariska Sloot noemt Haren de ‘flappentap’ van de stad. Jan Derk Sluurman legt uit hoe zijn stichting lijdt onder het nieuwe beleid van Groningen. Die gaat het oud papier nu inzamelen, zodat de goede doelen in Haren het nakijken hebben.

Henk Krol hoort het instemmend aan, want deze geluiden passen helemaal in het beeld dat hij van de herindeling heeft: opgedrongen en niet nodig. Hij spreekt daarna ferme taal en zegt: “Ik vind dat Haren weer moet worden losgekoppeld van Groningen.” Sloot zegt: “Dat zou heel goed kunnen. Daar is niets op tegen.”

Kijk het filmpje hier: https://youtu.be/ZF5upa862IQ

Jan Derk Sluurman in filmpje LHK

12 reacties

rolf zegt:

Klinkt wel mooi, maar zo’n kleine partij moet altijd compromissen sluiten, dus of we er uiteindelijk wat mee opschieten is vraag 2.

Rene Valkema zegt:

Henk Krol aardige man. Maar geen realiteitszin.
En dat oud papier een domme actie vsn groningen. Meer kosten maken en minder inkomsten voor organisaties. Dom.

Stefan zegt:

Uiteraard is dit voorstel op dit moment niet realistisch. Buiten Henk Krol is in Den Haag niemand hiermee bezig. Het is wachten tot er een andere wind gaat waaien in Nederland. Dat de politiek gaat inzien (zoals wetenschappelijk onderzoek allang aantoont) dat grotere gemeentes alleen maar duur, log en inefficiënt zijn. Herindeling heeft nog nooit iets opgeleverd.
De gemeente Groningen pakt duidelijk niet goed uit voor Haren. We betalen teveel maar krijgen daar niets extra voor. En de betrokkenheid van burgers bij de gemeente is gedaald tot nul.
Democratie moet je organiseren op het niveau waarop mensen betrokkenheid voelen. Dat is het landelijke niveau én het lokale niveau (Haren). Op het regionale niveau (gemeente Groningen en provincie Groningen) is die betrokkenheid minder.
Op een gegeven moment zal Nederland echt wel het lokale bestuur herintroduceren.

Helder zegt:

@rene valkema, hoezo domme aktie met oud papier? Volgens mij is het afvalbeleid gewoon geharmoniseerd. Dat dit voor Haren niet wenselijk is, dat ben ik met u eens. Maar het is pas een gebrek aan realiteitszin als u, als pleitbezorger van de herindeling, verwacht dat men in Groningen de wijze van het ophalen van oud papier gaat wijzigen omdat plusminus 9 procent van hun inwoners (Haren) dat graag wil.

Cees zegt:

De vraag blijft of niet alleen het bestuur maar ook de taken door een kleinere gemeente blijvend konden worden behartigd. Diftar even buiten beschouwing gelaten. Dat was ook vanuit milieuoogpunt een domme zet.
Niet vergeten dat het oude bestuur tegen de wil van de bevolking de nieuw woonwijk DHE in de huidige vorm heeft doorgedrukt ten behoeve van de gemeentefinanciën en veel overheidstaken zoals onderhoud van de openbare ruimte,het omgaan met klimaatadaptie, biodiversiteitsverlies, diversiteit in nieuwbouw, kortom aanpassen van Haren op de veranderende toekomst, nooit zijn opgepakt. De vraag is ook of de WOZ niet altijd kunstmatig laag is gehouden
Door het verzet tegen de fusie zijn er ook geen goede bindende afspraken bij de fusie gemaakt.
Fusie met Tynaarlo was beter geweest, maar daar had men vanaf het begin met alle inspanning op moeten inzetten en niet eerst blijven hangen aan een onhaalbare zelfstandigheid.
Nu moet ingezet worden op het gegeven dat iedere grote stad zijn groene forenzengemeente nodig heeft voor de hogere inkomens die heus niet alleen in extreme megahuizen willen wonen, maar ook in modernere woonvormen zoals landgoedwonen ( Hortus, tussengebied ?), luxe ‘hofjes’ etc. Verder is uitbreiding van natuur en nieuwe vormen van landbouw in die gebieden nodig. Meer recreatie en sportmogelijkheden, dicht bij huis.Die zaken waar Haren om bekend was, goed wonen. Maar dan in combinatie met de voorzieningen van Groningen. Zonder dat laatste was Haren een gemiddeld Drents dorp gebleven. Daar hoort blijkbaar een niet eerder opgemerkt prijskaartje bij.

rolf zegt:

@Cees fusie met Tynaarlo betere optie betwijfel ik. Bovendien had denk ik de provincie daar nooit mee akkoord gegaan, omdat dan de provinciegrens opgeschoven had moeten worden. Dan hadden Vries en Tynaarlo oa ook bij Groningen gemoeten , of Haren bij Drenthe. Bovendien waren er toen in de Gemeenteraad waar Tynaarlo onder viel vele ruzies onderling, dus of we daar echt beter van geworden waren betwijfel ik ten zeerste

Ben zegt:

@Cees
Zonder Groningen was het hele noorden anders geweest.

Zonder de slag bij Heligerlee waarin in het Wilhelmus in couplet 4 verwezen wordt was Nederland er niet geweest.

De slag van Heligerlee was mogelijk door dat met hulp kreeg vanuit Emden en dat Gezongen een stadswal had met een eigen leger.

Uw redenatie volgend

Nederland zou gemeente Groningen moeten zijn

Rene Valkema zegt:

Grappig deze bewering van Krol. Staat niet in zijn verkiezingsprogramma. Makkelijk scoren.

Peter Hidding zegt:

@ Rene: Je kunt over Henk Krol natuurlijk zeggen wat je wilt, maar hij is hier al veel langer mee bezig. In 2017 is hij al bij ons op bezoek geweest en hij heeft vorig jaar en dit jaar aan de minister vragen hierover gesteld in de Tweede Kamer. Nu is hij hier weer. Het is niet alleen maar om nu te scoren. En bovendien: hij is hier vaker dan de stadse partijen zich in Haren laten zien. En over gebrek aan realiteitszin: dat is politiek eigen.

RodneyG zegt:

Peter Hidding: “gebrek aan realiteitszin is politiek eigen” nu snap ik waarom D66 in de raad van haren tegen herindeling was !!!!!
En wat Henk Krol betreft, had vast veel kiezers uit haren, hij kwam daar vaak ja logisch als je zus er woont.
Dat veel harenaars , zoals Gustaaf b, Mariska s etc zich hebben laten inpakken door Henk is lachwekkend, inderdaad gebrek aan realiteitszin. Jammer dat Henk niet meer in de TK komt, aardige man. En de vragen van Henk a d minister? Horen we nooit meer wat van of ”Haren de krant” moet hierover publiceren (er waren ook eens zo’n 50 vragen gesteld door 50+, ook nooit meer iets van gehoord evenals de aangiften van gustaaf b d.d. 19-1-2018 en onlangs nog over de diftarproblematiek.
Peter Hidding heeft gelijk ………

Scott zegt:

Ik ben het volledig eens met deze man. Henk Krol is heel aardig en weet wat hij doet, ik stem op hem!!

mona zegt:

Hoe je het ook wendt of keert. De fusie (lees: annexatie/invasie) is Haren door de strot geduwd, ondanks een referendum waaruit bleek dat 75% van de stemmers tegen een fusie was. Wat gek is dat er in Nederland nog veel kleinere gemeenten zijn dan voormalig gemeente Haren die het door middel referenda wél gelukt is zelfstandig te blijven. Je kunt je dus afvragen waarom dat in deze niet gelukt is. Wat zit hier achter, welke hoge heren hadden hier belang bij.

Dat de afstand tussen burger en gemeente groter is geworden is alleen voor de gemeente een voordeel. Immers de burger raakt steeds minder geïnteresseerd en denkt ‘het heeft toch geen zin om te gaan stemmen’. Hierdoor raakt de gemeente in een positie dat ze straks alles maar straffeloos kunnen doen, immers de burgers zijn murw geslagen.
En dan is er ook nog eens een burgemeester die totaal geen band met de burgers heeft. Hij weet niet eens waar Haren ligt volgens mij. Gezien het feit dat er nogal eens wat onwaarheden uit zijn mond komen heb ik weinig vertrouwen in deze man. Iemand die Haren vergelijkt met een roestige BMW….???

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Gemeente wil vreemdparkeren in woonwijken ontmoedigen. Bent u het daarmee eens?

Ga naar het Poll archief