De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 8 december, 2021

donderdag 24 december 2020

Nieuws:

Opinie: Koop alleen bij winkels in de buurt.

Door: Redactie

Een dorp zonder winkels is dood. Een stad zonder winkels is een spookstad. Winkels bepalen ook de leefbaarheid van Haren, we kunnen eigenlijk niet zonder.

Het is een morele plicht van iedereen die zijn dorp liefheeft, om zijn geld zoveel mogelijk in eigen dorp te besteden, vind ik. Wie dat vandaag niet doet, investeert feitelijk in leegstand van morgen. Wie wil dat nou op zijn geweten hebben?

Als je Haren waardeert om de aanwezigheid van het gezellige winkelhart, moet je nu niet je toevlucht zoeken in anonieme webshops. Die zijn bovendien vaak ook nog in handen van buitenlandse concerns zonder eigen gezicht, die lokaal ondernemerschap ondermijnen.

Wacht liever met kopen tot de winkels weer open kunnen. Zorg dat vooral de lokale middenstand van uw opgespaarde geld profiteert.
Wees loyaal, koop lokaal.

Hein Bloemink
redactie

9 reacties

Ben zegt:

100% mee eens, en als de prijzen ook normaal zijn is er geen noodzaak om ver weg te halen wat om de hoek te koop is.

Maar als ik een winkel in kom en mensen te druk met hun eigen zaken of je aan kijken wat doe je hier dan is er geen binding en daarmee geen noodzaak om lokaal te kopen.

Het komt van twee kanten.

24 december 2020 om 16:41
rolf zegt:

Het grote probleem in het Centrum van Haren vind ik het ontbreken aan variëteit aan winkels. Tegenwoordig lijkt het wel of het centrum bijna alleen nog maar uit modewinkels bestaat. Ook de leegstaande winkels worden tegenwoordig opgevuld met tijdelijke modewinkels.

25 december 2020 om 19:19
WdH zegt:

Er valt zeker wat voor te zeggen om de lokale middenstand te steunen, aangezien voorzieningen het klimaat in het centrum gezellig en leefbaar houden. Het probleem is echter dat het Harense aanbod nagenoeg alleen uit kledingzaken, bloemenwinkels, kapsalons, en horeca bestaat. De horeca wordt volop gebruikt (de gelegenheden zaten voor de corona vaak vol, ook doordeweeks), dus daar is een duidelijke behoefte aan. Van de overige zaken heb ik me vaak afgevraagd hoe het kan voortbestaan, gezien de oververtegenwoordiging van genoemde segmenten, maar blijkbaar hebben die toch ook bestaansrecht. Er staan echter ook veel panden al geruime tijd leeg waar blijkbaar geen interesse voor is of waar een te hoge huur voor wordt gevraagd Aangezien het wel zichtlocaties betreft, die ook in de loop naar goedlopende winkels liggen, is het aannemelijk dat de huurprijs inderdaad te hoog is ten opzichte van de omzetpotentie. Het gaat om panden die in handen zijn van particuliere investeerders die ooit dachten een goudmijn in handen te hebben, maar die te kampen hebben met leegstand. Uiteindelijk betalen wij als belastingbetaler voor de leegstand, aangezien de gederfde huur op de belastingaangifte als aftrekpost komt te staan. Vandaar dat een verhuurder met te dure panden ook niet wordt gestimuleerd om in huurprijs te zakken Al met al wordt het dan langzaamaan dus een trieste boel hier in het centrum. Een tijdje geleden stond er een verhaal in de krant over een benoemde manager die met zijn plan van aanpak het tij moest keren, maar dat ging ook gepaard met een flinke investering van de kant van de ondernemers. De vraag is of die onder de huidige omstandigheden de financiële rek nog hebben en of het plan van aanpak dan ook daadwerkelijk gaat helpen. Dit zal inderdaad vooral afhangen van de consument, die de het nut en noodzaak van lokaal inkopen doen moet voelen én doen.

26 december 2020 om 20:59
Peter zegt:

@Rolf en @WdeH
Welke winkels missen jullie in het huidige aanbod?

28 december 2020 om 11:51
jodelie zegt:

Ik ben het helemaal met Rolf eens. Er is zó weinig variatie, veel te veel (voornamelijk) voor mij tenminste, véél té dure modewinkels en een enkele prijsvechter als Action en Kruidvat. Jammer en daarom ben ik ook niet meer zo veel in het centrum te vinden. Alsof Haren grotendeels gericht is op de hogere inkomensklasse….
Maar: Doe daar wat aan ,gooi die huurprijzen naar beneden, weg met het betaald parkeren (of middels slagbomen misschien 1e u gratis?) en laat ook de kleinere middenstander genieten van het winkelend publiek. moet je kijken hoe gezellig druk het hopenlijk binnenkort weer is in het dorp.

28 december 2020 om 13:22
Henk zegt:

@jodelie natuurlijk is Haren gericht op de hogere inkomensklasse. Zo is het altijd geweest. Haren is het Wassenaar van het noorden. Als je dat nog niet wist kun je beter weggaan uit Haren en verhuizen naar Vinkhuizen, Paddepoel, Selwerd, Beijum of Lewenborg. Past meer bij jou denk ik.

28 december 2020 om 19:27
Jodelie zegt:

#henk: wat een schandalig discriminerende reactie! Alsof er uitsluitend rijke kakkers als jij in Haren wonen, Ook de normale hardwerkende mensen met een gemiddeld inkomen (zoals ik) wonen in Haren. Zélfs mensen met een bijstandsuitkering. Allemaal verbannen? . Wel eens rondgereden in Haren? Of alleen gekeken in je eigen villabuurtje. Ook in Beyum, Vinkhuizen Lewenborg e.d. wonen overigens mensen met een gemiddeld tot hoog inkomen. Houdt nog niet in dat ik €300 voor een winterjas wil uitgeven en dus nee, de middenstand in Haren, waar jij schijnbaar graag koopt, of deel vanuit maakt, kán ik niet steunen en wens ik Haren een gevarieerder en gezelliger winkelbestand toe.

29 december 2020 om 10:26
Jodelie zegt:

En nog even een aanvulling #Henk: Ik woon inmiddels 54 jaar in Haren en heb meegemaakt dat vele gezellige winkels, met betaalbare leuke spullen, hebben moeten verdwijnen tgv gigantische huur stijgingen. En ook toen woonden arm en rijk door elkaar heen in het Wassenaar van het Noorden.

29 december 2020 om 10:31
Rolf zegt:

@peter bv een platenwinkel, misschien naast digno nog een computerzaak?

29 december 2020 om 14:50

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.