De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 19 Maart, 2025
Deze post is bekeken 80 keer.

vrijdag 30 oktober 2020

Nieuws:

Hans Sietsma (GroenLinks): “Haren schoot in de eigen voet met bestuursovereenkomst en Diftar”

Door: Redactie

Tijdens een interview voor Haren de Krant dat  18 november zal verschijnen sprak raadslid Hans Sietsma (GL) een opvallend tussenzinnetje uit over de chaos rond Diftar.

Sietsma zegt dat de gemeente Haren zich in de eigen voet heeft geschoten toen het College in 2018 weigerde de Bestuursovereenkomst te ondertekenen. “Haren tekende niet en daarmee werd het een waardeloos stukje papier waar niemand zich aan hoeft te houden”, zegt Sietsma. “Het Burgercomité en andere mensen die Diftar willen behouden wijzen juist allemaal naar die Bestuursovereenkomst. Daarin staat dat Haren Diftar zou behouden. Maar onder die overeenkomst staat dus helemaal geen handtekening van de gemeente Haren. De stadsadvocaat van Groningen heeft ons verteld, dat daarmee het document geen enkele juridische zeggingskracht heeft.” Sietsma vond het toen reeds zeer onverstandig dat Haren niet wilde meepraten over die Bestuursovereenkomst en vindt het dus nu kansloos als mensen die overeenkomst aanhalen. Lees verder onder de foto.

Hans Sietsma (GL)

Overigens is Sietsma zelf uiterst ongelukkig met de gang van zaken rond de besluitvorming over Diftar. Hij ziet liever dat Haren zijn Diftar ‘op gewicht’ zou behouden, terwijl in stadse wijken Diftar ‘op frequentie’ zou kunnen gelden. Te elfder ure was nog duidelijk geworden dat dit wettelijk ook goed mogelijk is, maar het mocht niet baten. Groningen wil één systeem en dat gaat per 1 januari a.s. in: inwoners betalen een vastrecht ongeacht de hoeveelheid afval die zij produceren. Volgens het Burgercomité Haren is het milieu hiermee niet gediend, maar gaan burgers bovendien flink meer betalen voor hun afval. Zie ook: https://www.harendekrant.nl/nieuws/advertentie-gebruik-deze-zienswijze-en-maak-bezwaar-tegen-afschaffing-van-diftar/

Ontkrachtende voetnoot
Over de eerdergenoemde Bestuursovereenkomst onthulde Sietsma (alweer in een tussenzinnetje) nóg een saillant detail. In de overeenkomst staat dat ‘Haren Diftar behoudt’, maar in een voetnoot onderaan de pagina stond een zinnetje met als strekking: ‘als dat haalbaar is’. Sietsma: “Ik heb er toen voor gepleit die voetnoot te schrappen, maar Groningen wilde dat beslist niet.” Met deze laatste feiten lijkt de waarde van de Bestuursovereenkomst nóg kleiner te worden: Niet getekend door Haren en voorzien van een ontkrachtende voetnoot.

Oud-wethouder Michiel Verbeek reageert:

Menig Harenaar zal de bijdrage van Hans Sietsma als een ‘trap na’ ervaren. Het is geen
nieuws dat de Bestuursovereenkomst niet ondertekend is door het toenmalige college van
Haren. Het is een beetje goedkoop om het eigen falen daarmee te maskeren. Het is
helemaal niet van belang dat het toenmalige college van Haren niet getekend heeft. Van
belang is wat de gemeente Groningen van haar kant als belofte heeft gedaan. Zij hebben
opgeschreven dat Diftar wordt gehandhaafd in Haren. En die belofte wordt gebroken. Het
college van Groningen (met steun van GroenLinks van Hans Sietsma) wilde aanvankelijk
Diftar op frequentie. Als dat het was geworden had Groningen kunnen zeggen: Haren
heeft Diftar gehouden. Weliswaar geen Diftar op gewicht, maar Diftar of frequentie. Maar
iedereen die de inwoners van Haren serieus neemt weet dat ze erg tevreden zijn met
Diftar op gewicht. Diftar op frequentie zou net zo’n achteruitgang zijn als een vast recht op
basis van de omvang van het huishouden.

GroenLinks en andere voorstanders van Diftar hebben verzuimd aan het college te vragen
om Diftar op gewicht voor de hele nieuwe gemeente Groningen te onderzoeken. Als dat
wel was gebeurd dan hadden we geweten wat de kosten zijn om alle ondergrondse
containers en auto’s te voorzien van meetapparatuur. Nu willen ze dat alsnog gaan doen,
maar dat is veel te laat. Per 1 januari 2021 zal in de hele gemeente Groningen een vast
recht komen op basis van de omvang van het huishouden. Gelukkig heeft het college
aangegeven dat er meer kledingbakken en papierbakken komen en er wordt gekeken naar
een extra milieustraat. Dan kan iedere Groninger er aan bijdragen dat er meer schone
afvalstromen komen en minder restafval.

Commentaar op dit nieuws wordt nog verwacht van het Burgercomité Haren.

17 reacties

Ben zegt:

Dus als ik het goed begrijp kan de conclusie worden verbonden over het gestelde door de heer Sietsma dat mevrouw Kool (aangestelde door de Provincie Groningen voor het opkomen van de belangen van de Gemeente Haren) de wensen men belangen niet gewaarborgd en als een mraionet gedaan als of ze Haren vertegenwoordigde.

Het siert de heer Sietsma dat hij zijn eigen rol vergeet en gemakshalve voorbij gaat aan dat hij stampij had kunnen maken op het moment dat dit speelde.
Milleu en GroenLinks lijkt steeds meer op dag en nacht.

Past wel in de gemeenten Groningen waar ook verwezen wordt naar een brief van Trip advocaten over Diftar. In deze brief gesteld wordt dat Diftar niet kan naast een ander systeem terwijl gemeenten als assen en hoogland dit wel doen.

Als je de brief opvraagt waarnaar verwezen wordt stelt de gemeente dat deze geheim is.
Vreemd hoor verwijzen naar een brief waarvan de inhoud geheim is als die opgevraagd wordt.

Groningen zou transparanter, beter en efficiënter worden. Geen zorgen maken alles wordt beter, goedkoper en de gemeente komt dichter bij de birger

Zie het omgekeerde alleen maar gebeuren waarbij diftar het zoveelste hoofdstuk is.

Regelen vanuit een ivoren toeren te druk met elkaarsbezig zijn om vliegen af te vangen en vergeten waar het echt omgaat.

Efficiënter, goedkoper dichterbij de burger staan

Stefan zegt:

Ja hoor. Nu ligt het aan Haren dat de gemeente Groningen een ongelooflijk slecht afvalbeleid heeft… Groenlinks zit in het college, is daar zelfs de grootste partij. Dus ik zou zeggen: Hans, doe waar je voor gekozen bent en regel het nou eens een keertje. Wat een gepruts.

Helder zegt:

Mijheer Sietsma,
Alle afspraken zoals beschreven in het bestuursakkoord zijn gadaan onder voorbehoud van de (financiele) haalbaarheid. Indien het voormalige college van de gemeente Haren deze bestuursovereenkomst wel had ondertekend, welke afspraken zoals beschreven in het bestuursakkoord waren volgens u dan wel (bestuurlijk en/of juridisch) gewaarborgd?

Roco zegt:

Dacht dat GL een mileu parij was ..

antoine zegt:

@Roco: denk je nou echt dat deze discussie over het ‘mileu’ gaat?

Inez zegt:

Is het echt belangrijk of de bestuursovereenkomst nu wel of niet is ondertekend? Volgens mij is in de hele discussie over de afschaffing van Diftar of juist de wens van 80% van alle voorheen-Harenaren om dat systeem te behouden het aller belangrijkst of er nog mogelijkheden zijn om Diftar op voorheen-Harens grondgebied te redden. Wie binnen of buiten de Raad is bereid dààr naar te kijken

Het is mij op dit moment niet duidelijk of de wet Arhi het hanteren van verschillende naast elkaar gehanteerde belastingtarieven binnen één gemeente nu wel of niet toe staat. Want de aanname dat dat niet mag heeft tot de overhaaste beslissing in de Raad geleid om dan nu eerst maar te ‘harmoniseren’ en dan later wel weer verder te zien. Ik heb gelezen dat wellicht de Minister de mogelijkheid heeft ‘ontheffing’ te verlenen aan een gemeente om toch verschillende systemen te hanteren. Ik lees ergens anders dat er gemeenten in Nederland zijn waar gewoon twee systemen bestaan, ik hoor……. Dit moet toch uit te zoeken zijn? Het lijkt mij dat een echt antwoord op deze vraag wellicht een heel simpele oplossing biedt om in een keer van alle commotie af te zijn.

En dan nog iets: ik mis in alle verhalen onze FOOTPRINT: we weten allemaal dat die kleiner moet. Hoe gaan we dat doen? Ook mis ik het antwoord op de vraag hoe de gemeenteraad denkt invulling te geven aan gemeentelijke, landelijke als ook Europese doelstellingen om op korte termijn circulariteit en hergebruik te bevorderen. Zo zou bijvoorbeeld het volume restafval in 2020 teruggebracht moeten zijn tot 100 kg en in 2025 tot 30 kg per huishouden. Afgaande op de door B&W aan de Raad geleverde stukken is Groningen op dit moment nog heel ver af van die doelstellingen. Maar 2020 is NU en 2025 is heel binnenkort! Hoe denken B&W en de raad die doelstellingen op korte termijn te bereiken? Toch niet door een goed werkend afvalsysteem in Haren dat netto minder restafval oplevert dan het systeem in Groningen op het voorheen-Harense grondgebied af te breken?

Cees zegt:

Discussie gaat inderdaad niet over het milieu. Het gaat om kosten en draagvlak voor het beleid in de meer stedelijke omgeving. Zo werkt politiek en de keuze was voorspelbaar als je de rapporten over over gemeentelijk afvalstoffenbeleid even doorneust. Het omgaan met de intentie van de Bestuursovereenkomst is wel zorgelijk.

Het is riskant om enkele uitspraken van Sietsma uit de context te halen omdat het in de huidige discussie past.
Een poging tot meer openheid in de discussie in de gemeenteraad valt te prijzen.
De openheid over de juridische adviezen is wellicht te verkrijgen via een WOB-verzoek. Het is dan van belang om de vraagstelling te weten. Was dat : ‘wat voor risico’s lopen we bij verschillende systemen? ‘, of was dat ‘wat zijn de mogelijkheden om verschillende systemen te implementeren ? ‘. Een juridisch advies is ook afhankelijk van wat voor vraag je stelt en wat je belang is.
His wel een eye-opener dat nu pas met sommige onderzoeken wordt gestart. Waar is de besluitvorming dan op gebaseerd ? Dat wekt geen vertrouwen voor volgende besluiten op andere gebieden.
Tot slot: veel inwoners waren voor de fusie omdat in Haren ook niet alles koek en ei was. Afvalinzameling was goed, maar kon nog verbeterd worden door meer inzamelingspunten voor plastic en papier. Vooral het omgaan met DHE heeft echter kwaad bloed gezet en Groningen leek bijvoorbeeld een beter groenbeleid te hebben. Wat dat betreft lijken de vooruitzichten voor Haren net zo weinig florissant als met Diftar. Harense waarden lijken stiefmoederlijk bedeeld te gaan worden en hopen maar dat het op te stellen Omgevingsplan de in Haren opgelopen achterstanden goed gaat maken. Er is nog te veel werk aan de winkel om vliegen af te vangen ( die je bij het GFT mag stoppen ).

Hans Sietsma zegt:

Misschien toch even ter verduidelijking:
. Het college en de meerderheid van de gemeenteraad van Haren wilden destijds niets van het bestuursakkoord weten, wilden het niet tekenen en riepen om het hardst dat ze zich niet gebonden achten aan wat er op papier kwam. Juridisch stonden ze volledig in hun recht. De consequentie is dat juist zij nu ook niets hebben om zich op te beroepen bij een rechter.
. Ik trap in dat opzicht dus ook niet na, ik geef niemand de schuld, ik reageer slechts op diegenen die destijds fel tegen een akkoord waren en er nu toch juridische rechten aan willen ontlenen.
. Ja, het akkoord geeft Groningen niettemin de morele plicht er het beste van te maken. Ik heb mijn stinkende best gedaan Diftar gerealiseerd te krijgen. Dat dat (nu nog?) niet lukte spijt mij zeer. Maar voor zulke besluiten zijn nog steeds gewone meerderheden nodig in de gemeenteraad. Die was er niet. Iedereen die mij nu toevoegt dat ik ‘het een keer moet regelen’ vergeet gemakshalve dat ik het – gelukkig 😉 – niet in mijn eentje voor het zeggen heb.
. En zeker: het gaat bij Diftar primair om het milieueffect van beter scheiden van afval. Dat juist over het effect van een andere wijze van inzamelen zeer ten onrechte grote onduidelijkheid ontstond – mede door bijdragen vanuit Haren – hielp de besluitvorming absoluut niet. Er is door de gemeente veel onderzoek gedaan naar verschillende opties voor Diftar. Nu komt er nog aanvullend onderzoek. Het voorstel dat bij de raad lag – Diftar op basis van frequentie – had snel ingevoerd kunnen worden. Diftar op basis van gewicht, wat Haren gewend is, heeft ook mijn voorkeur, maar is veel kostbaarder om in te voeren en het duurt langer om dat overal te doen. Nu gaat B&W alsnog uitzoeken of dat niet toch beide kan. Maar alleen in Haren een afwijkend systeem mag niet. Zo simpel en dus ingewikkeld is het.

grijze container zegt:

Leuk allemaal hoor, maar als straks alles in de grijze bak moet, dan mogen we er wel 1 bij hebben. Neem aan dat je die dan gratis kan aanvragen?
En krijgen we dan ook allemaal een bak voor oud papier, zoals ze in de stad hebben?

Ik hoop dat iedereen genoeg ruimte heeft in de tuin voor al die logge bakken. 😉

jean zegt:

Allemaal bij de Gemeente Groningen een tweede grijze Kliko halen, deze volgooien, bij de straat zetten en klaar. Zeg nu eens eerlijk wat was nu de bijdrage aan het milieu van al dat driftig afval scheiden, behalve een schoon ik gevoel. Zijn de bomen in Haren nu groener, is de lucht nu schoner, hebben wij nu de wereld gered of beter achtergelaten voor de toekomst? Die dooddoener hoor je dan ook vaak.

Stefan zegt:

Je loopt er wel erg makkelijk voor weg, Hans Sietsma. Jullie zijn de grootste partij in het college, en als het plan goed onderzocht en uitgewerkt aan de raad was voorgelegd, dan had dat er probleemloos door moeten komen. Het nieuwe college (onder aanvoering van jouw partij) is godbetert al bijna twee jaar bezig! Dat een goed afvalbeleid niet gelukt is, is puur politiek amateurisme. Dat concludeerde je collega van de SP ook al in het DvhN:
https://www.dvhn.nl/groningen/Gronings-afvaldebat-eindigt-diep-in-de-nacht-in-puinhoop-nog-steeds-geen-duidelijkheid-over-diftar-26001925.html
Ik zou me als GroenLinkser in de Groningse politiek in elk geval de ogen uit de kop schamen (om een mooie Groningse uitdrukking te gebruiken).

Mariska Sloot zegt:

Hoi Hans,

Jij was toch degene, die samen met pvda, vvd en christenunie, het bestuursakoord omarmde? Die in de raad in Haren riep dat het akkoord natuurlijk geldig was en natuurlijk zou worden uitgevoerd, ongeacht wat de toenmalige coalitie vond. Want de provincie had mevrouw Kool toch aangesteld om namens Haren te onderhandelen en die provincie was de baas toch? Dus het maakte helemaal niks uit wat de coalitie en de wethouders vonden van het bestuursakoord… Zelfs in de Tweede en Eerste Kamer werd iedere kritiek op het akkoord weggewoven. Het akkoord was gewoon bindend en iedereen zou zich er aan houden. Dat de mensen die toen zeiden dat dit akkoord zijn houdbaarheid (en dus zijn geloofwaardigheid) op 1/1/19 zou verliezen natuurlijk gelijk hadden wist jij best. Ze werden voor het gemak weggezet als angstzaaiers. Dat de nieuwe gemeente zich niks zou aantrekken van eerdere afspraken en dit wettelijk ook niet hoefde te doen, wist jij ook best. Net als de vvd, cu en pvda.
Jullie waren klaar met Haren en dat was en is te merken. Maar wees daar dan gewoon eerlijk over. Het bestuursakkoord is nooit een wettelijke onderlegger geweest, daar was het ook niet voor bedoeld. Het was verplicht om er eentje te hebben en om de politiek in Den Haag zand in de ogen te strooien. En dat is gelukt. Chapeau!

Harenaar zegt:

@Grijze container: geen paniek. Je kunt je afval gewoon blijven scheiden, ook als Diftar afgeschaft wordt. Alleen plastic kun je niet meer apart inleveren, maar dat is ook zinloos omdat in Groningen het plastic achteraf uit het afval gescheiden wordt. Zie ook: https://gemeente.groningen.nl/afval-scheiden

Rodney G. zegt:

Mariska Sloot: maar goed dat alleen GVH, D66, CDA en gustaaf B. het m b t de herindeling allemaal goed hebben gezien. Bij de provincie, BZK, RVS, 1e en 2e Kamer zitten alleen maar sukkels …………….. en die hebben zich alleen maar zand in de ogen laten strooien. Aan de reacties te zien zijn er nog veel Harenaars die dat geloven, ik heb echt medelijden met hen ………

Jaap Jan Vels zegt:

@Mariska: en zo is het, en niet anders…..

De kloof tussen B&W en Raad van de Gemeente Groningen en de burgers van de geannexeerde Gemeente Haren is al heel snel groot geworden. Wel fijn dat de jaarlijkse financiële kloof in de begroting van de Gemeente Groningen nu kleiner wordt door het verplicht meebetalen van hogere belastingen en heffingen door de harener burgers…… En wat krijgen die daar voor terug?? Niets, helemaal niets, op een stelletje amateuristische politici na…..
Wel houden de harener burgers een warm gevoel over aan het feit dat allerlei prestige-objecten en -trajecten van de armlastige Gemeente Groningen mede betaald worden door hen. O, o, wat fijn allemaal, die saamhorigheid binnen de Gemeente…… Brrrrr, mijn buik al lange tijd vol van de provinciale en gemeentelijke politiek, wat een drama……

Jan Pelder zegt:

En die handtekening van Groningen stelt dus niks voor

Helder zegt:

Mijnheer Sietsma,

Uw reactie geeft middels uw reactie nog geen antwoord op mijn vraag aan u:

De afspraken zoals beschreven in het bestuursakkoord zijn gedaan onder voorbehoud van de (financiële) haalbaarheid. Indien het college van de voormalige Gemeente Haren het bestuursakkoord wel hadden ondertekend, was de Gemeente Groningen dan wel bestuurlijk en/of juridisch gebonden om de beschreven afspraken van het bestuursakkoord te realiseren?

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.