De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 8 december, 2021

vrijdag 13 november 2020

Nieuws:

Fataal ongeluk 8 maart in Haren: Ramon (20) was méér dan de hardrijder

Door: Redactie

Een eenzijdig ongeval aan de Rijksstraatweg in Haren kostte op 8 maart twee jonge mensen het leven: Tim van der Vinne (Zuidlaren) en Ramon Smid (Gasselte). De samenleving heeft in zulke situaties de neiging om er snel ‘een passende verklaring’ voor te zoeken en die vervolgens te voorzien van een fluorescerend etiket: ‘Het waren hardrijders, dus zelf verantwoordelijk voor hun dood’. En men gaat over tot de orde van de dag. Wat doet dat met de nabestaanden? Daarover gaat dit verhaal.

Ook de media, waaronder deze krant, plakten etiketten. Zonder boze opzet belichtten ze slechts één kant van het verhaal. Ze hebben in de hectiek van de chaos alleen belangstelling getoond voor de fatale misstap en niet voor de lange aanloop er naartoe. Mascha, de moeder van Ramon, nam boos en verdrietig contact op met de redactie van Haren de Krant om het verhaal over haar zoon te nuanceren. Om hem recht te doen. “Ik moet hem sinds het ongeluk verdedigen tegen vooroordelen en dat doet pijn”, zegt ze. De laatste rit van Ramon was volgens haar het sluitstuk van een intens leven waarin de seinen al jaren op oranje stonden. Ze was iedere dag bezorgd om hem. “Ik rouw dus niet om de hardrijder, die hij óók was. Ik rouw om mijn zoon, die lieve en gevoelige jongen met Asperger. Mijn zoon…die schoenen en een trui voor mij kocht als het koud was en die ik nu moet missen.”

Lees het hele verhaal in Haren de Krant, die tussen 18-21 november wordt verspreid. Gemist? U kunt een exemplaar ophalen bij TinQ, Kerklaan 37, Haren.

U kunt reageren op deze online aankondiging. De redactie zal bij het toelaten van reacties extra opletten of er geen gevoelens bij de nabestaanden worden gekwetst.

2 reacties

Jolanda zegt:

Ramon was een lieve spontane jongen, die een hartje van goud had.
Voor iedereen klaar stond en iedereen kon alles van hem krijgen.
Er werd veel misbruik gemaakt van zijn goedheid.
Ramon heeft bij velen die hem lief had, een behoorlijke leegte achter gelaten.
Lieve Ramon, we missen je dagelijks.

18 november 2020 om 13:13
Niki zegt:

Wat een ontroerend verhaal. Ik ben zo blij dat Mascha dit met ons gedeeld heeft. Zo moedig om je zo kwetsbaar op te stellen.

Ook heel mooi geschreven.

Dank je. Heel veel sterkte voor iedereen die van Ramon heeft mogen houden.

20 november 2020 om 18:49

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.