De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 19 januari, 2022

woensdag 01 december 2021

Nieuws:

Ongewenst gedrag automobilisten in tunnel Oosterhaar

Door: Redactie

De tunnel naast het NS Station in Haren is bedoeld voor tweewielers en voetgangers. Niet voor auto’s. Omwonenden beklagen zich echter over automobilisten die niet willen omrijden en door de tunnel rijden.

Een verontruste lezer meldt dat fietsende kinderen soms worden verrast en dat er bijna-aanrijdingen plaatsvinden. Kennelijk is het niet zo gemakkelijk om bestuurders op dit wangedrag aan te spreken. Er is een kleine kans dat men niet beter weet en te goeder trouw met de auto de tunnel inrijdt.

Heeft u deze ervaring ook? Reageer onder dit bericht, zodat wij hieraan aandacht kunnen besteden in Haren de Krant.

18 reacties

Takens zegt:

Dit is al zo vaak aangekaart bij Gemeente en politie er is gevraagd om paal of een bord verboden voor auto s
Dan krijg je een antwoord dat mag niet van prorail maar weet je wat het punt is niemand van deze gemeente of politie of prorail neemt verantwoordelijkheid als er straks een kind word aangereden dan is het van ach en wee dat wisten we niet
Ze weten het echt wel wij als bewoners hebben zolang als de tunnel er is geklaagd bij dit kansloze bestuur hoop dat ze rustig kunnen slapen als er iets erg gebeurt is

1 december 2021 om 18:04
rolf zegt:

Ik heb dit al een paar keer aangekaart bij de Gemeente Groningen, maar dit lijkt aan dovemansoren gericht.

Dit terwijl de oplossing doodsimpel is. Aan beide kanten middenin bij de ingangen een paaltje neerzetten. Hebben de fietsers geen last van en de auto’s kunnen er dan niet meer doorheen. Maar de gemeente geeft dan aan dat dit niet kan ivm Strooien. Nou die bestuurder van die strooiwagen kan ook echt niet ven 10 seconden uitstappen om het paaltje eruit te halen met een sleutel

1 december 2021 om 19:15
Rita en Hans de Vrie zegt:

Ons huis staat het dichtst bij de tunnel, en sinds deze is geopend hebben wij meermaals het autoprobleem gemeld bij de Gemeente Groningen, de politie en bij Haren de Krant (!). Dagelijks rijden er auto’s door, vaak met hoge snelheid wat potentieel tot ernstige ongelukken kan leiden. Bijvoorbeeld met de vele scholieren van de Borg. Overigens gebruikt de politie de tunnel ook als sluiproute!
Tot op heden zonder enige reactie van wie dan ook.

1 december 2021 om 20:08
Ronald zegt:

Burgerlijk initiatief: leg er een brok beton neer en verf die wit/rood ūüėČ

2 december 2021 om 10:06
AW zegt:

Heb je bewoners die zich betrokken voelen en keurig zaken melden gaan de politie, Prorail en gemeente Groningen er zo er om. Hulde!

2 december 2021 om 11:10
Jacob zegt:

Een paar keer gemeld bij de gemeente, zonder resultaat.
Prorail heeft er niets over te zeggen omdat het van de gemeente is zegt Prorail.

2 december 2021 om 13:16
Frank zegt:

Je ziet dit gedrag helaas niet alleen daar. Heb in het verleden al een paar keer bij, toen nog gemeente Haren, aangegeven dat auto’s over het fietspad tussen de Onnerweg en de Middelhorsterweg rijden. Eveneens als het paaltje ontbreekt omdat het anders het strooien in de weg zit. Ook toen geen bereidheid tot actie.

2 december 2021 om 20:25
E. Hoekzema zegt:

Shared space waar hebben we dit toch eerder zien mislukken in Haren?
De hele onoverzichtelijke oplossing aan de dorps kant van de tunnel is vanaf t begin een ramp.
Ook als wandelaar kom ik geregeld in een benarde situatie door fietsers, brommers en scooters die me links en rechts voorbij gaan als ik ergens midden op de weg loop.
In de tunnel is t duidelijk maar eruit ben je je leven niet zeker.
De korte weg naar de huisartsenpost vanuit Oosterhaar is idd voor automobilisten erg aantrekkelijk. Heb dit bij herhaling gezien.
Oplossing kan toch niet zo moeilijk zijn.
Contact met de gemeente Groningen levert een mailtje op met uitleg over waarom voor deze vorm is gekozen.

2 december 2021 om 21:34
Chris zegt:

De verkeerskundigen willen graag een paaltje. Afdeling beleid van de gem Groningen niet. Er kunnen alleen paaltjes in die een paar maanden in het jaar uit kunnen ivm strooiwagen. Dat heeft met verzakking en grond te maken. Maar dan heb je het iig een maand of 9 per jaar gedekt.
Het zou fijn zijn als veel mensen melding maken en als je dit al vaak hebt gedaan, gemeente Groningen ook bellen.

2 december 2021 om 23:06
Bill Morris zegt:

De fietsersbond is tegen fietspaaltjes vanwege het hoge aantal éénzijdige ongelukken waarbij fietsers tegen deze palen botsen en terechtkomen bij de eerste hulp (ong. 2500 per jaar) https://www.fietsersbond.nl/nieuws/fietspaaltjes/
Het lijkt mij het beste om een ANPR (automatische kentekenplaat herkenning) camera boven de tunnelingang te hangen die de kentekens registreert van autos die door de tunnel rijden. De boete (55-140 Euro) is misschien niet hoog te noemen maar de pakkans is 100%.

3 december 2021 om 10:08
Jans zegt:

Auto’s rijden door de tunnel. Auto’s parkeren op de stoep en de weg aan de oostkant om reizigers op te halen. De tunnel is te stijl voor menen met een rollator of rolstoel. Het plein is gevaarlijk doordat voetgangers geen voetpad hebben en ze omver worden gereden door fietsers en auto’s. Voor veel fietsers is de tunnel gevaarlijk door de grote snelheid naar beneden en de steile weg omhoog. De liften doen het regelmatig niet waardoor de toegankelijkheid heel slecht is. Fietsen staan in de tunnel gepakeerd, ook op de geleidelijn. Jongeren hangen in de tunnel en gooien met vuurwerk, stenen, fietsen en zelfs een keer een scooter. Er zijn tientallen klachten gemeld bij de gemeente. Alle klachten bij de gemeente zijn simpelweg verwijderd. Er wordt niets aan gedaan. Dhr. Philip Broeksma is alleen ge√Įnteresseerd in feestjes. De burgers van Haren worden genegeerd. Lang leve de Gemeente Groningen…. NOT!

3 december 2021 om 20:59
Jans zegt:

En niet te vergeten de lekkage, bladeren, plassen en losliggende stenen in de tunnel.

3 december 2021 om 21:00
Rene valkema zegt:

Inderdaad al eerder gemeld bij gemeente groningen en de gebiedsadviseur. Geen resultaat tot nu toe. In andere gevallen ging het wrel snel.

4 december 2021 om 21:26
cees zegt:

Rond de ingangen een halve cirkel ronde bloembakken in opvallende kleuren, waar een bakfiets goed door kan. Iemand die in wil halen heeft een doorgang daar naast. Een auto net niet. Om te strooien even uitstappen, een schep gebruiken en koffie uit de thermosfles nemen. Maar dat zal wel te eenvoudig gedacht zijn. De brandweer zal er ook niet blij mee zijn, alhoewel past er een brandweerwagen onder ? Personenauto’s zie je er genoeg. Aarzelend rijden als men niet zeker is of met een noodgang met scooters als escorte.

4 december 2021 om 21:35
Timmer zegt:

De gemeente autos rijden er zelf ook gewoon door,deze denken dat ze alles mogen.

5 december 2021 om 09:56
nou ja zegt:

Ook al eens aangegeven op de Slim Melden app maar die leest de gemeente niet. Hetzelfde geldt voor het fietspad vanaf de Ebelsweg (parkeerplaats) naar Noordlandsdrift (onverharde weg achter Onnen). Ook hier rijden auto’s over het fietspad. Ook meerdere keren aangegeven. Doet de gemeente niets mee. Excuus “dit is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente”.

6 december 2021 om 10:40
bewoner zegt:

@cees: brandweerauto’s hoeven hier niet door. Toen de tunnel er niet was hoefden ze er ook niet langs.
Bovendien kazerne wordt straks verplaatst naar Felland dus zullen ze de tunnel bij de Onnerweg wel nemen.

6 december 2021 om 10:45
Rolf zegt:

Gemeente geeft aan nu geen paaltje te kunnen plaatsen omdat er gestrooit moet worden. Nou sorry hoor maar dit is natuurlijk een smoes van niks. Je wilt mij toch niet wijs gaan maken dat iemand in een strooiwagen niet even 10 seconden heeft om het paaltje even te verwijderen. Volgens mij gebruiken ze dit gewoon als excuus om het over de winter te tillen in de hoop dat iedereen het dan vergeten is en zich weer stil houdt. . Ik stel voor dat we bij de link die ik geef massaal een klacht indienen, omdat de gemeente het niet serieus neemt. https://dloket.groningen.nl/formulieren-nieuw/formulier/start/JUmuIJXlfJaymMpxULmxEf3d9sXzmFTf8UUSFyRO15NXJFGr8G

8 december 2021 om 13:11

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.