De krant die je leest van A tot Z
Zondag 8 september, 2024

donderdag 29 augustus 2024

Column:

Gastcolumn Heiko Jan Mein, Haren (augustus 2024)

Door: Redactie

Van koperdraad naar glasvezel

Er wordt hard gewerkt aan het realiseren van een nieuw ondergronds telecommunicatienetwerk, bestaande uit kilometers lange oranje glasvezelkabels. Dit netwerk is belangrijk als er supersnelle data-uitwisseling nodig is. Dat kunnen telecommunicatiemiddelen zijn, high-tech-apparatuur, specifieke computerprogramma’s (waaronder computerspellen), beveiligingsapparatuur en vergelijkbaar. Omdat veel mensen dit niet hebben en niet supersnel hoeven te internetten, kunnen ze nog prima uit de voeten met het huidige koperdraadnetwerk of draadloos 4G/5G.’ Eventuele graafwerkzaamheden bij huis en de aanschaf van een ‘signaalomzetter’ voor je apparatuur, maakt dat veel mensen er liever vanaf zien. Sommigen vragen zich daarom af of het niet vooral gaat om een commerciële aangelegenheid. Dat laatste is echter te kort door de bocht. Het netwerk speelt in op nieuwe ontwikkelingen. Technologieën met kwantumfysica, nanotechnologie, nieuwe informatie- en dataverwerkingsmethoden komen in sneltreinvaart op ons af. Informatieoverdracht in elektronica gaat met elektrische pulsen, waarbij elektronen (de dragers van elektriciteit) bewegen door (koper)draden. Daarnaast is er draadloze communicatie via elektromagnetische golven, zoals 5G-radiogolven. Een nieuwe ontwikkeling is informatieoverdracht met lichtpulsen. Licht is net als radiogolven een vorm van elektromagnetische straling, welke bestaat uit ‘fotonen’ (licht-energie-deeltjes). Deze bewegen veel sneller dan elektronen. Communicatieapparatuur vereist tegenwoordig zeer krachtige en snelle informatieverwerking per tijdseenheid. Elektrische- of radiosignalen ondervinden vaak verzwakking door signaal-beïnvloedingen en kunnen ‘gehackt’ worden. In high-tech-(communicatie)apparatuur zal de ‘elektronica’ geleidelijk plaatsmaken voor ‘fotonica’. Daarbij worden lichtpulsen getransporteerd door glasvezelkabels, waarin (vaak twee) superdunne glazen buisjes zitten voor tweerichting-communicatie. Reflecterend tegen de glasbuiswanden, gaan daar gecodeerde lichtpulsen vrijwel weerstandloos doorheen met zo’n 200.000 km/s. Gecodeerd licht kan in verschillende kleuren door één vezel verstuurd worden, zodat veel informatie tegelijkertijd uitgewisseld wordt. De wereld wordt onafwendbaar nóg technologischer. Om miljoenen systemen met een lage kwetsbaarheid, veilig, snel en krachtig met elkaar te verbinden, zullen de koperen netwerken wereldwijd vervangen worden door glasvezelnetwerken. Ook de draadloze telecommunicatiesystemen zullen daaraan gekoppeld zijn. Hoewel aansluiting op het glasvezelnetwerk nu voor iedereen nog niet zinvol lijkt, zal het binnen afzienbare tijd onontkoombaar noodzakelijk zijn.

2 reacties

Hans zegt:

Zegt KPN dus. Over commercieel kort door de bocht gesproken. Nogmaals. Ze zijn 20 jaar te laat. Toekomst voor de gewone consument kan goedkoper en beter en bestaat al. Je kan er donder op zeggen dat, zodra KPN je als klant binnen gehengeld heeft de prijzen de lucht in.
Zie link. https://www.starlink.com/

Harenaar zegt:

Electronen bewegen weliswaar veel langzamer dan licht (ze bewegen zelfs nauwelijks), maar het signaal door een koperdraad haalt ongeveer dezelfde snelheid als een signaal door glasvezel. Het grote voordeel van glasvezel is dan ook de bandbreedte en niet zozeer de latency. Daarnaast kunnen kabels veel langer zijn, maar dat maakt voor de huisaansluiting meestal niet uit.
Dé reden dat KPN glasvezel aanlegt, is dat ze tegen de grenzen van de huidige koperdraden aanlopen die vaak al (heel) lang geleden zijn aangelegd voor de telefoon. De coax kabels die televisiebedrijven gebruiken hebben een veel hogere bandbreedte, en als KPN met hen wil blijven concurreren, dan moeten ze de kabels wel vervangen.

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Koen Schuiling was een fijne burgemeester, ook voor Haren.

Ga naar het Poll archief

Recente berichten