De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 19 Maart, 2019

dinsdag 20 februari 2018

Nieuws:

En weer ging het mis: ‘Betonblokken zijn gevaarlijk’

Door: Redactie

De witte betonblokken in de wegbermen van de Winschoterweg tussen Groningen en Waterhuizen zijn in opspraak. Na artikelen in deze krant komen meer meldingen van mensen, die schade hebben geleden door de blokken, die er door de gemeente Groningen zijn neergelegd om ‘bermparkeren’ te voorkomen. Nieuwe episode in een oud verhaal…

Deze keer meldt Annet van Houten uit Onnen, dat de auto van haar zoon Kilian total loss raakte door de nutteloze betonblokken. In december raakte zijn voertuig met een voorwiel in de berm, werd door het blok gelanceerd en sloeg over de kop. Annet zegt: “Als er iemand naast hem had gezeten was hij waarschijnlijk zwaargewond geraakt. Zonder het betonblok was er niets aan de hand geweest.” Haar zoon is financieel zwaar gedupeerd, want de auto was WA-verzekerd. “Hij was 8.000 euro waard en nu niets meer. Een flinke schade dus”, zegt zij.

In januari publiceerden wij het verhaal van Machiel Hamersma, die hetzelfde overkwam en door zo’n blok werd gelanceerd om tegen een boom te eindigen: ook total loss. Een jaar eerder meldde deze krant al het verhaal van Emiel Nuver, die via een bermblok met zijn bedrijfswagen (mét aanhanger) op de kop in een sloot belandde. Ook deze bestuurders voelden zich slachtoffer van de nutteloze bermblokken. Annet van Houten overweegt net als haar lotgenoten een schadeclaim in te dienen bij wegbeheerder Gemeente Groningen. Ze is zelf ook motorrijder en zegt: “Als je als motorrijder op zo’n blok terechtkomt zal de afloop slecht zijn.” Annet van Houten hoorde van de chauffeur van het bergingsbedrijf, dat er al veel meer ongevallen zijn veroorzaakt door de betonblokken, maar die komen niet allemaal in de krant.

Bij de Gemeente Groningen reageert men laconiek op de ernstige aanrijdingen. Feitelijk zegt men dat men enerzijds niet precies weet waarom de blokken er liggen en anderzijds niet op de hoogte is van ongevallen. Woordvoerder Peter Duzink zegt: “Er zijn bij ons geen meldingen bekend van ongevallen op de Winschoterweg, die verband houden met deze betonblokken. We overwegen dan ook niet om deze situatie te veranderen of de blokken weg te halen.” Vorig jaar legde Duzink uit waarom de blokken er liggen: “Het zijn bermbeschermers, die moeten voorkomen dat vrachtwagens daar in de berm parkeren. Nee, ik weet eigenlijk niet waarom vrachtwagens daar in die berm zouden willen parkeren. Maar het gebeurde daar waarschijnlijk wel. Die blokken moeten dat voorkomen.”

Heeft u ervaringen met de betonblokken in de wegberm? Mail uw verhaal aan Haren de Krant. Dat kan via: beton@harendekrant.nl

foto: De auto van Kilian van Houten, total loss….

10 reacties

Gerrit zegt:

De laatste keer dat ik er langs kwam lagen de blokken naast de rotonde en was het asfalt breed genoeg voor een vrachtwagen. mensen die over de blokken rijden doen dat dus naast de weg. Als een auto ook nog gelanceerd wordt dan is er te hard gereden en niet opgelet. Jammer voor de betrokkenen.

21 februari 2018 om 18:38
zootje zegt:

zijn er nog steeds problemen op met het plaatsen van reacties.

21 februari 2018 om 22:00
Johan zegt:

Het is onvoorstelbaar dat die betonblokken daar nog steeds liggen. In de zomermaanden niet te zien omdat ze verscholen liggen in het hoge gras en in de wintermaanden niet te zien omdat ze bijna zwart zijn vanwege het straatvuil. De SWOV heeft landelijk onderzoek gedaan naar “bermongevallen” en “obstakelvrije zone” in de berm ivm de vele ernstige ongevallen in de berm. En juist de gemeente Groningen legt er kennelijk bewust obstakels in…… ik moet er niet aan denken wat er gebeurt wanneer je daar bijvoorbeeld rijdt en ruimte wilt maken voor een hulpverleningsvoertguig die er met spoed aan komt rijden. Even vrije doorgang verlenen door een stukje in de berm te gaan en dan………..

22 februari 2018 om 09:51
Andreas zegt:

Alleen die bestuurders die druk zijn met hands-on bellen, app-en of ongelofelijke haast hebben hebben last van betonblokjes, de rest weet ze moeiteloos te vermijden… weet waar je prioriteiten liggen en je komt weer thuis..

22 februari 2018 om 14:48
InwonervanHaren zegt:

Voor zoiets onschuldigs als door een berm rijden, staat dit buiten alle redelijke proporties.

22 februari 2018 om 18:02
Ruben zegt:

Vanaf het moment dat de betonblokken werden geplaatst heb ik gedacht: Hoe is het mogelijk dat ze deze blokken niet duidelijker markeren. Misschien is een motorrijder nog beter af dan een auto die over de kop de sloot in vliegt.
Wat Johan zegt: “In de zomermaanden niet te zien omdat ze verscholen liggen in het hoge gras en in de wintermaanden niet te zien omdat ze bijna zwart zijn vanwege het straatvuil.” is helemaal waar. Ongelooflijk dat er nog geen doden zijn gevallen, ofwel automobilisten of iemand die toevallig op het verkeerde moment op het fietspad fietst
Of weghalen die blokken, of super-duidelijk markeren! Reflecterende verf, knalrood, netjes het bermgras maaien…..

22 februari 2018 om 18:58
Frank zegt:

Bij mij ging het een paar maanden geleden ook bijna mis. Tegemoet komende auto werd ingehaald en zat opeens op mijn weghelft. Ging net goed maar had net zo goed fout kunnen gaan. Was meer bezig met het ontwijken van de op mij af stormende idioot dan met de berm.

22 februari 2018 om 20:47
de tuinder zegt:

Andreas@ zulke beschuldigingen kan je beter even voor je houden, want je verondersteld wat ( net als de politie) wat helemaal niet allemaal waar is. Veel mensen rijden steeds meer naar het minden van de weg om niet naast de weg te geraken. Inmiddels zijn hier zo’n dertig ongelukken geweest en dan tellen we de bijna ongelukken nog niet mee.

22 februari 2018 om 21:08
Dien zegt:

Er moeten schijnbaar eerst doden vallen…levensgevaarlijk die betonblokken !!

23 februari 2018 om 11:44
Hilvert zegt:

Volgens mij heb je, als je goed op de weg let, niets te zoeken in de berm.
Het (eerder aangegeven) antwoord van de gemeente, dat het tegen parkeren vrachtwagens zou zijn, lijkt mij absurd. Welke chauffeur zet zijn combinatie in de berm op deze bochtige weg?
Het zijn wel heel gevaarlijke objecten als je plotseling moet uitwijken, zoals Frank hierboven aangeeft, en de berm in moet. Dan wordt het wel een hachelijke avontuur als je tussen deze blokken door moet, als het gras hoog is.
Deze weg is volgens mij ook veel te smal. Als ik soms zie hoe dicht, twee passerende vrachtwagens, langs elkaar rijden. De spiegels vliegen je nog net niet om de oren. Het is ook te zien aan de sporen net naast het asfalt. Deze diepe goten worden er niet expres door chauffeurs ingereden. En als je net naast het asfalt komt en je komt met je personen auto in deze goten terecht, is er wat stuurkunst nodig om weer veilig op de weg te komen. De wegbeheerder zou er goed aan doen om deze blokken te verwijderen en de gehele weg te voorzien van graskeien. Vrachtwagens hebben dan meer ruimte en bij uitwijk acties heb je ook een metertje extra verhard gras.

28 februari 2018 om 13:23

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.